Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

For interior
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
6. jún 2016
0
1239

Spiegelsaal Trnava

Dostavba a rekonštrukcia kultúrnej pamiatky. Projekt oživil a sprístupnil dlhý čas uzavretú stavbu.
Spiegelsaal Trnava
Autori: Ing.arch. Viktor ŠabíkSpolupráca: Ing. Marek Šumichrast, Ing. arch. Vladimír BruckerPodlažná plocha: 158m2Návrh: 2012 - 2012Realizácia: 2013 - 2014Adresa: Kalinčiakova 3369/14, Trnava, SlovenskoPublikované: 25. jún 2016

História kultúrnej pamiatky - záhradného pavilónu rotundy Spiegelsaal sa začala písať v roku 1791, keď občan Jozef Skolonič požiadal mesto Trnava o schválenie dostavby filagórie (záhradného domčeka) vo svojej záhrade. Samotná stavba bola dostavaná v roku 1792. Vtedajší životný štýl mestského obyvateľstva prinášal nové trendy, ktoré boli inšpirované životom šľachty. V móde bolo vytvárať rozsiahle záhrady s cudzokrajnými rastlinami, záhradnými altánkami, ktoré bývali súčasťou šľachtických parkov. Stavba mala byť nositeľom prestíže a postavenia jej majiteľa.

Dlhé roky rotunda neslúžila svojej funkcii, časom celá stavba chátrala. Svojej prvej väčšej obnovy sa pamiatka dočkala v roku 2006 renováciou fasády. Po dlhšej odmlke sa záchrana pamiatky začala v roku 2012, kedy bola v reštaurátorskom výskume odhalená prítomná nástenná maľba. Výskum odkryl z veľkej časti zachovanú vzácnu a nesmierne zaujímavú nástennú iluzívnu maľbu.

Nový projekt kaviarne a baru v tomto priestore oživil dlho uzavretú vzácnu stavbu. Samotná prístavba rešpektuje charakter kultúrnej pamiatky. Idea návrhu zdôrazňuje genius loci atraktívnej architektúry, vychádza z pôvodného účelu stavby, umiestniť rotundu do okolia živej popínavej zelene.

Foto: Dano Veselský

Spiegelsaal bol pôvodne pavilónom na konci záhrady, v ktorom majitelia usporiadavali tanečné večierky. Z celého objektu sa zachovala len Rotunda, ktorú jej noví majitelia chceli využívať ako kaviareň.

Situácia
Situácia

Koncept vychádza z dvoch motívov - fresky na prízemí pôvodnej Rotundy a elipsového okna na schodisku. Freska, na ktorej je motív kvetov na rastri, ovplyvnila fakt, že celá prístavba má časom zmiznúť pod zeleňou na novom rastri. Elipsové okno podnietilo vznik elipsového svetlíka, cez ktorý je vidieť z interiéru celú hmotu rotundy. Prístavba vypĺňa celý pôdorys pozemku, jej tvar kopíruje jeho kontúry a od rotundy je odsadená menším oblúkovým svetlíkom.

Autorská skica
Autorská skica

Strešná terasa, poskytujúca príjemné posedenie, výhľad na okolie a optický kontakt s interiérom cez veľký strešný svetlík, je prístupná cez druhé podlažie rotundy, po pôvodných vretenovitých schodiskách umiestnených vo valcových vežičkách. 

Foto: Dano Veselský
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NP
Rezy
Rezy
Foto: Dano Veselský
Foto: Dano Veselský
Foto: Dano Veselský
Foto: Dano Veselský
Foto: Dano Veselský
Foto: Dano Veselský

Poloha diela

Ing.arch. Viktor Šabík
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím