Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

TECHO, s.r.o.

Cesta na Červený most 12
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

VELUX INTEGRA

Elektrické panoramatické strešné okno s...

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (výrobca)
VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
12. november 2019
0
2163

Penthouse s výhľadom, Bratislava

Výhľad na panorámu Bratislavy, možnosť prechádzky vo vlastnej "záhrade". Byt na najvyššom poschodí obytného komplexu.
Penthouse s výhľadom, Bratislava
Autori: Ing. arch Martin FleischmannPodlažná plocha: 200 m2 + balkón 55 m2 + terasa 300 m2Návrh: 2018 - 2019Realizácia: 2019 - 2019Adresa: Šumavská 1, Bratislava, SlovenskoPublikované: 16. november 2019

Dvesto metrov štvorcových obytnej plochy rozširuje okrem balkónov rozsiahla strešná terasa. Na najvyššej úrovni majú obyvatelia bytu k dispozícii ďalšie tri áre "obytného exteriéru".

Architektonické riešenie necháva vyniknúť dimenzie otvorenej obytnej časti bytu. Odkladacie a obslužné priestory sú ukryté za dverami, priečkami, či skriňovými dvierkami využívajúcimi celú svetlú výšku priestoru. K nočnej časti patria dve spálne so samostatným hygienickým zázemím.

Kontext

Na nároží, v priesečníku dvoch tichých bratislavských uĺic, stála ešte donedávna pražiareň kávy. Na jej mieste pred piatimi rokmi vyrástol sedempodlažný bytový dom, ktorý si ponechal priezvisko svojho predchodcu. Starým Bratislavčanom nerobí problém identifikovať miesto, ktoré je na skok od bývalej plavárne, dnes obchodného strediska Centrál.

Foto: Welinna

Terasa

Dvadsať metrov nad úrovňou ulice sa nachádza strešná “oáza” prístupná schodiskom vedúcim zo vstupných priestorov bytu. Zatrávnené plochy a prevládajúcu drevenú palubovku striedajú na miestach s väčším prevádzkovým zaťažením veľkoformátové betónové platne. Kulisu dopĺňajú platany, borovice či olivovníky rastúce v keramických a betónových kvetináčoch. V blízkosti rozmerného jedálenského stola je situovaný kuchynský ostrov zo surovej, “atmofixovej” ocele. Komfort v letných mesiacoch zabezpečuje pergola s elektricky ovládaným tienením.

Foto: Welinna
Foto: Welinna
Foto: Welinna
Pôdorys strešnej terasy
Pôdorys strešnej terasyAutor: Martin Fleischamnn

Byt 

Neutrálne, zjednotené farebné riešenie interiéru sa stáva pozadím pre zbierku autorských solitérov, dizajnových prvkov zariadenia a umeleckých artefaktov (kozub, kuchynská linka, svietidlá z fúkaného skla, plátna s maľbami Hariho Beierla…). Rozsiahle zasklenie, vrátane posuvných bezprahových segmentov, “vpúšťa” do interiéru dostatok svetla a zabezpečuje nerušený priechod do exteriéru a výhľady do okolia. Svetlá farebná schéma necháva vyniknúť farebnosť a textúru veľkoformátových parkiet.

Pôdorys bytu
Pôdorys bytuAutor: Martin Fleischamnn
Foto: Welinna
Foto: Welinna
Foto: Welinna
Foto: Welinna
Foto: Welinna

Kuchyňu s jedálňou oddeľuje od obývačky priečka so vstavaným segmentom kuchynskej steny. Kontrastná, na mieru vyrobená linka prebieha pozdĺž zadnej strany miestnosti. Zvolené riešenie umožnilo vynechať štandardné vrchné skrinky.

Foto: Welinna
Foto: Welinna
Foto: Welinna
Foto: Welinna
Foto: Welinna

Kvalitné detaily nájdeme aj v ďalších miestnostiach, kúpeľne nevynímajúc.

Foto: Welinna
Foto: Welinna
Foto: Welinna

Podklady: Martin Fleischmann

Poloha diela

Ing. arch Martin Fleischmann
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím