Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

VELUX INTEGRA

Elektrické panoramatické strešné okno s...

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (výrobca)
VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
10. máj 2018
0
2256

Mezonet v bratislavskej Dúbravke

Bývanie na sídlisku ako ho nepoznáme. Veľkorysé, otvorené, s rozsiahlou terasou.
Mezonet v bratislavskej Dúbravke
Autori: Ing. arch. Borislav Benedek, Ing. arch. Michal LangPodlažná plocha: 174 m2Návrh: 2017 - 2017Realizácia: 2017 - 2018Adresa: Dúbravka , Bratislava, SlovenskoPublikované: 15. máj 2018

Architekti stáli pred neľahkou úlohou prestavby veľkého mezonetového bytu. Interiér, ktorý vznikal pre mladú rodinu s troma deťmi, zaberá dve najvyššie podlažia domu v Dúbravke. Hlavnou prednosťou pôvodného priestoru v pätnásťročnej bytovke bola veľkorysá obytná plocha a strešná terasa s výmerou 120 m2. Napriek tomu, že sa tiahne pozdĺž celého ustúpeného podlažia, bola pôvodne prístupná len z dvoch izieb.

Investor požadoval radikálnu rekonštrukciu bytu, čomu zodpovedá aj rozpočet. Na finálnom výsledku je cítiť množstvo času, ktoré rekonštrukcii venovali architekti aj majiteľ.

Foto - Studio Flusser: Zdeněk Porcal, Petr Dub
Foto - Studio Flusser: Zdeněk Porcal, Petr Dub

Najvýraznejšou zmenou dispozície je vloženie novej “platformy” na poschodie bytu. Toto riešenie umožňuje priamy prístup na terasu, čím odstraňuje najväčší nedostatok pôvodného bytu. Na otvorenej galérii našla svoje miesto knižnica s policami vytiahnutými až po strop. "Čiteteľ" má z tohto miesta prehľad o dianí v celom byte.

Po rekonštrukcii sa denná časť bytu premenila na veľký otvorený priestor, ktorý spája kuchyňu, jedáleň a obývaciu izbu. Otvorenosť umocňuje svetlá výška cez dve podlažia.

Pôdorys 7. NP: vstupná predsieň, obývacia izba s kuchyňou, hosťovská miestnosť so šatníkom, spálňa so šatníkom, kúpeľňa, WC miestmosť, sklad pod schodiskom, loggia, balkón
Pôdorys 7. NP: vstupná predsieň, obývacia izba s kuchyňou, hosťovská miestnosť so šatníkom, spálňa so šatníkom, kúpeľňa, WC miestmosť, sklad pod schodiskom, loggia, balkónAutor: LANG BENEDEK ASSOCIATED ARCHITECTS
Pôdorys 8. NP: schodisko, chodba, práčovňa, 2x kúpeľňa, 2x detská izba, novonavrhnutá galéria s knižnicou, terasa
Pôdorys 8. NP: schodisko, chodba, práčovňa, 2x kúpeľňa, 2x detská izba, novonavrhnutá galéria s knižnicou, terasaAutor: LANG BENEDEK ASSOCIATED ARCHITECTS
Rez
RezAutor: LANG BENEDEK ASSOCIATED ARCHITECTS
Rez
RezAutor: LANG BENEDEK ASSOCIATED ARCHITECTS

Návrh sa nesie v duchu zdravého konzervativizmu, s dôrazom na kvalitu použitých materiálov. Interiér zjednotila svetlá farba stien, dverí a vstavaného nábytku. Na neutrálnom podklade vynikne jemná textúra prírodného linolea a kresba smrekového dreva použitá na vertikálnych lamelách zasklených stien, nábytku i schodisku. Čierne oceľové prvky dopĺňajú materiálovú kompozíciu.

Zvislé smrekové laty použité ako dekor, zábradlie alebo obklad, umocňujú výšku mezonetu a vertikalitu kompozície. Blok kuchynskej linky je, rovnako ako ďalšie úložné priestory, navrhnutý na mieru s bezúchytkovými zásuvkami a dvierkami na magnet. Cieľom bolo dosiahnutie monochromatickej plochy členenej iba linkami špár. Dodávateľom nábytku je firma Wemal - Design from Scandinavia.

Mobiliár je o poznanie pestrejší. Výrazným akcentom v hlavnom obytnom priestore je obraz nad sedačkou a TV stolík ladený v pastelových modrých odtieňoch. Autorkou je umelkyňa Patrícia Koyšová.

Foto - Studio Flusser: Zdeněk Porcal, Petr Dub
Foto - Studio Flusser: Zdeněk Porcal, Petr Dub
Foto - Studio Flusser: Zdeněk Porcal, Petr Dub
Foto - Studio Flusser: Zdeněk Porcal, Petr Dub
Foto - Studio Flusser: Zdeněk Porcal, Petr Dub
Foto - Studio Flusser: Zdeněk Porcal, Petr Dub
Foto - Studio Flusser: Zdeněk Porcal, Petr Dub
Foto - Studio Flusser: Zdeněk Porcal, Petr Dub
Foto - Studio Flusser: Zdeněk Porcal, Petr Dub
Foto - Studio Flusser: Zdeněk Porcal, Petr Dub
Foto - Studio Flusser: Zdeněk Porcal, Petr Dub
Foto - Studio Flusser: Zdeněk Porcal, Petr Dub
Foto - Studio Flusser: Zdeněk Porcal, Petr Dub
Foto - Studio Flusser: Zdeněk Porcal, Petr Dub
Foto - Studio Flusser: Zdeněk Porcal, Petr Dub
Foto - Studio Flusser: Zdeněk Porcal, Petr Dub

Záverečná bilancia:

Plocha bytu (pôvodný stav): 165,8 m²
Plocha bytu (nový stav): 174,0 m²
Terasa : 119,6 m²
Balkón : 6,0 m²
Loggia : 4,30 m²

Podklady: LANG BENEDEK ASSOCIATED ARCHITECTS

Poloha diela

Ing. arch. Borislav Benedek
Ing. arch. Michal Lang

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím