Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
23. december 2021
0
69

Podcasty SKA: #1 - Nový európsky Bauhaus (NEB)

Inštitút Slovenskej komory architektov (ISKA) spolu so Slovenskou komorou architektov prináša sériu podcastov s názvom Zelená pre architektúru. Prvé 4 pilotné diely nesú podtitul: Nový európsky Bauhaus v štyroch kapitolách.
Podcasty SKA:  #1 - Nový európsky Bauhaus (NEB)

Je Nový európsky Bauhaus (NEB) len novou akademickou iniciatívou? Ďalším z európskych byrokratických projektov? Alebo je dlho očakávaným hnutím, ktoré prichádza zjednotiť zápas o záchranu klímy? Slovenská komora architektov odštartovala sériu podcastov, ktorými chce tému NEB priblížiť.

Diskusiami sprevádzajú podpredsedníčka Slovenskej komory architektov (SKA) a špecialistka na NEB na Slovensku Nora Vranová a architekt Martin Zaiček, expert súťaží návrhov na SKA. Hosťami sú odborníci a odborníčky z radov miest a obcí a neziskových organizácií.

#1Nový európsky Bauhaus (NEB) 
https://open.spotify.com/episode/40jWiisCWZ3q6XFKzWDsO6

Je NEB len novou akademickou iniciatívou? Ďalším z európskych byrokratických projektov? Alebo je dlho očakávaným hnutím, ktoré prichádza zjednotiť zápas o záchranu klímy? NEB sa neobjavil z ničoho nič a jeho korene nájdeme aj v slovenskej architektonickej scéne. V prvom diele série podcastov predstaví NEB aj jedna z jeho zakladajúcich členiek priamo z prostredia najvyššieho okrúhleho stola tohto hnutia. 

Hostky prvého podcastu: Mária Beňačková Rišková (HLRT) a Barbara Zavarská (Punkt / CTZN). Témou pilotného dielu je: kde a za akým zámerom vznikol NEB a o iniciatíve Manifest 2020. Barbara Zavarská (Punkt / CTZN) prináša tému uplatňovania myšlienok NEB v praxi už pred jeho vznikom a približuje tzv. iniciatívu zdola (grass roots). Nevynecháva ani vzdelávanie, osvetu, multiodborovú a transgeneračnú výmenuý názorov a rovnako jej veľmi blízku tému budovania vzťahu k miestu, tzv. sense of belonging.

 

Čo je Nový európsky Bauhaus?

Nový európsky Bauhaus, podobne ako Bauhaus pred 100 rokmi, je tvorivé interdisciplinárne hnutie, ktoré predstavuje spojenie medzi vedou, technikou, umením a kultúrou. Opiera sa o tri rovnocenné piliere - udržateľnosť, estetiku a inkluzívnosť. Je jedným z nástrojov, ako dostať Európsku zelenú dohodu do každodenného života, ako z napĺňania jej cieľov spraviť pozitívnu, hmatateľnú skúsenosť pre nás všetkých. 

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyen túto iniciatívu uviedla vo svojom prejave o stave Únie v septembri 2020 a o rok neskôr Nový európsky Bauhaus predstavila už ako jednu z oficiálnych stratégií EK. Aj napriek tej najvyššej politickej podpore je NEB stále iniciatívou zdola. 

Na formovaní jeho myšlienok sa podieľajú architekti, dizajnéri, environmentalisti a členovia komunít združení okolo dnes už asi 300 oficiálnych partnerov NEB z celej Európy.

 

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím