Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

For interior
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
28. jún 2017
0
861

LOFT F5.04, Praha

Loftový byt v nároží industriálnej budovy prestavanej na obytný dom. Špecifikom interiéru je veľká svetlá výška, betónový trámový strop a dostatok svetla. V byte nájdeme originálne riešenia. Pri bare sa dá hojdať, šatňa je ukrytá "v krabici" z preglejky, robotický vysávač má svoj osobitý výjazd...
LOFT F5.04, Praha
Autori: Ing. arch. Klára ValováPodlažná plocha: 120 m2Návrh: 2015 - 2015Realizácia: 2016 - 2016Adresa: Bartoškova 1411/22, Praha, Česká republikaPublikované: 9. august 2017

Viac o realizácii povie architektka Klára Valová:

Když se majitelům bytu naskytla příležitost koupit byt v bývalé továrně ETA Regula, neváhali ani minutu. Po dlouhém hledání bytu, kde by byl prostor něčím zajímavý a atypický a zároveň v širším centru Prahy, byla toto ideální volba. Podařilo se jim také vše perfektně časově sladit a s developerem se domluvit na předání bytu ve stavu Shell and Core, tedy v naprostém kolaudačním minimu. Také naše studio oslovili s předstihem, takže jsme měli dostatek času si vše pořádně promyslet a ve chvíli, kdy klienti byt převzali, jsme mohli začít s úpravami.

Foto: BoysPlayNice

Při první návštěvě bytu nás čekalo nemilé překvapení, a sice okna. Původní tovární vzhled oken, který developer sliboval na projektu zachovat, byl nahrazen plastovými. Protože se ale jedná o rohový byt a okna zde tak hrají velkou roli, bohužel to zcela změnilo jeho ráz, a to i přesto, že jejich velikost je nadstandardní. Mým úkolem tedy bylo sem dostat opět industriálního ducha a okna naopak trochu potlačit.

Foto: BoysPlayNice

Hlavní obytný prostor jsme maximálně otevřeli do vstupní části a nechali jsme vyniknout centrální sloup a z něj vedená žebra, která tvoří základní konstrukci celé budovy a na stropě tvoří zajímavou strukturu. Ta ovlivňuje i celkový tvar bytu, který není pravoúhlý. Na tuto nepravidelnost jsme navázali i v podlaze, která je ze dvou materiálů - lité stěrky a dřevěných prken podle toho, jak je funkčně potřeba – litá stěrka u vstupu a v kuchyni a dřevo v chodbě, pokojích a hlavní obytné části u TV. Spoje těchto podlah pak kopírují směr žeber. Byt měl působit čistě a světle, proto žebra nejsou odhalena na původní železobetonovou konstrukci, ale základní barvou se v tomto případě stala barva bílá. Beton jsme pak použili pouze okrajově ve formě pohledového betonu v obývacím pokoji za TV a na kusovém nábytku.

Pôdorys
PôdorysAutor: smlxl

Dominantou hlavní obytné části se stal betonový ostrůvek. Jím pak prochází vetknutá tenká deska ze dřeva a corianu, která tvoří jídelní stůl.  Dřevo mořené na šedo, corian a beton jsou materiály, které se pak opakují i na ostatním nábytku v hlavní obytné části. Ostrůvek, jako centrální bod nejen obývacího pokoje, ale i celého bytu, umocňuje i atypicky řešené barového sezení formou zavěšených houpaček, stejně jako to, že díky průhledům v bytě je vidět i přes dlouhou chodbu už při vstupu do bytu.

Foto: BoysPlayNice

Prvek černých lan se pak prolíná celým bytem a můžeme ho vidět jak u vstupu, kde je zavěšená tyč na kabáty, tak v šatně nebo jako úchytky u vestavných skříní.  Houpačkami a lanovými závěsy je zároveň podtržena i atypická výška v bytě, která je 3,3m.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Při průchodu bytem působí prostor velice čistě a světle. Tomu je pak v kontrastu ložnice a koupelna, kde jsou naopak použity mnohem tmavší materiály, a to i z důvodu, že tyto místnosti slouží pro odpočinek a relax.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Šatna a obložení stěny v ložnici, ve kterém je schovaná technická místnost s pračkou a sušičkou, má evokovat přepravní kontejnery. Jsou tedy vyrobeny z překližky, kterou jsme pouze namořili do šedého odstínu.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Bývalá továreň Regula po rekonštrukcii na bytový dom  v roku 2015
Bývalá továreň Regula po rekonštrukcii na bytový dom v roku 2015

Podklady: Klára Valová – smlxl, BoysPlayNice

Poloha diela

Ing. arch. Klára Valová
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím