Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
31. október 2017
0
816

Vesprém - rekonštrukcia pešej zóny v centre mesta

Tvorba verejných priestorov je kľúčová pre obraz mesta.
Vesprém - rekonštrukcia pešej zóny v centre mesta
Autori: Ing. arch. Zsolt György Kovács, Ing. arch. Jana Beránková, Ing. arch. Dávid Kovács, Ing. arch Márton Becker, Ing. arch Péter LukácsZastavaná plocha: 30000 m2Návrh: 2008 - 2012Realizácia: 2012 - 2014Adresa: Kossuth Lajos utca , Veszprém, MaďarskoPublikované: 8. november 2017

U nás často zanedbávaná téma. Predstavujeme jeden z príkladov od susedov. Prezentovaná rekonštrukcia verejných priestorov bola ocenená Maďarskou urbanistickou spoločnosťou a cenou ICOMOS-u.

Kancelária Veszprémi Építész Műhely pôsobí v meste Vesprém od svojho založenia v roku 1992. Región, v ktorom projektujú, charakterizuje množstvo pamiatkovo chránených stavieb osadených v krásnom prírodnom prostredí. Vesprém má moderné centrum s množstvom kvalitných budov. Malému mestu sa darí kontrolovať výstavbu a koncepčne ju riešiť.

Veľkú časť centra mesta v sedemdesiatych rokoch 20. storočia asanovali a začali prestavovať. Budovy južnej strany hlavnej ulice pešej zóny (Kossuth utca) a verejné priestory boli postavené podľa projektov ateliéru Istvána Mártona z Budapešti (držiteľ ceny Miklósa Ybla). Severnú stranu sa vďaka architektovi Gyulovi Ruttkayovi podarilo v osemdesiatych rokoch zachrániť a zrekonštruovať podľa projektov, zhotovených pod jeho vedením vo Vespréme.

V roku 2008 začalo projektovanie rekonštrukcie centra mesta, tzv. I. úseku. V roku 2014 bola stavba dokončená. Boli obnovené verejné priestory Kossuthovej ulice a jej prepojenie podchodom smerom k ďalšej obchodnej časti mesta. Projekt bol rozdelený na viaceré časti:

  • Kossuthova ulica
  • Priestory za hotelom - ihrisko, park oddychu a parkovisko
  • Reprezentačné námestie vedľa obchodného domu Bástya s ružovou záhradou a pergolou
  • Námestie pred poštou
  • Priestory pred gymnáziom (Lovassy)
  • Podchod, schody, rampy, múry a zelené plochy.
Situácia
SituáciaAutor: Veszprémi Építész Műhely

Najdôležitejšou a zároveň najzložitejšou častou projektu bol podchod pod rušnou cestou. Kedže pôvodný podchod bol úzky a dolu viedli schody, ľudia ho často obchádzali a prechádzali cez cestu. Peší priechod bol napriek semafórom a vodorovnému značeniu nebezpečný. Projektanti vyriešili podchod bezbariérovo a zrušili nadzemný priechod. Podchod sa stal súčasťou ulice, ktorá prirodzene klesá. Po stranách priestranstva sú situované zeleňou povysádzané  betónové "kazety" a široké, pohodlné schody. Architekti rozšírili priestor do podchodu, príjemne, ale jednoznačne určili smer pohybu. Samotný podchod je obložený kazetami z nerezovej ocele. Lesklý povrch zrkadlí okolie a opticky zväčšuje uzavretý priestor. Podchod na oboch koncoch ústi na betónové povrchy.

Na terasovitých plochách, popri klesajúcej ulici, sú vytvorené miesta pre terasy a pavilóny reštaurácií. Informačný pavilón je umiestnený na najfrekventovanejšom mieste ulice. Fasáda je z väčšej časti presklená, aby bol čo najviac "otvorený," a prístupný pre chodcov. Plné časti fasády sú obložené bielymi vláknocementovými tabuľami, so žltými akcentami. Z toho istého materiálu sú obklady verejných WC a prístreškov na odpad.

Pôdorys informačného centra
Pôdorys informačného centraAutor: Veszprémi Építész Műhely
Infocentrum - pohľad
Infocentrum - pohľadAutor: Veszprémi Építész Műhely

Oceľové zábradlia a mriežky pre popínavú zeleň pred betónovými stenami, vytvárajú druhotnú zelenú kulisu. Ulica smerujúca k podchodu a hlavné priestory sú obložené žulovými dlaždicami rozmeru 25x50 cm. Vedl’ajšie plochy sú z betónových dlaždíc formátu 25x50 cm. Pôvodnú architektúru a štruktúru povrchov ulice sa architekti snažili zachovať a rekonštruovať. Na betónové kazety so zeleňou miestami umiestnili lavičky.

V roku 2014 bola rekoštrukcia I. úseku ocenená Maďarskou urbanistickou spoločnosťou a cenou ICOMOS-u. 

V hodnotení sa píše: ,,...moderné centrum mesta Veszprém sa rozprestiera na pomerne veľkom území. Koncepcia rekonštrukcie vyzdvihuje urbanistické hodnoty územia. Zjednocuje výstavbu zo sedemdesiatych rokov s vývojom po roku 2000. Realizácia zdôrazňuje hodnoty jednotnou architektúrou, ktorá spája a zosúlaďuje rôzne architektonické prvky a pritom chráni cenné zelené plochy. Zabezpečuje "rovnováhu" medzi dláždenými, zelenými a vodnými plochami. Nové dláždené plochy sú na vysokej úrovni, elegantné, bezbariérové, a dobre využiteľné, slúžia  životu v meste. Priestor prispieva k návratu obchodu a služieb do centra mesta, prevádzky sú orientované do príjemných verejných priestorov. Obnova mesta a vytvorenie útulných verejných priestorov si zaslúži pochvalu.,,

Za podklady ďakujeme: Jane Beránkovej a Veszprémi Építész Műhely

Poloha diela

Ing. arch. Zsolt György Kovács
Ing. arch. Jana Beránková
Ing. arch. Dávid Kovács
Ing. arch Márton Becker
Ing. arch Péter Lukács
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím