Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Gerhardt Braun Slovakia k.s.

Pivničné kobky

Drobného 27
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

Reynaers systems spol. s r.o.

Prievozská 2/ A
Bratislava

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

MINIMAL / MAXIMAL – kovanie v minimalistickom dizajne

Material & Technology s.r.o. – M&T (výrobca)
Material & Technology s.r.o. – M&T (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Povrchové temperovanie betónového jadra

Princíp temperovania betónového jadra spočíva...

REHAU s.r.o. (výrobca)
REHAU s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
15. jún 2020
1
3984

Hora dom, Mošovce

Bývanie na záhumní.
Hora dom, Mošovce
Ateliér: ArchholiksAutori: Ing. arch. Jana Tartaľová, Ing. arch. Michal TartaľNávrh: 2016 - 2017Realizácia: 2018 - 2020Adresa: Mošovce, SlovenskoPublikované: 18. jún 2020

Špecifikom je dispozícia zo štyroch navzájom prepojených a otvorených úrovní. Architekti pracujú s invertovanou priestorovou schémou. Vstupná hala je netradične súčasťou polozapustenej nočnej časti domu. Denná časť, otvorená k výhľadom na panorámu Veľkej Fatry využíva dve najvyššie úrovne.

Kontext a východiská

Novostavba rodinného domu sa nachádza na okraji obce Mošovce, pod úpätím Veľkej Fatry. Južne orientovaný svahovitý pozemok je súčasťou bývalých “záhumní”. V tejto polohe sú pre turčiansku ľudovú architektúru typické drevené stodoly s čiastočne murovanými stenami  a sedlovou strechou. “Tradičný vzhľad objektov vidieka bol východiskovým bodom pri tvorení hmotovej skladby, materiálového riešenia fasády, aj pri formovaní strešnej krajiny,” vysvetľujú architekti. Kompaktnú obdĺžnikovú základňu preto ukončuje dvojitá sedlová strecha, ktorá podľa slov autorov sekundárne pripomína siluetu fatranských vrcholov Ostrá a Tlstá.

Foto: ARCHHOLIKS

Architektonický koncept a priestorové usporiadanie domu výrazne ovplyvnilo komponovanie výhľadov na okolitú horskú scenériu. Dôležité bolo tiež ich zachovanie pri budúcom zastavaní okolitých pozemkov. 

Foto: ARCHHOLIKS

Výraz stavby zo strany exteriéru odzrkadľuje konštrukčný systém. Železobetónová konštrukcia spodnej stavby je zateplená striekanou tepelnou izoláciou, ošetrenou sivým epoxidovým náterom s UV ochranou. Nepravidelný povrch pripomína steny starých sýpok a humien. Drevený obklad prevetrávanej fasády, ktorý tvoria rôzne profily narezané zo sibírskeho smrekovca, vytvára charakteristický priestorový reliéf. Celkový vizuál zo strany exteriéru dotvára sivá plechová krytina a rámy zasklenia (drevohliníkové profily Internorm HF310 a bezrámové profily internorm HX300).

Foto: ARCHHOLIKS
Foto: ARCHHOLIKS
Foto: ARCHHOLIKS
Foto: ARCHHOLIKS
Foto: ARCHHOLIKS
Foto: ARCHHOLIKS
Foto: ARCHHOLIKS
Foto: ARCHHOLIKS
Foto: ARCHHOLIKS
Foto: ARCHHOLIKS
Turčianske záhumnia ako zdroj inšpirácie
Turčianske záhumnia ako zdroj inšpirácie Foto: ARCHHOLIKS

Záhrada je podľa funkčného využitia rozdelená na viacero častí, k čomu prispela dodatočná modelácia terénu. Doplnková stavba - lodný kontajner slúži ako sklad náradia a sauna so sprchou a pohotovostným WC.

Širšie vzťahy
Širšie vzťahyAutor: ARCHHOLIKS
Situácia
SituáciaAutor: ARCHHOLIKS

Bývanie na štyroch výškových úrovniach

Štvorizbový dom zahŕňa dvojicu detských izieb, spálňu s príslušenstvom a otvorenú dennú časť. Dispozícia plynie na viacerých výškových úrovniach. Prvá a druhá úroveň, ktoré sa nachádzajú čiastočne pod terénom, pojali nočnú - súkromnú časť domu. Na materiálovo odlíšenej tretej a štvrtej úrovni, odkiaľ sa otvárajú panoramatické výhľady do krajiny, sú sústredené obytné priestory dennej zóny.

Do objektu sa vstupuje zo severovýchodnej strany. Cez prestrešené závetrie je prístupná druhá úroveň, kde sa nachádza vstupná hala, detské izby, kúpeľňa a technická miestnosť. Táto časť domu je priamo prepojená so záhradou. 

O meter nižšie je situovaná rodičovská spálňa so samostatnou kúpeľňou, WC a priechodným šatníkom. Zo spálne možno vyjsť do zapusteného pátia. Zo spoločnej vstupnej haly na druhej úrovni vedie schodisko do kuchyne s jedálňou, ktorá je opäť prepojená s exteriérom prostredníctvom terasy. 

Najvyššia platforma slúži ako obývacia izba s pracovným kútom. Tretia a štvrtá úroveň sú navzájom prepojené a vytvárajú otvorený životný priestor.

Invertným radením dennej a nočnej časti v rámci domu sme zabezpečili výhľady na okolitú prírodu a scenériu Veľkej Fatry. "Zapustením nočnej časti si zároveň priestory jedálne a obývacej izby zachovali priamy kontakt s terénom a v neposlednej rade nočná časť získala na tepelnej pohode počas teplých letných dní," dopĺňajú architekti.

Pôdorys prízemia
Pôdorys prízemiaAutor: ARCHHOLIKS
Pôdorys poschodia
Pôdorys poschodiaAutor: ARCHHOLIKS
Rezoperspektíva
RezoperspektívaAutor: ARCHHOLIKS
Rezoperspektíva
RezoperspektívaAutor: ARCHHOLIKS
Rezoperspektíva
RezoperspektívaAutor: ARCHHOLIKS
Pohľady
PohľadyAutor: ARCHHOLIKS

Interiér

Železobetónová konštrukcia spodnej stavby (prvá a druhá úroveň) je v interiéri odhalená v podobe stien s otlačenými doskami, z na mieru vyrábaného debnenia. Stĺpiková konštrukcia nadväzujúcej drevostavby je zaklopená veľkoformátovou biodoskou. V dennej časti domu prevláda prírodná kresba smrekového dreva. 

Materiály použité v interiéri odzrkadľujú konštrukčným systém stavby. Pohľadový betón a kresba smrekového dreva sú doplnené čiernymi akcentami. Zemité farby kombinujú architekti s čiernou striekanou MDF doskou.

Foto: ARCHHOLIKS

Cez prekryté závetrie vstupujeme do haly (na druhú úroveň). Rozmerná šatníková skriňa je súčasťou dreveného boxu, prechádzajúceho do detských izieb v podobe úložných priestorov. Vo vnútri boxu je ukrytá hygiena so sprchovým kútom, ktorá slúži pre hostí a deti. 

Raster drevenej nábytkovej steny vo vstupnej zóne vytvára priestor pre otvorené police a vešiaky. Úložné kapacity sa dajú využiť zo strany haly, ale aj technickej miestnosti. Štruktúrované plexisklo, použité ako výplňový materiál, prepúšťa svetlo do chodby.

Spomínaný drevený box vytvára na jednej z dlhších strán detských izieb “batériu” úložných priestorov. Do čielok z biodosky sú vyfrézované úchytky. Pod oknami každej z izieb je navrhnutý pracovný stôl. 

Foto: ARCHHOLIKS
Foto: ARCHHOLIKS

Rodičovská spálňa, posunutá od vstupu o meter nižšie, je prístupná krátkym dreveným schodiskom. Plnohodnotné zázemie pre rodičov dotvára samostatné WC, priechodný šatník a kúpeľňa, ktorá je prepojená s exteriérom prostredníctvom veľkoformátového zasklenia. 

Foto: ARCHHOLIKS
Foto: ARCHHOLIKS
Foto: ARCHHOLIKS

Šatníkové skrine plynulo prechádzajú do komody. Povrchová úprava vstavaného nábytku - kombinácia podkladovej čiernej striekanej MDF dosky s drevenými lištami zo smrekovej preglejky vytvára raster, ktorý sa opakuje aj na komodách v jedálni. Dominantným povrchom na nižších úrovniach interiéru sú priznané betónové steny s odtlačenou kresbou latkového debnenia. 

Foto: ARCHHOLIKS
Foto: ARCHHOLIKS

Denná časť domu (tretia a štvrtá úroveň) je prístupná z haly cez betónové schodisko. Kontinuálny priestor je ohraničený veľkoformátovým obkladom z biodosky. Podlaha na najvyššej úrovni je tiež zo smrekovej biodosky, ktorá vizuálne uzatvára najvyššiu platformu. V kuchyni, jedálni a na spodných úrovniach tvorí povrchovú vrstvu podlahy liate “mikroterrazzo”.

Foto: ARCHHOLIKS

Z kuchyne sa cez panoramatické okno otvára výhľad scenériu Veľkej Fatry. Jednoúrovňová kuchynská linka v tvare písmena “U” kopíruje obvod miestnosti. 

Foto: ARCHHOLIKS

Medzi zaujímavé riešenia patrí pracovná plocha z biodosky, ktorá plynulo nadväzuje na podlahu obývacej časti. 

Foto: ARCHHOLIKS

Akcentom a funkčným doplnkom kuchyne je kovový element s čiernymi policami. Jedálenská časť má priamy kontakt s terasou. Z jednej strany dreveného stola, inšpirovaného ľudovou tvorbou, sa sedí na priebežnej lavici.

Foto: ARCHHOLIKS

Obývaciu časť okrem pohodlného sedenia s výhľadom a zabudovaným projekčným plátnom v ostení, dopĺňa knižnica s pracovným kútom. Kombinovaný kovový systém čiernej farby s drevenými policami vytvára príjemný podklad pre umiestnenie kníh a doplnkov. V centrálnej časti celého priestoru je situovaný betónový kubus, vychádzajúci zo spodných úrovní, ktorý integruje obojstrannú krbovú vložku a úložný priestor na drevo.

Foto: ARCHHOLIKS
Foto: ARCHHOLIKS
Foto: ARCHHOLIKS

Podklady: ARCHHOLIKS

Použité materiály a riešenia: 
Okná Internom - bezrámové profily HX300 panorama + drevohliníkové profily HF310 

Zasklenie realizovala spoločnosť DAKO Slovakia s.r.o.
Spodná stavba: železobetónové konštrukcie TEAMSTAV, spol. s r.o.
Spodná stavba fasáda: striekaná tepelná izolácia s uzavretou bunkovou štruktúrou
Horná stavba: drevostavba Artwood, spol. s r.o.
Fasáda: Ladenburger, Skyline Kontrast
Okná: Internorm
Vstupné dvere: Hoblina
Strecha: Lindab

Ateliér

Poloha diela

Ing. arch. Jana Tartaľová
Ing. arch. Michal Tartaľ
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím