Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
14. máj 2019
0
383

Renovácia a rozšírenie nákupného strediska v centre mesta Vesprém, Maďarsko

Diela postavené v druhej polovici 20. storočia stíha aj napriek nespornej architektonickej kvalite nepriaznivý osud. "Vesprémske Kamenné námestie" vyrástlo v centre mesta na úkor histrickej urbanistickej štruktúry. Moderný polyfunkčný komplex však možno bez obáv zaradiť medzi kvalitné dobové diela. Rekonštrukcia a rozšírenie obchodnej podnože, ktoré prebiehali v spolupráci s autorom pôvodného diela znamenali prinavrátenie "čitateľnosti" pôvodného architektonického konceptu.
Renovácia a rozšírenie nákupného strediska v centre mesta Vesprém, Maďarsko
Autori: Ing. arch. Jana Beránková, Ing. arch. Zsolt György Kovács, Ing. arch. Dávid KovácsNávrh: 2009 - 2014Realizácia: 2014 - 2014Adresa: Kossuth Lajos utca , Veszprém, MaďarskoPublikované: 17. máj 2019

Ateliér Veszprémi Építész Műhely pôsobí v sedemdesiattisícovom meste od roku 1992. Región, v ktorom projektujú, charakterizuje množstvo pamiatkovo chránených objektov osadených do zvlnenej krajiny. Vesprém však má aj moderné centrum s početným zastúpením kvalitných stavieb. Malému mestu sa darí výstavbu kontrolovať a koncepčne ju riešiť. Príkladom môže byť rekonštrukcia pešej zóny v centre mesta, ktorá bola ocenená Maďarskou urbanistickou spoločnosťou a cenou ICOMOS-u. S projektom úzko súvisí aj dnes predstavená realizácia.

Moderná obchodná zóna zaberá pomerne rozsiahle územie v centre sídla. Väčšina objektov bola postavená v rozmedzí rokov 1960 až 1980, z väčšej časti na mieste asanovaného úseku historickej zástavby. Napriek tomu, že výstavba sa nezaobišla bez búrania množstva pôvodných domov, realizácie vtedajších architektov sú kvalitnými dobovými dielami.

V roku 2008 začalo projektovanie rekonštrukcie centra mesta, takzvaného I. úseku, na ktorú sa podarilo získať prostriedky z fondov Európskej únie. Boli obnovené verejné priestory Kossuthovej ulice a jej prepojenie podchodom smerom k obchodnej zóne. Práve tu ateliér ateliér Veszprémi Építész Műhely pracoval na ďalšej realizácii.

Budovy na južnej strane hlavnej ulice pešej zóny (Kossuth Lajos utca) boli postavené podľa návrhov projektového ústavu LAKÓTERV v Budapešti pod vedením architekta Istvána Mártona (držiteľ ceny Miklósa Ybla). Moderný polyfunkčný komplex tvorí dvadsaťposchodová obytná budova (pre porovnanie: výška takmer totožná s bratislavským hotelom Kyjev) “podstavaná” horizontálnou podnožou nákupného strediska. Súbor bol realizovaný v roku 1975.

V bezprostrednej blízkosti už vtedy stál moderný obchodný dom Bástya (architekti  György Hollay, Sándor Törőcsik), ktorý sa po dokončení Mártonovho projektu stal súčasťou rozsiahleho komplexu a je jedným zo štyroch nadväzujúcich blokov. Na úrovni prvého poschodia sú všetky objekty prepojené pasážou. Dôkazom úzkej spolupráce architektov je, že všetky bloky majú podobné rozmery, raster fasády a výkladov. Všetky časti komplexu tak vytvárajú zladený súbor.

Polyfunkčný komplex vo výstavbe - prvá polovica 70. rokov
Polyfunkčný komplex vo výstavbe - prvá polovica 70. rokov
Model - pôvodný architektonický návrh
Model - pôvodný architektonický návrh

Technický ani vizuálny stav nákupného strediska a výškovej budovy po rokou 2000 nespĺňal ani základné kritériá. Obchody boli čiastočne obnovené v deväťdesiatych rokoch, stavba však stratila svoju pôvodnú eleganciu.

Obchodná pasáž pred rekonštrukciou
Obchodná pasáž pred rekonštrukciouFoto: Veszprémi Építész Műhely

V roku 2008 bola vyhlásená architektonická súťaž na rekonštrukciu fasády dvadsaťposchodovej budovy, v ktorej  prvé miesto obsadil návrh ateliéru Veszprémi Építész Műhely. Architekti následne vypracovali projektovú dokumentáciu, dodnes však obnova výškovej budovy - dominanty mesta nebola realizovaná.

Obchodná pasáž z výškovou dominantou - stav pred rekonštrukciou
Obchodná pasáž z výškovou dominantou - stav pred rekonštrukciouFoto: Veszprémi Építész Műhely

O rok neskôr (2009) mesto poverilo ateliér Veszprémi Építész Műhely, aby vypracoval projekty obnovy a rozšírenia celého komplexu vrátane výškovej budovy. Polyfunkčný komplex mal znovu nadobudnúť jednotný vzhľad. Zadanie bolo komplikované tým, že od privatizácie v 90. rokoch má komplex viacerých majiteľov a množstvo vlastníkov s veľmi malým podielom. V dôsledku toho sú niektoré časti budovy ešte stále nedokončené.

“Snažili sme sa zachovať jednotu komplexu, využiť a zdôrazniť pôvodnú eleganciu stavby. Rozšírenie budovy bolo realizované prostredníctvom posunutia fasády na prvom poschodí smerom do ulice. Medzi vystúpené bloky zapadli nové sklenené ’kapsule’. Všetky prístavby tvorí ľahká konštrukcia,” vysvetľuje Jana Beránková, jedna z autoriek projektu.

Situácia
SituáciaAutor: Veszprémi Építész Műhely

Presklené plochy uličných fasád dopĺňa bledý obklad z vláknocementových dosiek, ktorý tvorí súvislé horizontálne pásy. Problémom bol “vizuálny smog”, ktorý spôsobovali nevzhľadné a nekoordinované reklamné plochy. Architekti preto umiestnili do preskleného parteru pás, ktorý poskytuje rovnocenný priestor pre propagáciu obchodníkov. Bezbariérový pohyb medzi dvojicou obchodných podlaží umožňuje nový presklený výťah.

Renovácia a prístavba obchodných priestorov bola realizovaná s podporou fondov Európskej Únie ako súčasť prvej etapy rekonštrukcie centra mesta Veszprém. Stavba bola dokončená v roku 2014.

“Na projekte aktívne spolupracoval a konzultoval pôvodný autor, architekt István Márton, ktorý v roku 2014 zomrel. Zaujímal sa a staral o osud budov a stavieb, ktoré projektoval, aj po tridsiatich rokoch od ich realizácie. Vyjadril vždy svoje stanovisko, argumentoval v prospech pôvodnej koncepcie a svojim pohľadom vplýval na proces renovácie. Hodnotenie jeho architektonickej tvorby a prác, objektívna analýza jeho diela vo Vespréme na seba ešte stále čaká,” dopĺňa na záver Jana Beránková.

Pohľad
PohľadAutor: Veszprémi Építész Műhely

Nasledujúca fotodokumentácia približuje zrekonštruovanú obchodnú pasáž:

Foto: Veszprémi Építész Műhely
Foto: Veszprémi Építész Műhely
Foto: Veszprémi Építész Műhely
Foto: Veszprémi Építész Műhely
Foto: Veszprémi Építész Műhely
Foto: Veszprémi Építész Műhely
Foto: Veszprémi Építész Műhely
Foto: Veszprémi Építész Műhely
Foto: Veszprémi Építész Műhely
Foto: Veszprémi Építész Műhely

Podklady: Jana Beránková - Veszprémi Építész Műhely

Poloha diela

Ing. arch. Jana Beránková
Ing. arch. Zsolt György Kovács
Ing. arch. Dávid Kovács
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím