Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
26. apríl 2018
0
985

Rekonštrukcia funkcionalistickej zastávky "Obilní trh" od architekta Oskara Poříska

Drobná verejná stavba je jediným zachovaným objektom svojho druhu v Brne. Čakáreň navrhol v roku 1926 mladý architekt Oskar Pořísa.
Rekonštrukcia funkcionalistickej zastávky "Obilní trh" od architekta Oskara Poříska
Autori: Doc. Ing. arch. Tomáš Rusín, Doc. Ing. arch. Ivan WahlaSpolupráca: Ing. arch. Nina Ličková, Ing. Václav Přikryl ((statika))Investor: Štatutárne mesto BrnoZastavaná plocha: 44 m2Podlažná plocha: 44 m2Obostavaný objem: 2,5 mil. KčNávrh: 2015 - 2017Realizácia: 2017 - 2017Adresa: Obilní trh , Brno, SlovenskoPublikované: 28. apríl 2018

Rukopis architekta Pořísa, od ktorého narodenia uplynulo 120 rokov, nesie v Brne viacero významných stavieb. Medzi jeho realizácie patrí napríklad palác Convalaria, Mestská ubytovacia kancelária (dnes Čedok), Biskupské gymnázium alebo vila na Hroznovej ulici.  

Okrem spomínaných stavieb je Oskar Pořísa tiež autorom trojice funkcionalistických zastávok. Krytá čakáreň na spodnom konci námestia Obilní trh sa však zachovala ako jediná, a slúži svojmu účelu už takmer 90 rokov. Priestor nástupišťa postaveného v rokoch 1928 až 1929 je prekrytý železobetónovým prístreškom. Zadná stena plynule prechádza do stropnej dosky a tvorí pre architekta charakteristický motív zaoblenej hrany.

Autor: Bořivoj Čapák
Situáia
SituáiaAutor: Atelier RAW

Napriek tomu, že je zastávka od roku 2008 pamiatkovo chránená, nebola počas 90 rokov svojej existencie nijako udržiavaná. Tomáš Rusín a Ivan Wahla z ateliéru RAW v roku 2012 navrhli prestavbu chátrajúcej čakárne na malú kaviareň. K realizácii projektu nedošlo, avšak zaujal mesto a odštartoval neskorší proces obnovy so zachovaním pôvodného účelu stavby. Statické posúdenie konštrukcie v roku 2014 ukázalo havarijný stav nosných betónových prvkov, čo bolo impulzom pre urýchlenie projektu.

Architekti z ateliéru RAW sa snažili o zachovanie pôvodnej konštrukcie a podoby zastávky v čo najväčšom rozsahu, súčasne však pri dodržaní všetkých normatívnych požiadaviek.

Autor: Bořivoj Čapák

Obnovený prístrešok tvarovo i materiálovo kopíruje pôvodné riešenie. Projekt však nepočítal s rekonštrukciou podzemnej časti zastávky, aj napriek zaujímavému dobovému riešeniu, kedy boli toalety situované pod nástupišťom presvetlené cez sklobetónové tvárnice osadené v strope. Investor tak rozhodol najmä z finančných, ale aj hygienických a prevádzkových dôvodov.

Z poškodenej betónovej konštrukcie boli zachované tri nosné polia prístrešku. Značná časť stavby bola odliata nanovo. Pribudli tiež dve podporné rebrá, ktoré však nenarúšajú tvar a siluetu železobetónovej škrupiny. Proporcie pôvodnej atiky ostali zachované, vonkajšie sokle a lem škrupiny pokrýva vrstva brúseného, v zadnej časti “pemrlovaného” umelého kameňa.

Ostatné časti sú omietnuté hladkou vápenocenentovou omietkou a natreté bielou lazúrou. Oceľové konštrukcie boli po repase  na základe pamiatkového výskumu natreté farbou zodpovedajúcou pôvodnému odtieňu. Bočné sklenené výplne nahradilo číre bezpečnostné sklo, členenie však ostalo zachované. Zrekonštruované boli tiež pôvodné dvere do telefónneho boxu.

V prístrešku je inštalovaná konzolová lavica z červeného umelého kameňa. Stena nad lavicou je obložená obkladačkami z opaxitového skla s pôvodným formátom. Do podlahových stupňov s povrchom z brúseného umelého kameňa sú vložené sklobetónové tvárnice a dilatačné mosadzné pásiky.

V hornom vnútornom leme škrupiny je nanovo umiestnený zapustený diódový pásik, ktorý osvetľuje priestor prístrešku. Zadné schodisko bolo asanované, výkop zasypaný a prekrytý povrchom z betónových dlaždíc.

Obnova modernej architektúry je často komplikovaná zvetrávaním a koróziou materiálu. Zrekonštruovaná zastávka sa aj napriek komplikovanému priebehu stavebných prác a výmene značnej časti pôvodnej konštrukcie stala hodnotným príspevkom do atraktívneho dedičstva funkcionalistického Brna.

Autor: Bořivoj Čapák
Autor: Bořivoj Čapák
Pôdorys
PôdorysAutor: Atelier RAW
Rez
RezAutor: Atelier RAW
Čelný pohľad
Čelný pohľadAutor: Atelier RAW
Bočný pohľad
Bočný pohľadAutor: Atelier RAW
Autor: Bořivoj Čapák
Autor: Bořivoj Čapák
Autor: Bořivoj Čapák
Autor: Bořivoj Čapák
Autor: Bořivoj Čapák
Autor: Bořivoj Čapák
Autor: Bořivoj Čapák
Autor: Bořivoj Čapák
Autor: Bořivoj Čapák
Autor: Bořivoj Čapák
Autor: Bořivoj Čapák
Zastávka na dobovej fotografii
Zastávka na dobovej fotografiiFoto: archív ateliéru RAW

Podklady: Atelier RAW

Poloha diela

Doc. Ing. arch. Tomáš Rusín
Doc. Ing. arch. Ivan Wahla
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím