Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
27. marec 2024
12
1523

Dom pri golfovom ihrisku, Hrubá Borša

Kompaktná uličná fasáda ako kulisa pre otvorené bývanie prepojené so záhradou.
Dom pri golfovom ihrisku, Hrubá Borša
Ateliér: ArchholiksAutori: Ing. arch. Jana Tartaľová, Ing. arch. Michal TartaľNávrh: 2020 - 2021Realizácia: 2012 - 2023Adresa: Hrubá Borša, SlovenskoPublikované: 3. apríl 2024

Rodinný dom z dielne ateliéru ARCHHOLIKS. Perforácia základnej hmoty, práca s prevýšenými priestormi v interiéri a ich prirodzeným presvetlením. 

 

Viac v sprievodnom texte autorov:

Rodinný dom na okraji novej zástavby v obci Hrubá Borša susedí s golfovým rezortom. Priamo z pozemku je výhľad na “green,” a do pozemku zasahuje lesík lemujúci rezort, ktorý vytvára príjemnú mikroklímu v zadnej časti záhrady. Práve dve vlastnosti domu: introvertná - smerom do ulice, ktorá chráni rodinnú pohodu od ruchu ulice a extrovertná - smerom do záhrady, s výhľadmi na zelenú oázu, ovplyvnili hmotovú skladbu domu. 

Foto: Matúš Nedecký - foter.sk
Foto: Matúš Nedecký - foter.sk

Základný tvar domu tvorí kváder osadený pozdĺžne na pozemku. Vybratím hmôt v nárožiach a perforovaním bočných stien sme vytvorili kompozíciu, ktorá zabezpečila otvorenosť a presvetlenie celého domu. Do ulice je orientované len jedno okno - kontrolný bod vo vstupnej chodbe. Vstup do domu je zapustený a podporený akcentom v podobe dreveného obkladu, ktorý sa opakuje aj v priestore terasy zo strany záhrady. Uličná kompozícia domu je podporená antracitovým obkladom Fundermax. Ten prechádza horizontálne na bočnú západnú stenu domu až do pátia s borovicou. Veľké presklenia na južnej a západnej fasáde vnášajú do interiéru rodinného domu ľahkosť a vymazávajú hranicu medzi interiérom a exteriérom. 

Foto: Matúš Nedecký - foter.sk
Foto: Matúš Nedecký - foter.sk
Foto: Matúš Nedecký - foter.sk
Foto: Matúš Nedecký - foter.sk
Foto: Matúš Nedecký - foter.sk
Situácia
SituáciaAutor: ARCHHOLIKS

Na prízemí sa nachádza vstupná hala prepojená s garážou. Od vstupnej haly do dennej časti vedie chodba, ktorá sprístupňuje hygienické zázemie, pracovňu a hosťovskú izbu. Dennú zónu tvorí kontinuálny priestor kuchyne, jedálne a obývacej izby a “s tajnou” pracovňou ukrytou za televíznou stenou. Dominantným prvkom dennej časti je galéria na poschodí, presvetlená cez rozmerné okno. Podporená je vsadeným vertikálnym dreveným prvkom, ktorý prechádza cez dve podlažia a oddeľuje schodisko od jedálne a kuchyne. Drevená hmota na prvom podlaží poskytuje dostatok úložného priestoru, je v nej osadený krb, vstavaná chladnička a dvere do komory. Nábytkový blok odľahčujú perforácie, ktoré otvárajú priehľady do priestoru schodiska. 

Pôdorys prízemia
Pôdorys prízemiaAutor: ARCHHOLIKS

Na poschodí sa nachádzajú dve detské izby, spálňa so šatníkom a prislúchajúce hygienické zázemie. Z izieb na podlaží sú prístupné zelené strechy.

Pôdorys poschodia
Pôdorys poschodiaAutor: ARCHHOLIKS
Pohľad
PohľadAutor: ARCHHOLIKS
Pohľad
PohľadAutor: ARCHHOLIKS
Pohľad
PohľadAutor: ARCHHOLIKS
Pohľad
PohľadAutor: ARCHHOLIKS
Foto: Matúš Nedecký - foter.sk
Foto: Matúš Nedecký - foter.sk
Foto: Matúš Nedecký - foter.sk
Foto: Matúš Nedecký - foter.sk

Prevládajúce monochromatické plochy v interiéri sa striedajú s akcentujúcimi štruktúrovanými materálmi v podobe prírodnej dyhy, veľkoformátového obkladu, alebo morenej čiernej dyhy. Zábradlie na poschodí tvoria biele lamely, ktoré v časti galérie prechádzahjú do skleného zábradlia.

Tmavý keramický obklad a tlmené osvetlenie Kúpeľne a WC tvorí protiklad k svetlým priestorom chodby. Veľkoformátová sivá dlažba na prízemí plynulo prechádza na exteriérovú terasu. Na druhom podlaží je navrhnutá drevená podlaha. Osvetlenie vo väčšine priestorov je riešené zapusteným koľajnicovým systémom. Výnimku tvorí zavesené svietidlo je nad jedálenským stolom. 

Foto: Matúš Nedecký - foter.sk
Foto: Matúš Nedecký - foter.sk
Foto: Matúš Nedecký - foter.sk
Foto: Matúš Nedecký - foter.sk
Foto: Matúš Nedecký - foter.sk
Foto: Matúš Nedecký - foter.sk
Foto: Matúš Nedecký - foter.sk
Foto: Matúš Nedecký - foter.sk
Foto: Matúš Nedecký - foter.sk
Foto: Matúš Nedecký - foter.sk
Foto: Matúš Nedecký - foter.sk
Foto: Matúš Nedecký - foter.sk
Foto: Matúš Nedecký - foter.sk
Foto: Matúš Nedecký - foter.sk
Foto: Matúš Nedecký - foter.sk

Podklady: ARCHHOLIKS
Fotografie: Matúš Nedecký - foter.sk

Ateliér

Poloha diela

Ing. arch. Jana Tartaľová
Ing. arch. Michal Tartaľ
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím