Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
9. január 2023
0
271

Nový európsky Bauhaus 2023: ďalší ročník súťaže

Nové kolo prihlášok do súťaže o ceny Nového európskeho Bauhausu za rok 2023 je otvorené do konca januára.
Nový európsky Bauhaus 2023: ďalší ročník súťaže

Po úspešných predchádzajúcich dvoch ročníkoch (viď súvisiace články v závere textu, alebo tento odkaz), v ktorých sa do súťaže prihlásilo viac ako 3 000 uchádzačov zo všetkých členských štátov EÚ, bude v roku 2023 ocenených 15 príkladných iniciatív spájajúcich udržateľnosť, estetiku a inkluzívnosť - tri základné hodnoty Nového európskeho Bauhausu. V kontexte Európskeho roka zručností bude v tomto ročníku okruh zameraný na vzdelávanie. Po prvý raz budú v súťaži vítané aj projekty a koncepcie z územia západného Balkánu. Aj v aktuálnom ročníku sa budú udeľovať osobitné ceny, určené pre autorov s vekom do 30 rokov. Výzva je otvorená do 31. januára 2023, 19.00 hod. SEČ.

 

Ceny za rok 2023 budú udelené existujúcim projektom ako aj koncepciám, ktoré vypracovali mladé talenty, a to v štyroch kategóriách:

  • obnovenie spojenia s prírodou,
  • znovunadobudnutie pocitu spolupatričnosti,
  • uprednostňovanie miest a ľudí, ktorí to najviac potrebujú,
  • potreba dlhodobého myšlienkového prístupu v priemyselnom ekosystéme zohľadňujúceho životný cyklus.

 

V každej kategórii si uchádzači môžu vybrať z troch paralelných súťažných okruhov:

  • okruh A: „Šampióni Nového európskeho Bauhausu“ - venovaný existujúcim a dokončeným projektom so zreteľnými a pozitívnymi výsledkami,
  • okruh B: „Vychádzajúce hviezdy Nového európskeho Bauhausu“ - venovaný koncepciám mladých talentov do 30 rokov. Koncepcie sa môžu nachádzať v rozličných fázach vývoja, od ideových nápadov s jasným plánom až po fázu prototypu,
  • okruh C: „Šampióni Nového európskeho Bauhausu v oblasti vzdelávania“ - venovaný iniciatívam zameraným na vzdelávanie a učenie sa. Oprávnené sú dokončené projekty, ako aj iniciatívy s minimálnou mierou vyspelosti.

Ceny za rok 2023 budú udelené 15 víťazom vo forme finančnej odmeny do výšky 30 000 € ako aj komunikačného balíčka, ktorý im pomôže ďalej rozvíjať a propagovať ich projekty a koncepcie.

 

Ako sa prihlásiť?

Vítaní sú uchádzači všetkých štátnych príslušností a pôvodov, ak sa ich koncepcie a projekty realizujú v EÚ alebo na západnom Balkáne. Prihlášky by mali predkladať prostredníctvom oficiálnej webovej stránky venovanej cenám Nového európskeho Bauhausu.

Všetky podrobnosti týkajúce sa postupu podávania prihlášok sú uvedené v príručke pre uchádzačov, ktorá je dostupná vo všetkých jazykoch EÚ a západného Balkánu.

 

Súvislosti

Nový európsky Bauhaus je kreatívna a interdisciplinárna iniciatíva, ktorá prepája Európsku zelenú dohodu s prostredím, v ktorom žijeme, a s našimi skúsenosťami. Iniciatíva vyzýva všetkých Európanov, aby spoločne navrhli a vybudovali udržateľnú a inkluzívnu budúcnosť, ktorá poteší oči, myseľ i dušu.

Nový európsky Bauhaus, ktorý rozbehla predsedníčka von der Leyenová vo svojom prejave o stave Únie v roku 2020, bol navrhnutý spoločne s tisíckami ľudí a organizácií v celej Európe aj mimo nej.

 

Viac informácií

Otázky a odpovede
Príručka pre uchádzačov vo všetkých jazykoch EÚ a západného Balkánu
Webové sídlo súťaže
Webové sídlo Nového európskeho Bauhausu
Oznámenie Komisie o Novom európskom Bauhause

 

Doposiaľ prihlásené projekty (vrátane tých zo Slovenska) nájdete priamo na stránke Nového európskeho Bauhausu. Prihlášky je možné jednoducho filtrovať podľa jednotlivých krajín.

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím