Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
28. máj 2020
1
2116

Showroom módnych značiek z modulárneho systému Ark-shelter, Belgicko

Prefabrikované stavebné moduly z Kysúc v netradičnom nasadení.
Showroom módnych značiek z modulárneho systému Ark-shelter, Belgicko
Autori: Ing. arch. Martin Mikovčák, Michiel De BackerSpolupráca: Bc. Viktor MikovčákInvestor: GABZastavaná plocha: 154 m2Podlažná plocha: 227 m2Investičný náklad: 200 000 €Návrh: 2018 - 2018Realizácia: 2018 - 2018Adresa: Assesteenweg 96, Ternat, BelgickoPublikované: 1. jún 2020

Projekt Ark-shelter pôvodne vznikol ako jednoduchý a cenovo prístupný “kontajner” pre pobyt v prírode. Pred časom sme prezentovali nie celkom obvyklé realizácie v zahustenom mestskom prostredí, ktoré flexibilne rozširovali obytný (kancelársky) priestor do nevyužitého prostredia strešnej krajiny. Dnes predstavíme realizáciu z Belgicka, ktorá ukazuje skladobné možnosti systému vo väčšej mierke.

Autormi systému sú mladí architekti Martin Mikovčák a Michiel De Backer, ktorí na idei začali pracovať počas študijného pobytu v Belgicku. Konštrukcia modulov je na rozdiel od ostatných podobných projektov celodrevená, vrátane nosného rámu. 

V princípe podobných konceptov vo svete jestvuje viacero. Teší nás, že ten slovenský v ničom nezaostáva. Ba naopak. Ark-shelter už stihol počas svojej pomerne krátkej existencie získať cenu CE.ZA.AR v kategórii Fenomény architektúry, alebo nomináciu na cenu časopisu ARCH.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

O projekte vo flámskej obci Ternat viac povie Martin Mikovčák:

Projekt ARK pre showroom módnych značiek firmy GAB vznikol z naliehavého dopytu po novom výstavnom priestore priamo v záhrade areálu tejto spoločnosti.

Klient išiel priamočiaro po rýchlosti výstavby, ale designovo nechcel klesnúť na úroveň dočasnej kontajnerovej architektúry. 

Investor nás oslovil na základe možností našich modulov. Dostali sme zadanie na dvojpodlažný objekt s plochou 200 m2, vyskladaný z “natupo” (za sebou) radených modulov, ktoré tvorili na pozemku súvislú stenu. Klient netušil o variabilite nášho systému a trval na svojom. 

V deň podpisu zmluvy sme odprezentovali úplne iný návrh. Návrh, ktorý sa snaží reflektovať miesto, v ktorom je osadený. 

Výsledná realizácia je “bránou”, ktorá spája vstup do areálu s jazerom za objektom - protiklad pôvodne navrhovanej súvislej “steny”. Nový návrh prešiel pod podmienkou dodržania termínu. V priebehu jedného týždňa sme prekopali výkresy do výroby a už nasledujúci týždeň sa začali skladať skelety.

Jednotlivé značky-showroomy fungujú nezávislo - sú oddelené exteriérom, ale zároveň medzi sebou majú spoločný priestor, do ktorého vedia expandovať. Táto terasa v centre objektu sa stala miestom letných akcí a osláv, čo povýšilo objekt na meeting point pre celý areál módnych showroomov.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Pôdorysy
PôdorysyMartin Mikovčák, Michiel De Backer
Model
ModelMartin Mikovčák, Michiel De Backer
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Fotografie staveniska:

Fotografia staveniska
Fotografia staveniskaFoto: archív autorov
Fotografia staveniska
Fotografia staveniskaFoto: archív autorov

 

Podklady: Linka
Fotografie: BoysPlayNice

Poloha diela

Ing. arch. Martin Mikovčák
Michiel De Backer
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím