Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Gerhardt Braun Slovakia k.s.

Pivničné kobky

Drobného 27
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Reynaers systems spol. s r.o.

Prievozská 2/ A
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

MINIMAL / MAXIMAL – kovanie v minimalistickom dizajne

Material & Technology s.r.o. – M&T (výrobca)
Material & Technology s.r.o. – M&T (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Povrchové temperovanie betónového jadra

Princíp temperovania betónového jadra spočíva...

REHAU s.r.o. (výrobca)
REHAU s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
13. november 2015
0
2476

Rodinný dom s átriom v Brne

Veľmi ťažké zadanie. Výborný výsledok. Naplnená predstava architekta o vlastnom autorskom diele.
Rodinný dom s átriom v Brne
Autori: Ing. arch. Petr SkrušnýInvestor: Petr Skrušný Plocha pozemku: 1240 m2Zastavaná plocha: 478 m2 Obostavaný objem: 1434 m3Investičný náklad: 443 800 €Návrh: 2012 - 2013Realizácia: 2013 - 2014Adresa: Kolejní 16, Brno, Česká republikaPublikované: 13. november 2015

Novostavba rodinného domu aj protiľahlý objekt s budúcim wellness, garážou a vínnou pivnicou sú situované na mieste pôvodného tenisového dvorca, zahryznutého do okolitého terénu. Dlhý, ale úzky obytný objekt situovaný na okraji parcely sa opticky maximálne otvára jedinou stranou - do átria. Átrium tak poskytuje absolútnu intimitu. Z opačnej, uličnej strany je totiž átrium uzavreté pôvodným oporným múrom kurtu. Architekt ho prakticky využil ako základ objektu s wellness a garážemi. Mezi oboma objektami tak pod úrovňou blízkej pomerne rušnej cesty vzniká priestor dokonale chránený pred ruchom mesta. Rodine ponúkna pokojné zázemie a v lete sa stáva vítaným rozšírením obytných plôch domu. Opticky celá kompozícia pôsobí uzavreto. Túto koncepciu architekt zvolil zámerne s ohľadom na skutočnosť, že sa parcela nachádzala pod úrovňou susedných parciel. Je obohnaná opornými múrmi bývalého tenisového kurtu a bola bez akýchkoľvek výhľadových možností do okolitej prírody.

Zaujme precízny detail a striedmosť materiálového riešenia
Zaujme precízny detail a striedmosť materiálového riešeniafoto: Libor Teplý
Situácia
Situácia

Dispozičné riešenie
Hmotové usporiadanie objektov reflektuje rozmery pôvodného tenisového dvorca a priestorové možnosti parcely. Obytný objekt s orientáciou na juhozápad má jedno podlažie. Dispozične tvoria dom tri navzájom prepojené časti: Stredná spoločná časť, tvorená jedným priestorom s kuchyňou, jedálňou a obývačkou, časť určená deťom a miestnosti rodičov na opačnej strane domu. Vstup do domu je cez chodbu do hlavnej obývacej časti. Minimalisticky poňatá stredná obývacia časť pritom vystupuje do záhrady asi o dva metre ďalej než spálne na jej bokoch a je tak podstatne slnečnejšia. Vďaka posuvnému preskleniu na obývaciu časť úzko nadväzuje terasa a átrium. Spálne po oboch stranách sú vzhľadom k trojmetrovému presahu strechy chránené pred priamym slnkom. Dostatok svetla im zaisťuje presklenie prednej fasády domu a mohutné strešné svetlíky. V detskej časti sa nachádzajú tri spálne detí prístupné zo spoločnej chodby, do ktorej ústi tiež vstup do príslušnej kúpeľne s toaletou. Opačná časť domu, priestory rodičov, je rozmerovo takmer totožná. Nachádza sa tu pracovňa, priestranná spálňa s kúpeľňou, wc a šatne. Vizuálne až strohý objekt wellness s garážou je dvojposchodový. Časť spodného podlažia (ktorého bok tvorí pôvodná stena tenisového kurtu) bola vyhĺbená až dodatočne. Nachádza sa tu vínna pivnica, wc, šatňa a do budúcnosti sú tu plánované technologické zariadenia pre wellness.

Pôdorys 1NP
Pôdorys 1NP

Horné poschodie zahŕňa samotné priestory wellness a garáž pre štyri automobily. Pohľadovú strohosť dvojposchodového objektu zhotoveného z bieleho pohľadového betónu rozptyľuje masívne bezrámové presklenie garáže, ktoré má za cieľ sprostredkovať pozorovateľovi zo strany obytných miestností pohľad na historický alebo súčasný automobil, ktorý v tomto prípade plní úlohu výtvarného diela.

Pôdorys 2NP
Pôdorys 2NP
Priečny rez, pohľady JZ a SV
Priečny rez, pohľady JZ a SV

Exteriér

Átrium úzko nadväzuje na interiér. Svojou nižšou polohou oproti okolitému terénu poskytuje dostatok súkromia a zároveň slnka a navyše chráni pred nárazmi vetra. Šírku domu kopíruje blok s mólom, do ktorého sú zasadené dva bazény a v zadnej časti opaľovacia časť s ležadlami. Prvý z bazénov je svojou hĺbkou určený na plávanie, druhý je primárne dekoratívny. Vstup do domu, respektíve átria je riešený schodiskom pozdĺž steny objektu wellness centra, v blízkosti vstupu na pozemok. Exotický dojem dodáva átriu už spomínaná plocha-pláž s bielym pieskom a lavičkou, umiestnená v blízkosti schodiska. Parkovacie kapacity sú premyslene sústredené na spevnenej ploche pri vstupe na pozemok vo zvýšenej časti priamo nadväzujúce na miestne komunikáciu. Z tejto plochy je prístupná aj garáž ktorá je oproti átriu o jedno podlažie vyššie.

Záhrada svojou nižšou polohou oproti okolitému terénu poskytuje dostatok súkromia a zároveň slnko
Záhrada svojou nižšou polohou oproti okolitému terénu poskytuje dostatok súkromia a zároveň slnkofoto: Libor Teplý
Foto: Filip Kůřil
Foto: Filip Kůřil

Materiálové riešenie

Materiálovo sa na stavbe uplatnila osvedčená kombinácia betónu a skla. Betón v tomto harmonickom spojení vytvára dojem pevnosti a stability, zatiaľ čo sklo domu dodáva ľahkosť. Architekt navrhol žiarivo biely betón pre bočné steny v záhrade a prednú stenu objektu wellnes s garážou. Takto použitý betón zaisťuje záhrade aj okoliu domu svetlo a jas. „Když stojím na zahradě, i večer je tu díky bílému betonu mnohem větší světlo, protože stěny doslova září,“ potvrzuje architekt a dodáva: „Jeho další výhodou je fakt, že zůstává krásně čistě bílý, i když zmokne, a do budoucna mu nehrozí opadávání jako u běžných fasád.“ Pre zvýšenie výslednej belosti betónu bol použitý biely pigment, titánová beloba. Vďaka kvalitnému bielemu pojivu a svetlému kamenivu úplne stačil pre dosiahnutie požadovaného bieleho odtieňa obsah titánovej beloby vo výške 5% z celkovej hmotnosti cementu. Pre posúdenie estetických vlastností betónu architektom boli v laboratórnych podmienkach zhotovené vzorky betónu. Pri náročnom vylievaní pohľadových častí steny objektu wellness z bieleho betónu bolo nutné realizovať betón len z jednej strany, pretože druhú tvoril pôvodný betón oporných múrikov. Pridebnením a pripojením bieleho betónu vznikla spodná stena wellness hrubá cca 50 cm.

Šírku domu lemuje blok s mólom, do ktorého sú zasadené dva bazény
Šírku domu lemuje blok s mólom, do ktorého sú zasadené dva bazényfoto: Libor Teplý
Vstup na záhradu je riešený schodiskom pozdĺž steny objektu wellness centra, v blízkosti vstupu na pozemok.
Vstup na záhradu je riešený schodiskom pozdĺž steny objektu wellness centra, v blízkosti vstupu na pozemok.foto: Libor Teplý
Presahujúca stropná doska vytvára príjemný tień v letných mesiacoch
Presahujúca stropná doska vytvára príjemný tień v letných mesiacochfoto: Libor Teplý

Interiér

Obývacia izba tvorí s kuchynským a jedálenským kútom jeden otvorený celok. Je vzdušný, bez zbytočného členenia, tak aby si rodina mohla byť stále na blízku. Vstupuje sa sem priamo zo záhrady cez zádverie, alebo posuvnými dverami z nedávno dokončenej terasy, ktorá na záhradu úzko nadväzuje. Z tohto obytného priestoru ústia chodby do oboch zostávajúcich častí domu. Z detskej časti na jednej strane a miestností rodičov na strane druhej. Veľké presklené plochy vytvorené systémom bezrámového zasklenia od podlahy k stropu umožnujú maximálny vizuálny kontakt s átriom a presvetlenie interiéru. Pevné bezrámové presklenia zaisťujú dojem ľahkosti a vzdušnosti.

Interiér je riešený v kombinácii tmavej a svetlej, v podobe palisandrovej dýhy na zadnej stene s čistým odtieňom bielej na stropoch a nepresklených bočných stenách
Interiér je riešený v kombinácii tmavej a svetlej, v podobe palisandrovej dýhy na zadnej stene s čistým odtieňom bielej na stropoch a nepresklených bočných stenáchfoto: Libor Teplý

Interiér je riešený v kombinácii tmavej a svetlej farby. Aby bola plocha vnútornej zadnej steny kompaktná, boli vyrobené atypické kyvné dvere veľkosti 1800/2700, ktoré sa po zatvorení jednoduchým dotykom prsta stanú súčasťou steny a sú takmer neviditelné. Tieto dvoje dvere oddeľujú obytný priestor od rodičovského a detského krídla. Celok dopĺňa bezrámové presklenie prednej steny a čiastočne i bočných stien. Rohové spoje presklených plôch sú ib tmelené bez viditeľných rámov. Podlahy stredovej časti domu tvorí pružná, ale veľmi húževnatá polyuretánová stierka v kombinácii s liatym cementovým poterom. Ide o moderný materiál, ktorý disponuje výborným prenosom tepla a je tak vhodný pre podlahové vykurovanie. Pri dotyku bosou nohou je povrch navyše mäkký a príjemný. Všetok nábytok v interiéri bol vyrobený na mieru. Na kuchynskú linku z bieleho umelého kameňa nadväzuje „levitujúci“ jedálenský stôl bez nôh, čo uľahčuje upratovanie. Za zadnou stenou sa vďaka posuvným dverám skrýva chladnička, rúra a ďalšie kuchynské zariadenia. V rohu obývacej časti má svoje miesto minimalistická sedacia súprava, ktorá kombinuje ohýbaný kov so svetlou kožou.

Za zsdnou stenou sa vďaka posuvným dverám skrýva chladnička, rúra a ďalšie kuchynské zariadenia
Za zsdnou stenou sa vďaka posuvným dverám skrýva chladnička, rúra a ďalšie kuchynské zariadeniafoto: Libor Teplý
Nábytok je vyrobený na mieru
Nábytok je vyrobený na mierufoto: Libor Teplý
Podlahu tvorí liaty cementový poter v kombinácii s finálnou polyuretánovou stierkou
Podlahu tvorí liaty cementový poter v kombinácii s finálnou polyuretánovou stierkoufoto: Libor Teplý
Foto: Filip Kůřil
Foto: Filip Kůřil
Foto: Filip Kůřil
Foto: Filip Kůřil
Foto: Filip Kůřil
Postel je stojína stredovej podopere. Toto originálne riešenie značne zjednodušuje upratovanie
Postel je stojína stredovej podopere. Toto originálne riešenie značne zjednodušuje upratovaniefoto: Libor Teplý
Veľkorysá rodičovská kúpeľňa
Veľkorysá rodičovská kúpeľňafoto: Libor Teplý
Foto: Filip Kůřil
Foto: Filip Kůřil

Stavebno - technické riešenie

Objekt je založený na základovej doske hrubej 150 mm, ktorá prechádza nielen celým domom, ale čiastočne aj záhradou. Trojica masívnych obvodových stien bola realizovaná systémom strateného debnenia. Strešná doska realizovaná ako železobetónový kazetový strop spočíva na oceľových stĺpoch a obvodových nosných stenách hrúbky 440 mm. Jej trojmetrový presah zatieňuje a chráni pred priamym slnkom spálne. Menší presah je nad obývacou časťou, ktorá opticky vystupuje do popredia. Betónová strešná doska je nad spálňami odľahčená presvetľujúcimi otvormi, ktoré sú zaujímavým detailom stavby. Rozptýlené denné svetlo preniká cez stropnú dosku kompozíciou priehľadov a vytvára zaujímavé efekty svetla a tieňa. Strešná doska bola doplnená skladbou vrstiev pre realizáciu vegetačných striech. Extenzívnou výsadbou sa tak stala rozšírením priamych zelených plôch. Na streche sú umiestnené aj technické zariadenia. Sú opticky zatienené oválnou konštrukciou potiahnutou čiernym perforovaným ťahokovom, ktorá zároveň slúži ako nosič stožiaru pre externý kamerový systém a satelit. Objekt je navrhnutý v nízkoenergetickom štandarde. Fotovoltické panely umiestnené na objekte wellness zabezpečujú dostatok elektrickej energie pre energetickú sebestačnosť objektu v letných mesiacoch. V lete, kedy je slnečného žiarenia viac, stačí energia aj na ohriatie vody v bazéne. O teplo sa stará elektrické podlahové vykurovanie. Vetranie je prirodzené, otvárateľnými oknami. Nie je totiž nad to otvoriť celý dom do záhrady a prepojiť tak vonkajšiu a vnútornú časť do jediného priestoru, ktorý ponúka tieň aj horúce slnko, chladivú vodu aj žiarivo biely piesok.

podklady: Ing. arch. Petr Skrušný

Poloha diela

Ing. arch. Petr Skrušný
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím