Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

For interior
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
31. júl 2019
0
1358

Interiér v nadstavbe bytového domu na Vazovovej ulici

Priestranný byt v širšom centre Bratislavy. Netradičná dispozícia necháva vyniknúť dimenzie otvorenej obytnej časti.
Interiér v nadstavbe bytového domu na Vazovovej ulici
Autori: Ing. arch Martin FleischmannPodlažná plocha: 200 m2 + 50 m2Návrh: 2018 - 2018Realizácia: 2019 - 2019Adresa: Vazovova , Bratislava, SlovenskoPublikované: 10. august 2019

Byt s podlahovou plochou 200 m² sa nachádza v nadstavbe bytového domu z 50. rokov minulého storočia. Interiér navrhoval Martin Fleischmann pre klienta otvoreného experimentom.

Dispozícii so štedrou výmerou nechýba prehľadná funkčná logika. Vstup do bytu sa nachádza na rozhraní dennej a nočnej časti. Odkladacie a obslužné priestory sú dôsledne ukryté za dverami, priečkami, či skriňovými dvierkami využívajúcimi celú svetlú výšku priestoru. K nočnej časti patria tri spálne a dve kúpeľne.

Netradičné dispozičné riešenie necháva gradovať vizuálne dojmy z priestoru. Hlavná obytná časť totiž nevíta návštevníka tradične, hneď od zádveria, ale je ukrytá za rohom. Otvorenú plochu s výmerou 100 m2, umocňujú vysoké stropy. Na rozdiel od súkromnej časti, sú funkčné prvky prezentované bez optických bariér. Architekt necháva zariadenie plynúť voľne pozdĺž dvadsaťmetrovej dispozície. Na štartovacej čiare stojí pracovňa, nasleduje high-tech kuchyňa, jedáleň a obývačka. V cieľovej rovinke čaká prekvapenie - bočnou susedkou obývačky je ďalší obytný priestor, tentokrát pod holým nebom. Terasu s výmerou päťdesiat metrov štvorcových využívajú majitelia na stolovanie a oddych. Intimitu jej zaručuje hustá zeleň a orientácia do dvora.

Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina

Vyberáme niekoľko zaujímavých detailov: stropu zo surového betónu kontruje ručne vyrábaná dubová podlaha s priznanými prasklinami. Povrchy vertikálnych spojníc - stien, tvorí pohľadový betón, drevený obklad alebo biela omietka. Styk parkiet a stien neriešil architekt tradičným spôsobom pomocou líšt a soklov, podlahu nechal "podbiehať popod steny". Interiérové dvere sú osadené na celú výšku priestoru.

Foto: Tomáš Manina

Architekt kombinuje materiály z kontrastného spektra, ku ktorým pridáva farebné akcenty. Dominantným akcentom je dyha lakovaná v tmavomodrom odtieni. Ten sa objavil okrem dvierok kuchynskej linky aj na veľkoformátovom obklade s plastickým vzorom v jednej z kúpeľní. Medzi dizajnové prvky patria bronzové armatúry Axor, elementárne svietidlá, či závesný liatinový kozub v obývačke.

Foto: Tomáš Manina

Na mieru vyrábané nábytkové zariadenie zahŕňa autorské solitéry. Napríklad na doske kuchynského ostrova je integrovaná plynová varná platňa. Prívod plynu nie je ukrytý za dvierka skrinky. Naopak, vedenie obalené do husieho krku je vystavené na obdiv. 

Za povšimnutie stojí na mieru vyrábaná biela polica začínajúca na stene chodby a končiaca až za rohom, v spoločenskom priestore. Primárna je praktická funkcia, no môže evokovať aj orientačnú líniu, ktorá návštevníka vedie  do spoločenského jadra.

Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina

Hlavná kúpeľňa, ako jediná v súkromnej časti, nie je striktne oddelená od chodby. Horný svetlík integrovaný do deliacej priečky so zrkadlom sprostredkováva prirodzené svetlo aj do chodbovej časti. 

Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina

Priestor vo večerných hodinách do značnej miery dotvára aj "scenár osvetlenia". Hlavné, stropné svietidlá dopĺňa niekoľko nástenných, voľne stojacich, ale najmä ambientných zdrojov, ukrytých v podhľadoch a drevených obkladoch stien.

Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina

Podklady: Martin Fleischmann, fotografie: Tomáš Manina

Poloha diela

Ing. arch Martin Fleischmann
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím