Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
31. máj 2019
0
1010

Loft 32, Zlín

Prísny baťovský skelet versus organicky plynúci priestorový experiment.
Loft 32, Zlín
Autori: Ing. arch. MgA. Petr Janda, Ing. arch. Anna Podroužková, Ing. arch. Maty Donátová, Ing. arch. Báry SimajchlováSpolupráca: Ing. arch. Viktor Johanis, Ing. arch. Martin ChlandaNávrh: 2013 - 2015Realizácia: 2016 - 2018Adresa: Zlín, Česká republikaPublikované: 6. jún 2019

Cieľom návrhu je maximálne umožnenie vnímania urbánneho kontextu. Panoráma Zlína je hodnotou, ktorú nenájdeme nikde inde. Na relatívne malej ploche vznikol zaujímavý trojrozmerný koncept so šikovne integrovanými komplementárnymi priestormi.

Loft sa nachádza na ôsmom podlaží bývalej etážovej výrobnej budovy v areáli zlínskej Baťovej továrne. Ambíciou interiéru je maximálne zapojenie výhľadu na zelené jadro mesta do priestoru bytu. Loft vo svojom tvarosloví nepoužíva obvyklé materiálové citácie industriálneho kontextu, vytvára autentický dialóg medzi abstraktne riešeným priestorom a výhľadom ktorému dominuje "zlínsky mrakodrap", tiež známy ako "dvadsaťjednotka". (Administratívna budova firmy Baťa  je jedným z vrcholných diel modernej česko-slovenskej konštruktivistickej architektúry medzivojnového obdobia. Bola dokončená v roku 1938 podľa projektu Vladimíra Karfíka).

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

"Vnitřní prostorová artikulace pracuje s dramaturgií postupného otvírání jednotlivých epicenter bytu umožňující při své maximální otevřenosti zónování na společenské a soukromé partie", vysvetľuje architekt Petr Janda. 

Interiér je tvorený ako kompozícia hlavného voľne tvarovaného spoločenského priestoru, ohraničeného zalomenou nábytkovou stenou a vstavaným blokom kuchyne. Ľahká deliaca konštrukcia vymedzuje priestor pre dve izby, kúpeľňu, zádverie a kompaktné schodisko. Výškové úrovne hlavného obytného priestoru prepája rozmerná rampa stúpajúca z obytnej kuchyne s jedálňou. Rampa ďalej pokračuje cez detský kút integrovaný do parapetu okna, obytný záliv vymedzený atypickými pohovkami a ústi až v spálni so vstavanou kruhovou vaňou v najvyššom cípe celej kompozície. 

Pôdorys 1.NP,
Pôdorys 1.NP,autor: Petr Janda / brainwork
Pôdorys 2.NP,
Pôdorys 2.NP,autor: Petr Janda / brainwork

Polygonálny tvar "vrastený" do podlahy a stien interiéru sa špirálovo obtáča okolo jadra dispozície. Vytvára pódium, ktoré je zároveň hľadiskom otočeným k výhľadom na mesto. "Rotující struktura do sebe integruje atypické pohovkové prvky a plynule navazuje na obložení svislých stěn oddělujících soukromé části interiéru," dopĺňa architekt. Výraz interiéru je založený na variácii jemných odtieňov bledej morenej brezovej preglejky, koženkového čalúnenia a PVC podlahovej krytiny. Skladbu dopĺňa sklenené zábradlie a posuvné priečky, lesklé zariadenie kuchyne a mozaikový obklad.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Tvar vrastený do podlahy a stien interiéru je tvorený štruktúrou z trojuholníkov, ktoré sa špirálovite obtáčajú okolo stredu dispozície a vytvárajú pódium, ktoré je zároveň hľadiskom otočeným k výhľadu na mesto. Rotujúca štruktúra do seba integruje atypické sedačkové prvky a plynule nadväzuje na obloženie zvislých stien oddeľujúcich súkromné časti interiéru.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Materiálové riešenie je variáciou jemných odtieňov bielej morenej brezovej preglejky, koženkového čalúnenia a PVC podlahovej krytiny akcentovanej prvkami skleneného zábradlia a posuvnej priečky, kuchyne vo vysokom lesku a mozaikovým obkladom.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Poloha diela

Ing. arch. MgA. Petr Janda
Ing. arch. Anna Podroužková
Ing. arch. Maty Donátová
Ing. arch. Báry Simajchlová
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím