Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
30. máj 2024
20
1463

Byt na Sihoti, Trenčín

Nové priestorové kvality pri zachovaní dobových elementov.
Byt na Sihoti, Trenčín
Ateliér: ArchholiksAutori: Ing. arch. Jana Tartaľová, Ing. arch. Michal Tartaľ, Ing. arch. Petra ValloPodlažná plocha: 86,5 m2 Návrh: 2022 - 2023Realizácia: 2023 - 2023Adresa: Sihoť I. , Trenčín, SlovenskoPublikované: 31. máj 2024

Realizácia dielne ateliéru ARCHHOLIKS. Vytvorenie kontinuálneho priestoru dennej zóny a jeho prepojenie s chodbou výrazne otvorilo a presvetlilo dispozíciu preplávajúceho bytu. Kontrast k precíznym novým  povrchom a stolárskym prvkom tvoria miestami odhalené pôvodné konštrukcie s hrubou materialitou a dobové nábytkové solitéry.  

 

Viac v sprievodnom texte autorov:

Byt sa nachádza na sídlisku Sihoť I., ktoré vzniklo v medzivojnovom období ako moderná štvrť mesta Trenčín. Funkcionalistický urbanizmus sídliska a architektúra bytových domov podčiarkuje dobu vzniku štvrte.

Byt bol v pôvodnom stave, s pôvodnými materiálmi, s pôvodnou atmosférou. Vzťah majiteľov k historickým hodnotám nás utvrdil v koncepte zachovať čo najviac z čara bytu. Snaha renovovať, odkryť pôvodné konštrukcie a priznať ich materialitu tvorí nosný princíp rekonštrukcie všetkých miestností. Dispozícia bytu prešla zmenami. Vznikol kontinuálny denný priestor s kuchyňou, jedálňou a obývacou izbou, kde môže štrorčlenná rodina tráviť spoločný čas. Otvorením priestoru do chodby sa vstupná časť bytu presvetlila. Chodbu lemuje drevený box s úložným priestorom. Kúpeľňa s WC splynula do jedného priestoru so sprchovým kútom. 

Zo strany chodby sme navrhli niku na práčku. Presvetlenie hygieny zabezpečuje svetlík zo spálne a z chodby. Výklenok v detskej izbe slúži na uskladnenie šatstva. Pôvodná priečka bola odstránená a v mieste odkrytého betónového prekladu vznikol otvorený šatník.

Dominantným materiálom v interiéri je drevo v podobe zachovaných vlysových parkiet, dyhovaných vstavaných nábytkových prvkov a zárubní. Z pôvodných prvkov sme priznali železobetónový preklad a odkryli sa tehlové priečky, ktoré sa objavujú v každej miestnosti. V kúpeľni sú použité štvorcové biele obklady 10x10 cm. Zaoblené steny sprchového kúta, obložené glazúrovanou mozaikou, kontrastujú s bielou kúpeľňou. Podlahu v komunikačných priestoroch a v hygiene tvorí gresová dlažba s terazzo vzorom. Celú atmosféru bytu podčiarkujú vypínače a zásuvky s retro dizajnom a repasovaný nábytok a svietidlá z medzivojnového obdobia.

Foto: Matúš Nedecký - FOTER
Foto: Matúš Nedecký - FOTER
Foto: Matúš Nedecký - FOTER
Pôdorys - pôvodný stav
Pôdorys - pôvodný stavAutor: ARCHHOLIKS
Pôdorys - návrh
Pôdorys - návrhAutor: ARCHHOLIKS
Foto: Matúš Nedecký - FOTER
Foto: Matúš Nedecký - FOTER
Foto: Matúš Nedecký - FOTER
Foto: Matúš Nedecký - FOTER
Foto: Matúš Nedecký - FOTER
Foto: Matúš Nedecký - FOTER
Foto: Matúš Nedecký - FOTER
Foto: Matúš Nedecký - FOTER
Foto: Matúš Nedecký - FOTER
Foto: Matúš Nedecký - FOTER
Foto: Matúš Nedecký - FOTER
Foto: Matúš Nedecký - FOTER
Foto: Matúš Nedecký - FOTER
Foto: Matúš Nedecký - FOTER
Foto: Matúš Nedecký - FOTER
Foto: Matúš Nedecký - FOTER

Podklady: ARCHHOLIKS
Fotografie: Matúš Nedecký - FOTER

Ateliér

Poloha diela

Ing. arch. Jana Tartaľová
Ing. arch. Michal Tartaľ
Ing. arch. Petra Vallo
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím