Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
20. júl 2021
1
737

Premena Mendlovho námestia v Brne

Funkčný verejný priestor ako súčasť rušného dopravného uzla.
Premena Mendlovho námestia v Brne

Dlho zanedbávané Mendlovo námestie v Brne čakajú rozsiahle zmeny. Ujmú sa ich architekti z česko-slovenského steliéru Chybik + Kristof, spoločne s autorom budúcej rekonštrukcie námestia, architektom Michalom Palaščákom. Návrh verejného priestoru v komplikovanom urbanistickom kontexte je zaujímavý aj v súvislosti s nedávno publikovanými výsledkami súťaže na budúcu podobu kľúčových bratislavských verejných priestorov.

Podobu Mendlovho námestia zmení kruh z červenej dlažby, vzrastlá zeleň aj bezbariérové zastávky. Námestie bude koncom leta 2022 miestom osláv 200. narodenín zakladateľa genetiky Johanna Gregora Mendela. Spoluautorom koncepcie je Kancelária architekta mesta Brna. Tá v roku 2018 po ukončení urbanisticko-architektonickej súťaže navrhla koncept úpravy námestia, ktorý bude možné realizovať ešte pred kompletnou rekonštrukciou verejného priestoru.

Mendlovo námestie patrí k trom najvyťaženejším dopravným uzlom v Brne. Krížia sa tu linky električiek, trolejbusov i mestských a regionálnych autobusov. V jeho tesnom susedstve stojí tiež augustiniánsky kláštor, kde Johann Gregor Mendel skúmal genetické princípy dedičnosti. Práve na farbu tehál kláštorných múrov a susednú gotickú Baziliku Nanebovzatia panny Márie nadviaže nový verejný priestor - červeno dláždený kruh. “Díky kruhovému tvaru bude centrální část náměstí viditelná a pochopitelná ze všech úhlů. Kruh na rozdíl od lineárních obrazců jako jsou čtverec nebo obdélník neupřednostňuje žádný směr. Lidé se tak na Mendlově náměstí budou moci pohybovat kterýmkoliv směrem,” približuje vedúca projektu, architektka Šárka Kubínová z ateliéru Chybík + Kristof.


Dôstojný verejný priestor

Odkaz na vedeckú prácu J. G. Mendela bude v novej podobe námestia viditeľný vďaka špeciálne vyšľachteným druhom stromov, ktoré sú vhodné do mestského prostredia. Stromy navyše prostredníctvom koreňového systému zadržia väčšie množstvo vody, poskytnú tieň a stanú sa novými zelenými pľúcami v centre Starého Brna. “Chceme z Mendlova náměstí vytvořit funkční veřejný prostor. Zastávky upravíme tak, že uprostřed vznikne prostranství pro odpočinek i kulturu. Jde o mezinárodně významné místo, nemělo by sloužit pouze jako dopravní uzel. Mendlovo náměstí by mělo být důstojné, reprezentativní a přívětivé k lidem,” vysvetľuje architekt Michal Palaščák. Doprava z námestia nezmizne - zastávky však budú po novom bezbariérové a organizácia dopravy výrazne prehľadnejšia. Na modernizácii námestia s ateliérom  Chybik + Kristof spolupracuje ateliér dílna Michala Palaščáka, ktorá bude v revitalizácii pokračovať, dopravní inžinieri z firmy PK Ossendorf, záhradný architekt Zdeněk Sendler a Kancelária architekta mesta Brna.


Opravy pred budúcou rekonštrukciou

Premenu námestí iniciovala KAM v roku 2018. Po ukončení urbanisticko-architektonickej súťaže navrhla koncept úprav, ktoré bude možné realizovať ešte pred kompletnou rekonštrukciou námestia. “Od začátku existence KAM usilujeme o to, aby se stav Mendlova náměstí zlepšil. Chceme lidem pobyt na náměstí zpříjemnit. Již před třemi lety jsme připravili ideovou soutěž, která přinesla celkové řešení prostoru. To je ale závislé na zásadní změně dopravy, která potrvá desítky let. Proto jsme v loňském roce představili studii na dílčí úpravy,” hovorí riaditeľ KAM Michal Sedláček a oceňuje, že sa úpravy Mendelovho námestia podarilo naštartovať. Hlavnou úlohou Kancelárie bolo navrhnúť zmenu dopravného riešenia námestia, ktoré uprednostní cestujúcich i návštevníkov. Zmena sa týka predovšetkým mestskej hromadnej dopravy a odstavovania autobusov, ktoré zaberali množstvo priestoru. “Cestování bude pohodlnější, bezpečnější a bude bezbariérové. Prověřili jsme možnosti výsadby nových stromů a rozšíření ploch pro aktivity jako jsou například trhy. Navrhli jsme redukci vizuálního smogu sloučením trakčních stožárů s veřejným osvětlením, sjednocením zastávkových přístřešků a mobiliáře,“ vymenúva konkrétne zmeny vedúci Oddelenia verejného priestoru KAM David Zajíček.


Nová socha a obnovený skleník

Úpravy Mendlovho námestia plánuje Brno stihnúť do výročia 200 rokov od narodenia slávneho zakladateľa genetiky. Už na konci leta 2022 by sa malo námestie stať plnohodnotným verejným priestorom so vzrastlou zeleňou a bezbariérovými zastávkami. Doplní ho aj nová socha J. G. Mendela, na ktorej zhotovenie práve prebieha súťaž. V rovnakom termíne ako námestie dokončia architekti z ateliéru Chybik + Kristof obnovu Mendelovho skleníka v blízkej kláštornej záhrade.


Tím:

  • Chybík + Kristof (Ondřej Chybík, Michal Krištof, Šárka Kubínová, Kryštof Foltýn, Martin Holý, Laura Druktenytė, Fleta JAKUPI, Tomáš Wojtek, Ingrid Spáčilová) a dílna Michala Palaščáka
  • Záhradná architektúra: Zdeněk Sendler
  • Dopravná koncepcia: PK Ossendorf (Vlastislav Novák, Štěpánka Štěpánková)
  • Iniciácia projektu, architektonická štúdia: Kancelária architekta mesta Brna

Termín dokončenia: koniec leta 2022 

 

Súčasný stav vs. vizualizácie:

 

 

 

 

 

Koncept:

 

Model:

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím