Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Pergo

Třebětice 102
Holešov

Cortizo Slovakia,

Železničný rad 29
Nová Baňa

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
14. január 2019
0
523

Rekonštrukcia leteckého hangára, letisko Hořovice (ČR)

Zázemie pre lietanie a neformálne stretnutia.
Rekonštrukcia leteckého hangára, letisko Hořovice (ČR)
Autori: Ing. arch. Alena Valová, Ing. arch. Jiří Kučera, Ing. arch. Marek HabrNávrh: 2016 - 2016Realizácia: 2017 - 2018Adresa: 268, Tlustice, Česká republikaPublikované: 4. február 2019

Dvojkilometrovú vzletovú a pristávaciu dráhu bývalého vojenského letiska, ležiaceho päťdesiat kilometrov juhozápadne od Prahy, pretína približne v tretine miestna komunikácia spájajúca obce Tlustice a Hořovice. Táto anomália sa stala neoddeliteľnou súčasťou jeho dennej prevádzky. Hneď vedľa spomínanej cesty sa nachádza súkromný letecký hangár, ktorý dnes predstavíme.

Letisko po odchode armády v roku 1990 už neslúži nadzvukovým stíhacím lietadlám, ale malým športovým strojom. Takisto ako spomínaný letecký hangár, ktorého súčasťou je po rekonštrukcii aj dvojpodlažná obytná časť. Ústredný spoločenský priestor zakončený arkierom s panoramatickým výhľadom na letiskovú plochu dopĺňajú malé izby určené na príležitostné ubytovanie majiteľov a hostí.

Interiér zázemia hangáru vznikol pre energický manželský pár, ktorého vášňou je cestovanie a pozorovanie sveta z kabíny ich ultralightu. Dlhodobí klienti pražského ateliéru Kvalitář si priali súčasný reprezentatívny interiér, kde by mohli príjemne tráviť voľný čas so svojimi priateľmi. Architekti sa rozhodli maximálne otvoriť existujúci priestor a vytvoriť priehľad  na  stroje zaparkované v hangárovej hale.

Nové vretenové oceľové schodisko v kombinácii s lamelovou priečkou tvorí transparentné zádverie, ktoré zabezpečuje dostatočnú intimitu v obytnej časti, ale nebráni pohľadu na lietadlá. Ten umožňuje zasklenie, ktoré vzniklo vybúraním časti pôvodnej deliacej steny. Päťuholníkový arkier bol na oboch poschodiach upravený oplechovaním nadpražia a parapetu, prirodzene tak kopíruje pôdorysnú stopu lamelovej priečky na prízemí. Neutrálna farebná paleta je oživená výraznými červenými akcentmi.

Interiér dotvára kruhový obraz od Milana Hausera zavesený nad točitým schodiskom a kvalitný mobiliár - vo výbere nájdeme napríklad stoličku S 533, ktorú navrhol Mies Van der Rohe.

Foto: Studio Flusser: Petr Dub, Zdeněk Porcal
Foto: Studio Flusser: Petr Dub, Zdeněk Porcal
Foto: Studio Flusser: Petr Dub, Zdeněk Porcal
Foto: Studio Flusser: Petr Dub, Zdeněk Porcal
Foto: Studio Flusser: Petr Dub, Zdeněk Porcal
Foto: Studio Flusser: Petr Dub, Zdeněk Porcal
Foto: Studio Flusser: Petr Dub, Zdeněk Porcal
Foto: Studio Flusser: Petr Dub, Zdeněk Porcal
Foto: Studio Flusser: Petr Dub, Zdeněk Porcal
Foto: Studio Flusser: Petr Dub, Zdeněk Porcal
Foto: Studio Flusser: Petr Dub, Zdeněk Porcal
Foto: Studio Flusser: Petr Dub, Zdeněk Porcal
Foto: Studio Flusser: Petr Dub, Zdeněk Porcal
Foto: Studio Flusser: Petr Dub, Zdeněk Porcal
Foto: Studio Flusser: Petr Dub, Zdeněk Porcal
Foto: Studio Flusser: Petr Dub, Zdeněk Porcal
Foto: Studio Flusser: Petr Dub, Zdeněk Porcal
Foto: Studio Flusser: Petr Dub, Zdeněk Porcal
Foto: Studio Flusser: Petr Dub, Zdeněk Porcal
Foto: Studio Flusser: Petr Dub, Zdeněk Porcal
Foto: Studio Flusser: Petr Dub, Zdeněk Porcal
Foto: Studio Flusser: Petr Dub, Zdeněk Porcal
Foto: Studio Flusser: Petr Dub, Zdeněk Porcal
Foto: Studio Flusser: Petr Dub, Zdeněk Porcal
Foto: Studio Flusser: Petr Dub, Zdeněk Porcal
Foto: Studio Flusser: Petr Dub, Zdeněk Porcal

Podklady: Kvalitář

Poloha diela

Ing. arch. Alena Valová
Ing. arch. Jiří Kučera
Ing. arch. Marek Habr
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím