Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
22. október 2018
0
3552

Strešný byt s výhľadom na Dunaj

Bývanie v Karloveskej zátoke. Rozsiahla terasa orientovaná na juhozápad, smerom na dunajské rameno. Výhľad na vodnú hladinu a prírodnú scenériu, s možnosťou prechádzky vo vlastnej “záhradke”. Nejde o rodinný dom, ale o byt na najvyššom podlaží rezidenčného komplexu, s atraktívnou polohou v rámci mesta.
Strešný byt s výhľadom na Dunaj
Autori: Ing. arch. Michal Lang, Ing. arch. Borislav Benedek, Viera ŠišolákováSpolupráca: Ing. Ivana Pasečná, PhD. (úpravy exteriéru), Ing. Peter Pasečný (úpravy exteriéru), MArch. Juraj Misak, DEA (úpravy exteriéru)Podlažná plocha: 178,46 m2Návrh: 2017 - 2017Realizácia: 2018 - 2018Adresa: Karloveské Rameno , Bratislava, Karlova Ves, SlovenskoPublikované: 23. október 2018

Strešný byt v nedávno dokončenom rezidenčnom projekte (architekti Šujan a Stassel, 2016) upravoval ateliér Lang Benedek pre starší pár, ktorý vymenil bývanie v rodinnom dome za život v mestskom prostredí. Manželia chystajúci sa na zaslúžený odpočinok ocenia celkovú otvorenosť dispozície bytu, vlastnú veľkorysú pobytovú terasu i blízkosť prírody. Hlavne však kľud, ktorý bol cieľom nového usporiadania domácnosti.

Foto: Studio Flusser

Výhľady zo spoločenských priestorov - na život na rieke a do bratislavskej “divočiny” - sú orientované na východ a juh. Kontakt s okolitou krajinou je podporený veľkoformátovým zasklením. Vďaka posuvnému krídlu vedúcemu na terasu sa obytná plocha takmer zdvojnásobí. V obývacej miestnosti spojenej s jedálňou, takisto ako aj vo vedľajšej kuchyni, neexistuje miesto, odkiaľ by človek nemal príležitosť spočinúť pohľadom na zeleň. Byt sa stal oázou svetla, meniaceho v priebehu dňa atmosféru v interiéri s prírodnými materiálmi. Osvetlenie tiež podtrhuje čistotu architektonicky dominantnej bielej farby.

Foto: Studio Flusser
Foto: Studio Flusser
Foto: Studio Flusser

Prírodný motív vstupuje nenápadne aj do zariadenia interiéru, kde na neutrálnom pozadí stien a podlahy vynikajú konferenčné stolíky z orecha, jedálenský stôl z teakového dreva i sedací nábytok striedmeho škandinávskeho dizajnu. Belosť stien, skríň a políc korešponduje so životným štýlom obyvateľov, ich záľubou v obklopovaní sa umeleckými a dekoračnými predmetmi. Tie vyniknú a dotvárajú osobitú identitu interiéru. Dizajnovými prvkami, ktoré vyberali architekti sú predovšetkým svietidlá. Medzi nimi je najvýraznejšia trojica svetiel nad jedálenským stolom. 

Ergonomicky navrhnutá kuchyňa tvorí logický uzol medzi spálňou a obývacou izbou. Využíva kontakt so zeleňou strešnej záhrady. Naopak, nočnú privátnu zónu od diania vo verejnej časti oddeľujú posuvné dvere z matného skla. Spomínané riešenie zabezpečuje súkromie, súčasne však aj maximálne otvorenie dispozície - komunikáciu a prirodzenú priestupnosť od spálne, cez kuchyňu až do jedálne a obývacej izby. 

Pôdorys
PôdorysAutor: Lang Benedek Associated Architects
Foto: Studio Flusser
Foto: Studio Flusser
Foto: Studio Flusser
Foto: Studio Flusser
Foto: Studio Flusser
Foto: Studio Flusser
Foto: Studio Flusser
Foto: Studio Flusser
Foto: Studio Flusser
Foto: Studio Flusser

Knižnica, police so skrytými šuflíkmi, skrine v chodbe i kuchynská linka sú vyrobené na mieru z hladkých alebo profilovaných frézovaných drevovláknových dosiek s bielym nástrekom. V kuchyni, na dvierkach úložných priestorov vyniká prirodzená textúra dreva, v spálni zas prešívaná umelá koža. Arsencia úchytiek a otváranie dvierok a zásuviek na magnet umožnili architektom pracovať s jemnou geometrickou kompozíciou jednotlivých nábytkových zostáv.  

Foto: Studio Flusser
Foto: Studio Flusser
Foto: Studio Flusser
Foto: Studio Flusser
Foto: Studio Flusser
Foto: Studio Flusser
Foto: Studio Flusser
Foto: Studio Flusser
Foto: Studio Flusser
Foto: Studio Flusser
Foto: Studio Flusser

Plošné výmery:

Úžitková plocha bytu: 178,46 m2
Pochôdzna terasa: 193,78 m2
Nepochôdzna terasa: 54,06 m2

Text: Karin Grohmannová

Podklady: Lang Benedek Associated Architects

Krajinný architekti: 2ka

Poloha diela

Ing. arch. Michal Lang
Ing. arch. Borislav Benedek
Viera Šišoláková

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím