Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Pergo

Třebětice 102
Holešov

Cortizo Slovakia,

Železničný rad 29
Nová Baňa

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
4. október 2016
0
1709

Interiér bytu 1929, Brno

Súdobé bývanie v prvorepublikovej vile. Rekonštrukcia bytu na prízemí so zmyslom pre detail, podarilo sa zachovať pôvodné materiály a atmosféru. Dom je situovaný v Masarykovej štvrti, ktorá je charakteristická medzivojnovou funkcionalistickou architektúrou.
Interiér bytu 1929, Brno
Autori: Ing. arch. Daniela Hanousková BoučkováPodlažná plocha: 107 m²Návrh: 2013 - 2015Realizácia: 2015 - 2015Adresa: Neumannova 30, Pisárky, Brno, Česká republikaPublikované: 12. október 2016

Viac slovami autorky Daniely Hanouskovej Boučkovej:

História domu:

Dům, v jehož přízemí se byt nachází, byl původně navržen a postaven jako dům pro jednu rodinu. Projekt i stavbu v Neumannově ulici objednal otec Pauly Weiss. Dům dostala věnem, jejím nastávajícím mužem byl Karel Bílek. Anton Bílek, otec ženicha Karla, vlastnil továrnu na rolety (Erste mährische Rollanden-Fabrik, Eisenkonstruktionswerk, Anton Bilek) ve Staré ulici v Brně, která dodávala rolety i do vily Tugendhat. Dům vznikal ve stejné době a pro stejnou společenskou vrstvu jako slavná vila a tak se můžeme také zde setkat s instalatérskou firmou J.L. Bacon a je pravděpodobné, že bychom nalezli další stavební prvky a technologie dokládající um, znalosti a řemeslnou zručnost v Brně v roce 1929.

Dům je zasazen do poměrně prudkého jižního svahu Masarykovy čtvrti v Brně. Suterén je tedy z ulice přímo přístupný a poskytoval prostor pro modní salón a byt správce domu. Celé přízemí s přímým výstupem do zahrady na severní straně domu poskytovalo dostatek prostoru pro rodinu. Tady se odehrával soukromý i společenský život Bílkových. Díky svažitosti terénu je ze strany ulice přízemí vnímáno jako patro, na jižní stranu do ulice je orientován podélný balkón.

Stavebník domu byl dobrý obchodník a počtář, věděl, že investice se musí vrátit. V prvém patře domu nad bytem majitele byl ještě jeden byt určený k pronájmu. V tomto bytě snad žil majitel továrny na karamelky SiSi.

Později byly v tomto domě velkorysé a pohodlné byty dispozičně poněkud nevhodně rozděleny na několik menších bytů.

Vila na Neumannovej ulici
Vila na Neumannovej ulici

Byt

Hodnoty detailů, materiálů, atmosféru a kouzlo bytu si současný majitel bytu uvědomoval. Zároveň věřil, že ačkoliv se mu nepodařilo získat celé přízemí a tedy možnost opravit celé patro, vhodným a citlivým zásahem do dispozice se podaří byt prosvětlit a provzdušnit, zbudovat byt moderní současný a pohodlný.

S takovým zadáním se obrátil na mě. Postupně jsme získávali informace, staré plány a hlavně řemeslníky, kteří dokázali pracovat v prvorepublikové kvalitě.

foto: Karin Zadrick

Byt je orientován na severní stranu, byl tedy poměrně tmavý a bylo nutné do něj dostat dostatek slunce. Probouráním otvorů se podařilo využít jak východního, tak západního slunce, bez ostrého jižního slunce jsme se nakonec docela dobře obešli. V současných velmi teplých letech je i severní orientace zahrady velmi příjemná...zahrada je prosluněna podobně jako byt hlavně z východu a západu a zároveň poskytuje v létě tolik vyhledávaný stín, sluneční světlo neoslňuje, jen boční nasvětlení zdůrazňuje prostor, stín, strukturu zeleně…

Pôodrys pred rekonštrukciou
Pôodrys pred rekonštrukciou
Pôdorys - súčasný stav
Pôdorys - súčasný stav

Jelikož jsem s majitelem bytu spolupracovala již několikrát, bylo jasné, že původní detaily musíme zachovat, opravit, podtrhnout jejich krásu, náladu.

Po podrobném zmapování stávajícího prostoru, detailů a vyřešení dispozice, jsme se pustili do hledání podobně smýšlejících zkušených řemeslníků. Bez jejich znalostí a práce by rekonstukce bytu nemohla dopadnout zdařile. Řemeslníci pracovali se smyslem pro technický i estetický detail, dokázali opravit předokenní modřínové rolety, okna, dveře i nádherně repasovat původní podlahy z dubu a ořechu. Zapotili se při manipulaci s původními litinovými radiátory. Předchozí majitel bytu bohužel vyměnil dvě původní okna za plastové náhražky. Kyvná ocelová okna jsou nově vyrobena dle původních vzorů.

foto: Karin Zadrick
foto: Karin Zadrick

Nedochované či zcela poškozené prvky jsem nahrazovala pokud možno soudobými materiály a řešeními, které by svými kvalitami snesli silnou konkurenci původních prvků. Podlahy v původních prostorách kuchyně a pokojů pro služku jsou nyní lité, polyuretanové stěrky s podlahovým topením. V této části bytu chybělo původní zázemí - koupelna, toaleta, šatna. Hygienické zázemí zbudované v předchozích letech bylo zcela nevyhovující a bránilo přístupu světla do bytu. Nově je tedy koupelna jen vloženým prvkem z oceli, skla a zrcadel.

foto: Karin Zadrick
foto: Karin Zadrick
foto: Karin Zadrick
foto: Karin Zadrick

Po dokončení stavební části bytu a několika zásadních kusů nábytku jako je kuchyňská linka a šatní skříně se rozhodl majitel k malé oslavě dokončené práce. Nálada bytu, zvláštní světlo, prozatímní prázdno i předchozí spolupráce nás přivedly k nápadu udělat v bytě výstavu Natalie Perkof Knotkové. V této době vznikly fotografie.

foto: Karin Zadrick
foto: Karin Zadrick
foto: Karin Zadrick
foto: Karin Zadrick
foto: Karin Zadrick
foto: Karin Zadrick
foto: Karin Zadrick
foto: Karin Zadrick
foto: Karin Zadrick
foto: Karin Zadrick
foto: Karin Zadrick
foto: Karin Zadrick
foto: Karin Zadrick
foto: Karin Zadrick
foto: Karin Zadrick
foto: Karin Zadrick
foto: Karin Zadrick
foto: Karin Zadrick

Poloha diela

Ing. arch. Daniela Hanousková Boučková
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím