Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
6. marec 2016
0
539

Aspekty udržateľnosti pri obnove pamiatkovo chránených štruktúr - Dizertačná práca

Aspekty udržateľnosti pri obnove pamiatkovo chránených štruktúr - Dizertačná práca
Autori: Ing. arch Pertonela Pagáčová, PhD.Realizácia: 2013 - 2015Adresa: Fakulta architektúry STU v Bratislave Evidenčné číslo: FA-10804-39982, SlovenskoPublikované: 6. marec 2016

Hoci sa udržateľnosť zväčša chápe ako šetrenie energií a ochrana prírodných zdrojov, je to v skutočnosti omnoho širšia problematika. Ako sa priblížiť k udržateľným princípom tvorby pri navrhovaní nových budov sa toho popísalo pomerne mnoho. Vo svete i u nás. Odporúčame si pozrieť výbornú publikáciu na túto tému: Rukoväť udržateľnej architektúry.

Ako však postupovať u historických objektov? Kde začína a končí autentickosť?. Kde sú hranice oprávnenosti zásahov v mene adaptácie objektov smerom k zvýšeniu udržateľnosti? Nie je pri historických objektoch podstatou udržateľnosti bezásahovosť? Alebo naopak vieme problém analyzovať, pomenovať a určiť pravidlá ako postupovať pri pamiatkových objektoch rôznej kvality, aj s akceptovaním aspektov udržateľnosti pri obnove pamiatkovo chránených štruktúr?

Veľmi ťažká téma. Najmä ako téma serióznej vedeckej práce. Práce, kde sa očakáva nielen všeobecná rozprava, ale aj objektívne výstupy a prakticky uplatniteľné závery a odporučenia realizovateľné v praxi. Až nám nabiehajú zimomriavky na chrbte, keď si predstavíme, že by sme mali byť v koži doktoranda :-)

Ako sa teda Petronela Pagáčová vysporiadala s takýmto ťažkým zadaním. Nazdávame sa, že veľmi dobre. Veríme, že sa oplatí pozrieť si prácu. Je to “vážnejšie čítanie” na zriedkavo prezentovanú tému. O to zaujímavejšie však môže byť zahĺbenie sa do problému.

Celú prácu v plnom znení nájdete v prílohách nižšie:

Poloha diela

Ing. arch Pertonela Pagáčová, PhD.
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím