Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
7. máj 2019
0
192

Peter Černo získal špeciálne ocenenie (Special Mention) na German Design Award 2019

Ateliér Cerno+Architekten bol ocenený za projekt konverzie známych Kuwait Towers.
Peter Černo získal špeciálne ocenenie (Special Mention) na German Design Award 2019

Slávnostné udelovanie cien German Design Award 2019 sa konalo 8. februára vo Frankfurte nad Mohanom v rámci veľtrhu Ambient za prítomnosti 1300 odborníkov z rôznych odvetví a návštevníkov. Medzinárodná porota hodnotila 5 418 projektov a produktov, z toho 478 projektov (architektúra) z celého sveta.

Cena German Design Award je medzinárodnou cenou German Design Council.

Jej cieľom je objavovať, prezentovať a udávať  trendy v dizajne. 

Prihlásené produkty sú rozdelené do troch hlavných skupín: produktový dizajn, komunikačný dizajn a architektúra.  Pre každú kategóriu je menovaná odborná porota.

Viac o German Design Award môžete nájisť tu.

German Design Award - ocenení , foto: Manuel Debus
German Design Award - ocenení , foto: Manuel Debus

Osvedčenie o špeciálnom ocenení sa udeľuje produktom, ktorých dizajn sa vyznačuje úspešnými individuálnymi aspektami.

Ateliér Černo+Architekten spracovával projekt konverzie Kuwajt Towers, ktoré pôvodne slúžili ako zásobáreň vody.

Vyhlásenie poroty :

The idea of locating a modern visitor centre in the iconic towers is intriguing and has been realised superbly via a futuristic design

O projekte

Veže Kuwait Towers boli postavené v sedemdesiatych rokoch minulého storočia a odvtedy sa stali jedným z najvýznamnejších symbolov tohto arabského štátu v Perzskom zálive. Zaujmú nielen výškou a výhľadom siahajúcim až do Bahrajnu,  ale ide aj o vynikajúce stavebné dielo,  ktoré  je aktuálne aj v 21. storočí. Autormi pôvodného návrhu sú manželia Sune Lindstrom a Malene Bjorn a obdržali za tento návrh aj cenu Aga Khan Award for Architecture.

230
Youtube

Niekdajší infraštruktúrny a strategický význam veží ako masívneho zásobníka vody pre mesto sa postupom času stratil bez náhrady. Funkčný význam stavebného diela sa preto nedá zrovnávať s jeho veľkou architektonickou a symbolickou hodnotou. Majiteľ a užívateľ dôsledne hľadal pre veže nové využitie, ktoré by k nim pritiahlo nové prúdy návštevníkov, aby z veží zo všetkých hľadísk opäť mohol urobiť vynikajúcu atrakciu mesta.

Koncept

Riešitelia považujú za obzvlášť dôležité, aby nové využitie veží bolo na jednej strane v polohe, ktorá by oslovila široké publikum. Na druhej strane by však malo byť nové využitie adekvátne k reprezentatívnemu významu tohto výnimočného symbolu. Bolo by veľkou chybou využiť tieto markantné stavby hocijakým, zameniteľným využitím.


Ba čo viac, v novej funkcii by mala symbolicky pokračovať niekdajšia životná dôležitosť vodných veží a mala by byť priestorovo neoddeliteľná od spektakulárnych sférických vnútorných priestorov vodných zásobníkov.

Odpoveďou architektov na tieto požiadavky je návrh hypermoderného multimediálneho centra, využívajúceho takzvanú 3, 4 a 5D techniku, akú je v súčasnosti možné zažiť len na niekoľko málo miestach vo svete. Tu by sa mala stretnúť úžasná najmodernejšia technika a informácie. Nie je to len bežná zábava (entertainment), je to zábavné vzdelávanie (edutainment), čo z tohto centra urobí atrakciu pre celú rodinu a pre návštevníkov najrôznejšieho pôvodu. Zároveň sa tu bude hravým spôsobom napomáhať vzdelávaniu – ako zdroju budúceho rozvoja – a vitalite. Interaktívna koncepcia pritom návštevníkom umožní, aby sa aktívne zapojili do programu. Priebežne môžu fascinujúcim spôsobom spracovať všetky možné mysliteľné témy ako klíma, morská biológia, astronómia, ťažba (využitie) ropy, ale aj dejiny Kuvajtu. Prevádzkovateľ takto má možnosť výberom a zmenami tém udržiavať veže ustavične v stredobode záujmu.

German Design Award - Cena, ktorá zobrazuje úspech

Cena Design Award of the Federal Republic of Germany (nemecky: Designpreis der Bundesrepublik Deutschland ) je oficiálnym ocenením dizajnu v Nemecku, ktorú predstavuje nemecké Ministerstvo hospodárstva a technológií.

Design Award bola prvýkrát udelená pod názvom Federálna cena za dobrý dizajn ( Federal Award for Good Design ) v roku 1969. Od roku 2006 sa cena nazýva Design Award of the Federal Republic of Germany a udeľuje sa za vynikajúce výsledky v oblasti dizajnu výrobkov a komunikácie a osobnosti v oblasti dizajnu.

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím