Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Pergo

Třebětice 102
Holešov

Cortizo Slovakia,

Železničný rad 29
Nová Baňa

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
8. november 2016
0
3276

Kaštieľ Gbeľany

Zámerom revitalizácie chátrajúceho kaštieľa bolo prinavrátiť objektu pôvodné historické a umelecké hodnoty a dať mu zmysluplnú náplň. Historická baroková časť bola rozšírená o novodobú, súčasne pôsobiacu dostavbu. Vzniklo tak uzatvorené nádvorie, ktoré kopíruje historický pôdorys.
Kaštieľ  Gbeľany
Autori: Ing.arch. Viktor ŠabíkSpolupráca: Ing. arch. Marian Haberland (architektúra), Ing. Katarína Fialová (interiéry)Investor: Kaštieľ Gbeľany, s. r. o.Plocha pozemku: 23 013 m2Zastavaná plocha: 1 749 m2Podlažná plocha: 6 134 m2 Investičný náklad: 3 300 000 EUR Návrh: 2014 - 2015Realizácia: 2014 - 2015Adresa: Hlavná 140, Gbeľany, SlovenskoPublikované: 9. november 2016

Barokový kaštieľ bol postavený rodinou Szerényiovcov v centre obce Gbeľany v roku 1756. Z ich rúk prešiel k rodine Nyári, potom k rodine Zichy. Od roku 1883 ho vlastnil gróf Juraj Majláth, posledným pánom bol Ferdinand Majláth, jeho syn. Po roku 1945 kaštieľ prešiel do majetku štátu. V roku 2011 ho kúpila rodina Janíčkovcov, ktorí sa rozhodli revitalizovať spustnutý kaštieľ a prestavať ho na hotel.

Situácia

Hotel je riešený koncepčne ako symbióza starého a nového. Pôvodná baroková hmota tvaru U je stvárnená v omietke, monochrómne s drevenými bielymi okenicami. Nová prístavba, tiež tvaru U je riešená ako drevený monolit, s pohyblivými drevenými žalúziami - odpoveďou na barokové okenice.

Foto: Tomáš Manina

Pri snahe o maximálne zachovanie pôvodnej hmotovej substancie boli do historického objektu umiestnené ubytovacie priestory - nachádza sa v ňom 27 izieb v historickom dizajne, priestor recepcie, vertikálne komunikačné priestory, salóniky, knižnica, kaplnka a vináreň v historickej klenbovej pivnici.

V nových priestoroch prístavby sa nachádzajú priestory náročnejšie na priestorové požiadavky - na prízemí lobby s recepciou wellness a kaviarňou, reštaurácia so zázemím, wellness s bazénom, na poschodí veľká kongresová sála, v priestoroch suterénu technické priestory, garáže, fitness a bowling. V spojovacích krčkoch sa nachádza 6 izieb v súčasnom dizajne. Tieto izby sú s loggiou, orientovanou do historického parku.

Pôdorys 1. PP
Pôdorys 1. PP
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NP
Juhovýchodný pohľad
Juhovýchodný pohľad
Pohľad
Pohľad
Juhozápadný a severovýchodný pohľad
Juhozápadný a severovýchodný pohľad

Spojením dvoch častí s pôdorysným tvarom "U" vzniklo vnútorné átrium, z  ktorého je súžitie starého a nového vnímateľné najlepšie. 

Foto: Ester Šabíková

Toto átrium, akýsi vonkajší interiér, poskytuje možnosti pre usporiadanie rôznych typov eventov s možnosťou zapojenia vnútorných priestorov. Odtiaľto je možný pohľad do okolitého historického parku cez priestory reštaurácie a bazéna, ktoré majú transparentné steny s možnosťou zakrytia pohyblivými drevenými okenicami. 

Foto: Ester Šabíková
Foto: Ester Šabíková
Foto: Ester Šabíková

Do átria je možné z vojsť dvoma bránami - starou a novou, pričom každá má dva portály. Nad každým zo štyroch portálov sa nachádzajú hodiny - tempus fugit / čas uteká. Nad barokovými mechanické, nad portálom - replikou slnečné a nad portálom novým digitálne.

Foto: Ester Šabíková
Foto: Ester Šabíková
Foto: Ester Šabíková

Prístavba má v rohoch dva medzipriestory, ktoré tvoria prechod medzi vnútrom a vonkajškom. V jednom sa nachádza zásobovací manipulačný priestor s exteriérovým schodiskom z kuchyne do kongresovej miestnosti na poschodí. V druhom je umiestnená vonkajšia vírivka pre wellness. Obidve drevené membrány pomaly zarastajú popínavou zeleňou, čím bude umocnená symbióza architektúry a okolitého historického parku.

Foto: Ester Šabíková
Foto: Ester Šabíková
Foto: Ester Šabíková
Foto: Ester Šabíková
Autorská skica
Autorská skica

Poloha diela

Ing.arch. Viktor Šabík

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím