Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
21. február 2019
0
602

Polyfunkčný objekt na Šancovej ulici v Bratislave - víťaz študentskej ceny CHEDDAR´19

Semestrálna práca bola na zimnej Noci architektúry vyhlásená ako najlepšia v kategórii Architektúra.
Polyfunkčný objekt na Šancovej ulici v Bratislave - víťaz študentskej ceny CHEDDAR´19
Autori: Paulína HomolováSpolupráca: prof. Ing. arch. Vladimír Šimkovič, PhD. (vedúci práe)Návrh: 2018 - 2019Adresa: Šancova , Bratislava, SlovenskoPublikované: 23. február 2019

"Pri porovnaní s ostatnými projektmi, ktoré sa venovali tejto téme, práca jednoznačne vyčnievala. Návrh zaujal práve jednoduchosťou, nenápadnosťou, čistotou. Ale v zásade aj pôdorysným riešením a celkovou zrozumiteľnosťou. Aj keď je autorka študentkou tretieho ročníka, práca má kvality, ktoré by sa dali porovnávať s výrazne staršími študentmi," zdôvodnil výber Lukáš Kordík

Semestrálny projekt predstavujeme s upraveným autorským textom:

Charakteristika

Cieľom  bolo navrhnúť polyfunkčný objekt s vyššími nárokmi na konštrukčno-technické a dispozično-prevádzkové riešenie tak, aby sa užívatelia vedeli identifikovať s miestom, budovou... Našli v nej útočisko pre svoje záujmy, oddych, bývanie či prácu. Funkcie, ktoré by mal každý najradšej na jednom mieste. Lokalita budúcej výstavby sa nachádza priamo v centre Bratislavy na Šancovej ulici. Vplyv na celý návrh mali aj základné faktory ako je hlavná frekventovaná cesta pozdĺž ulice, svetové strany, či dlhodobo zaužívaný peší ťah.

Urbanizmus

Zadaný stavebný pozemok sa nachádza na Šancovej ulici, v Starom meste. Tiahne sa od križovatky na Štefánikovej a Pražskej ulici až po Trnavské mýto. V blízkosti sa nachádza taktiež budova YMCA, či tržnica, vplyvom ktorých sa postupne formoval samotný návrh novej zástavby. Vznikla jedna trojpodlažná 110 m dlhá budova orientovaná pozdĺž hlavnej cesty, ktorá jasne delí priestor na verejný a tichší poloverejný. Vzniká vnútorný blok so zeleňou, ktorý je z južnej strany chránený novou budovou, zo severu zas desiatkou Zehn Hausov, ktorým je prispôsobená aj celková výška zástavby. Celý pozemok je podpivničený. Môžu tu parkovať nielen miestni obyvatelia ale aj návštevníci. Ušetrené exteriérové plochy sú využité pre výsadbu zelene, ktorá čoraz viac mizne z našich miest.

Širšie vzťahy
Širšie vzťahy
Filozofia
Filozofia
Koncept
Koncept
Situácia
Situácia

Architektúra

Celý pozemok má prevýšenie 2,5 m. Preto je na celej stavbe použitý kombinovaný nosným systém. Hlavná budova je na celej dĺžke (110 m) trojpodlažná. Odľahčený parter nesený rastrom stĺpov je určený pre občiansku vybavenosť. Na vrchných dvoch podlažiach prevažuje bývanie doplnené kancelárskymi priestormi. Horizontálna komunikácia v objekte funguje princípom pavlače, ktorá môže slúžiť aj ako komunitný priestor s výhľadom do zeleného nádvoria. S južnej strany sú po celej dĺžke loggie, ktoré od hluku ale aj od priameho slnečného žiarenia chráni perforovaná predsadená fasáda. Na podobnom princípe funguje aj strana pavlače. Druhá budova využíva taktiež kombinovaný nosný systém. Spoločensko-kultúrnej náplni je prispôsobený celý koncept . Cieľom bolo prepojenie interiéru s exteriérom a tak väčšinu plochy tvorí zasklenie doplnené o perforácie.

Dispozičné riešenie

Nový komplex je dôsledne bezbariérový. Súčasťou parteru je spoločenská sála so základným zázemím, multifunkčný priestor pre workshopy, alebo kaviareň. Na vrchných podlažiach sú z pavlače prístupné dvojizbové a trojizbové byty, mezonet a kancelárie. Séria opakujúcich sa modulov je narušená spoločnými terasami ktoré budove pridávajú vzdušnosť. Vedľajšia budova má taktiež tri podlažia. Sú to čisté otvorené priestory, doplnené o galérie, kde sa môžu konať taktiež rôzne workshopy, vystúpenia alebo výstavy.

Situácia
Situácia
Pôdorys 1. PP
Pôdorys 1. PP
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 3. NP
Pôdorys 3. NP
Pavilón
Pavilón
Pôdorys bytu
Pôdorys bytu
Rez A-A
Rez A-A
Rez B-B
Rez B-B
Pohľad južný
Pohľad južný
Pohľad východný
Pohľad východný
Pohľad severný
Pohľad severný
Pohľad západný
Pohľad západný
Vizualizácia - polyfunkčný objekt
Vizualizácia - polyfunkčný objekt
Vizualizácia - pavilón
Vizualizácia - pavilón
Vizualizácia - interiér pavilónu
Vizualizácia - interiér pavilónu
Vizualizácia - terasa
Vizualizácia - terasa
Plagát
Plagát

Podklady: Archtung a Paulína Homolová

Paulína Homolová
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím