Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

For interior
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
26. február 2018
0
1030

Súťažný návrh nórskeho múzea Finnskogens Hus

Česko-švédsky tým mladých architektov so sídlom v dánskej Kodani zvíťazil s návrhom "Finnskogens Hus" v otvorenej medzinárodnej súťaži na nové Múzeum Lesných Fínov v nórskom Svullry (Museum of Forest Finn Culture in Norway).
Súťažný návrh nórskeho múzea Finnskogens Hus
Autori: Hanna Johansson, Juráš Lasovský, Filip LipinskiInvestor: Museum for Forest Finn Culture in NorwayZastavaná plocha: 2000 m2Návrh: 2017 - 2018Adresa: Svullrya, NórskoPublikované: 26. február 2018

Aj architekt zo Strednej Európy môže dosiahnuť pekný úspech v silno obsadenej medzinárodnej súťaži.

Do súťaže bolo prijatých 203 (!) návrhov, čo predstavuje štvrtú najväčšiu účasť v histórii súťaženia v Nórsku. (Pre predstavu, ako sú obvykle podobné súťaže dotované, v tomto prípade bol pre odmeny súťažných kolektívov vyčlenených 1 000 000.- Nórskych korún (NOK) = cca 104 000.-€).

Ako vznikal víťazný projekt pre Archinfo (AI) priblížil člen víťazného tímu Juráš Lasovský (JL).

(AI) Prečo ste sa rozhodli súťaže zúčastniť?

(JL) Je to krásný úkol. Malé měřítko projektu, jednoduchý program, zajímavé místo s řekou, obklopené hustě zalesněnou norskou krajinou. Pamatuju si z liberecké školy, že podobná zadaní byla nejpopulárnější mezi studenty.

(AI) Ako vznikol súťažný kolektív?

(JL) Náš tým se dal dohromady v roce 2016, kdy jsme se poprvé společně pustili do soutěže na kulturní dům ve Švédsku, kde jsme skončili druzí. Byl to veliký úspěch, který nás motivoval pokračovat v práci na dalších soutěžích.

(AI) Ako fungovala medzinárodná spolupráca?

(JL) Bezvadně. Myslím si, že máme zajímavý pracovní proces. Spoustu času trávíme analýzou zadaní, diskusí a tvorbou ideje - konceptu. Tým je složený ze tří architektů: Juráš Lasovský (CZ), Filip Lipinski (SWE), Hanna Johansson (SWE).

(AI) Súťažíte často? Ak áno, aké máte skúsenosti a motiváciu?

(JL) Formát otevřených soutěží je pro nás vlastně jediný způsob, jak získat projekt, takže motivace je velká. Všichni tři pracujeme pro různá architektonická studia v Kodani a na naší společnou práci zbývá čas pouze po večerech a o víkendech. Naštěstí máme dobrou bilanci. Před muzeum jsme se zúčastnili tří soutěží a ve všech jsme uspěli. Chyběla nám "pouze" první cena, kterou jsme získali s projektem Muzea Lesních Finů.

(AI) Čím bol váš návrh špecifický? Čo zaujalo porotu?

(JL) Do soutěže se přihlásilo 203 návrhů, kde porota udělila první a dvě třetí ceny. Ocenila zejména koncept projektu - v lese - být obklopen lesem. Dialog mezi okolní krajinou a budovou muzea. Jednoduchou formou a jasnou dispozicí obklopenou labyrintem kmenů.

(AI) Ako vidíte ďalší postup? Bude sa projekt realizovať?

(JL) Na projektu se začne pracovat letos na podzim. Moc se na to těšíme. Zvláště na spolupráci s místní komunitou, se kterou doufáme vytvořit muzeum reprezentují identitu Lesních Finů.

 

Predstavujeme víťazný návrh s autorským textom:

Vizualizácia: Andrea Baresi / Aesthetica Studio

"Finnskogens Hus" (Dům Lesních Finů) je muzeum úzce spjaté s okolní zalesněnou krajinou, se kterou splývá a tím rozmělňuje hranice mezi vnitřním a vnějším. Je obklopené lesem sloupů vyvolávajících zvědavost a vybízejících k interakci návštěvníků s budovou a okolím. Nové muzeum vytváří prostor k vystavování, prezentaci a k výuce bohaté historie Lesních Finů.

Situácia
SituáciaAutori: LIPINSKI LASOVSKY JOHANSSON

Muzeum je charakterizováno velkou střechou podepřenou labyrintem sloupů vytvářejících symbiosu mezi okolní přírodou a budovou, mezi interiérem a exteriérem. "Kmeny" dávají budově jedinečný charakter a to zvláště během večerních hodin, kdy světlo vyzařující ven skrze rastr kmenů osvětluje bezprostřední okolí. Vstup vypadá jako mýtina, která návštěvníka vede do prostoru recepce, knihovny a výstavní části. Uvnitř muzea jsou kmeny stále přítomny a provází návštěvníka celým objektem. Světlo pronikající skrze strop je analogií techniky Lesních Finů, kteří využívali kouř k vytápění budov a kouř poté odváděli z budovy skrze poklop ve stropě.

Autori: LIPINSKI LASOVSKY JOHANSSON
Autori: LIPINSKI LASOVSKY JOHANSSON
Autori: LIPINSKI LASOVSKY JOHANSSON
Autori: LIPINSKI LASOVSKY JOHANSSON

Finnskogens Hus je moderní budova vycházející z kultury Lesních Finů a vytvářející dialog mezi lesem a řekou Rotna. Dřevo je prezentováno jednak jako konstrukční element a také jako prvek vyprávějící příběh žďáření, neboli vypalovaní lesa za účelem získání zemědělské půdy, typické metody pro kulturu Lesních Finů.

O kultuře Lesních Finů

Lesní Finové migrovali z východní části Finska do zalesněných regionů centrálního Švédska a východního Norska na koci 16. století a na začátku 17. století. Vyznačovali se zemědělskou technikou žďáření, kde do popela z vypáleného lesa je seto zrno. Součástí této lesní kultury byla i takzvaná kouřová sauna. Více o Lesních Finech zde.

Pôdorys
Pôdorys Autori: LIPINSKI LASOVSKY JOHANSSON
Vizualizácia: Andrea Baresi / Aesthetica Studio
Vizualizácia: Andrea Baresi / Aesthetica Studio
Vizualizácia: Andrea Baresi / Aesthetica Studio

Poloha diela

Hanna Johansson
Juráš Lasovský
Filip Lipinski
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím