Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

VELUX INTEGRA

Elektrické panoramatické strešné okno s...

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (výrobca)
VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
7. február 2018
0
239

Konverzia Kuwait Towers

Slovenský architekt Peter Černo navrhol konverziu Kuvajtských veží, za čo získal ocenenie Iconic Award 2017 v kategórii Concept. 
Konverzia Kuwait Towers
Autori: Dipl.- Ing. arch. Akad. arch. Peter Černo, Martin Černo, Gianfranco MaioSpolupráca: Rode Lichttechnik (Svetelný dizajn), Astra Alex Investor Group, Kuwait (Manažérska spolupráca)Plocha pozemku: 40 000 m2Podlažná plocha: 19 500 m2Návrh: 2017 - 2017Adresa: Kuwait City, KuvajtPublikované: 12. február 2018

Iconic Award je významnou cenou za architektúru a dizajn v Nemecku a podmienkou na účasti na tejto cene bolo udelenie nominácie od Rat für Formgebung – German Design Council, ktorú dáva vypisovateľ. 

Bližšie predstavujeme ocenený návrh:

Východisková situácia

Veže Kuwait Towers boli postavené v sedemdesiatych rokoch a odvtedy sa stali jedným z najvýznamnejších symbolov tohto arabského štátu v Golfskom zálive. Nie je to len dych vyrážajúca výška veží a výhľad siahajúci až do Bahrajnu, čím toto dielo vyniká. Jedná sa tu aj o vynikajúce stavebne dielo, pričom architektonická reč pôvodného návrhu má svoj pôvod vo vizionárskom modernizme, ktorý ani v 21. storočí - tak v celkovej koncepcii ako aj v jednotlivých detailoch - nič nestratil zo svojej svižnej a futuristickej modernity.

Niekdajší infraštruktúrny a strategický význam veží ako masívneho zásobníka vody pre mesto sa postupom času stratil bez náhrady. Funkčný význam stavebného diela sa preto nedá zrovnávať s jeho veľkou architektonickou a symbolickou hodnotou. Majiteľ a užívateľ dôsledne hľadá pre veže nové využitie, ktoré by k nim pritiahlo nové prúdy návštevníkov, aby z veží zo všetkých hľadísk opäť mohol urobiť vynikajúcu atrakciu mesta.

Kuvajtské veže v súčasnosti
Kuvajtské veže v súčasnosti
171
Youtube

Obsahový koncept

Riešitelia považujú za obzvlášť dôležité, aby nové využitie veží bolo na jednej strane v polohe, ktorá by oslovila široké publikum. Na druhej strane by však malo byť nové využitie adekvátne k reprezentatívnemu významu tohto výnimočného symbolu. Bolo by veľkou chybou využiť tieto markantné stavby hocijakým, zameniteľným využitím.
Ba čo viac, v novej funkcii by mala symbolicky pokračovať niekdajšia životná dôležitosť vodných veží a mala by byť priestorovo neoddeliteľná od spektakulárnych sférických vnútorných priestorov vodných zásobníkov.

Vizualizácia - panoramatický pohľad
Vizualizácia - panoramatický pohľadCerno+Architekten

Odpoveďou architektov na tieto požiadavky je návrh hypermoderného multimediálneho centra, využívajúceho takzvanú 3, 4 a 5D techniku, akú je v súčasnosti možné zažiť len na niekoľko málo miestach vo svete. Tu by sa mala stretnúť úžasná najmodernejšia technika a informácie. Nie je to len bežná zábava (entertainment), je to zábavné vzdelávanie (edutainment), čo z tohto centra urobí atrakciu pre celú rodinu a pre návštevníkov najrôznejšieho pôvodu. Zároveň sa tu bude hravým spôsobom napomáhať vzdelávaniu – ako zdroju budúceho rozvoja – a vitalite. Interaktívna koncepcia pritom návštevníkom umožní, aby sa aktívne zapojili do programu. Priebežne môžu fascinujúcim spôsobom spracovať všetky možné mysliteľné témy ako klíma, morská biológia, astronómia, ťažba (využitie) ropy, ale aj dejiny Kuvajtu. Prevádzkovateľ takto má možnosť výberom a zmenami tém udržiavať veže ustavične v stredobode záujmu.

Situácia
SituáciaCerno+Architekten
Rez
Rez Cerno+Architekten
Rez prvou vežou
Rez prvou vežouCerno+Architekten
Rez druhou vežou
Rez druhou vežouCerno+Architekten

Architektonický koncept

V tej dobe platná urbanistická koncepcia sprístupnenia územia je po 35 rokoch už neaktuálna a vyžaduje si prepracovanie od základu, aby vyhovovala dnešným požiadavkám. V skutočnosti totiž územie pred vežami, vydané napospas slnku, neponúka žiadne pobytové kvality a naozaj pôvabné plochy v blízkosti pobrežia sú doďaleka zahatané parkoviskami.

Už z ulice Gulf Street a pozdĺž nej umiestnených parkovísk sa dá rozpoznať nové vstupné námestie s fontánami a vysadenými palmami. Ponad túto prístupovú cestu sa teraz bude môcť veľký prúd návštevníkov dostať do centrálnej vstupnej haly, ktorá sprístupňuje zábavno-vzdelávacie centrum (Edutainmentcenter), alebo ich zavedie povedľa nej, do bohato zazelenenej a umelecky stvárnenej parkovej krajiny, v ktorej je umiestnená slávnostná hala. Hlavnou architektonickou témou tohoto ansamblu je kruh a sféra (guľa), ktoré sa formovo a funkčne rozvíjajú do logickej celkovej kompozície.

Vizualizácia - hlavný vstup
Vizualizácia - hlavný vstupCerno+Architekten
Pôdorys vstupnej haly
Pôdorys vstupnej halyCerno+Architekten

Pokiaľ ide o formu, je vstupná hala zamýšľaná ako malý výrez – vrchlík z obrovskej imaginárnej gule, ktorej škrupina (plášť) „preniká““ zo zemského povrchu. Jej povrch bude stále pokrytý jemným tečúcim a víriacim vodným filmom, ktorý konštrukcii prepožičia sviežosť a ľahkosť a vytvorí dojem zemegule pokrytej oceánmi. V tieni takto vzniknutej kopuly vytvoria kaviarne, predajne, menšie pódiá , múzejné obchodíky a výstavy rámec pre centrálne rozdelenie a nasmerovanie návštevníkov k novým atrakciám. Pre vytvorenie zážitku z vnútorného priestoru a vytvorenie vzťahu s vonkajším priestorom sa denné svetlo do vnútorného priestoru dostane cez kruhové svetlíky a výrezy (štrbiny) medzi kupolou a vežami resp. cez svetelnú štrbinu na leme kupoly. Takýmto spôsobom bude denné svetlo prefiltrované tak, že sa vo vnútornom priestore vytvorí takmer sakrálna svetelná atmosféra a pritom sa prispôsobuje, ale aj vzdoruje náročným klimatickým danostiam okolia.

Vizualizácia - multifunkčná hala
Vizualizácia - multifunkčná halaCerno+Architekten
Vizualizácia - multifunkčná hala
Vizualizácia - multifunkčná halaCerno+Architekten

Nová sférická prístavba preniká v prízemí cez veľkú škrupinu kupoly a poskytuje prístrešie pre premietacie priestory. Existujúce veže ponúkajú v prázdnych polguliach niekdajších vodných zásobníkov, vo viac ako stometrovej výške, priestor ako stvorený pre projekcie, predstavenia a výstavy.

Popri tomto novom využití by vo vežiach mala ostať zachovaná reštaurácia, kaviareň a vyhliadková plošina. Pôvodná architektúra a vnútorná architektúra by pritom mala byť zrenovovaná a v podobnom duchu by mal byť doplnený aj moderný architektonický koncept. Štýlovo cudzie vostavby a prístavby z neskorších rokov musia byť za týmto účelom samozrejme odstránené.

Voda ako téma je všadeprítomná. Voda prúdiaca po vonkajšej strane škrupiny veľkej vstupnej haly ochladzuje konštrukciu a tečie nadol, zurčiac v prstencovito tvarovanom kanáli, ktorý objíma celú vstupnú halu a ponára ju do oživujúcej svetelnej a zvukovej kulisy.

Centrálny architektonický ansambel bude obsahovo a kompozične doplnený za vlastnou skupinou stavieb ďalším sférickým stavebným telesom. K nemu prislúcha palmová záhrada v tvare polmesiaca, ktorá prilieha k veľkej vodnej kopuli a poskytuje jej tieň. Tu, v bezprostrednej blízkosti mora, sa nachádza viacpodlažná hala určená na oslavy, svadby, kongresy a ďalšie podobné podujatia. Jemná, ako z tradičného arabského vzoru utkaná „pokožka“ fasády bude cez deň vytvárať viacvrstvový vonkajší plášť, pripomínajúci tradičnú mašrabíju (dekoratívna mriežka tieniaca okná arabských stavieb) a vhodný do miestnej klímy, ktorý budovu ponorí do tieňa. V noci bude ako dekoratívna rastlinná spleť lámať svetlo vychádzajúce zvnútra a z budovy vytvorí ľahkú vznášajúcu sa skulptúru.
V noci budú veže a celý ansambel s elegantnosťou vyžarovať premenlivé inscenácie farebných svetelných hier, jemnej zvukovej kulisy a osviežujúcich vodných hier. Ponorený do zelene paliem sa tento umelecky vytvorený park musí početným návštevníkom zábavno-vzdelávacieho centra a turistom z celého sveta javiť ako moderná verzia tradičnej islamskej rajskej záhrady.

Takto vytvorené centrum sa svojou jemne zosúladenou harmóniou výnimočnej jestvujúcej architektúry na jednej strane a modernej architektonickej koncepcie, tvorivej poézie a progresívnej zábavy na druhej strane, stane jedinečným atraktívnym bodom v oblasti arabského Golfu.

Vizualizácia - bočný pohľad
Vizualizácia - bočný pohľadCerno+Architekten
Cerno+Architekten

Poloha diela

Dipl.- Ing. arch. Akad. arch. Peter Černo
Martin Černo
Gianfranco Maio
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím