Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
28. február 2019
0
248

Vyjadrenie Českej komory architektov k vecnému zámeru rekodifikácie verejného stavebného práva

Klady pripravovaného zámeru vidí ČKA predovšetkým v snahe zrýchliť proces povolovania stavieb, zmierniť administratívnu záťaž, nastaviť rozumné lehoty a neposlednom rade v doplnení hmotného práva.
Vyjadrenie Českej komory architektov k vecnému zámeru rekodifikácie verejného stavebného práva

Podobne, ako na Slovensku, aj v Českej republike je otázka nového Stavebného zákona aktuálnou témou. ČKA preto vydala k pripravovanému stavebnému zákonu vyjadrenie z pohľadu architektov, teda tých, ktorí navrhujú domy, obce, mestá a krajinu.

V českých právnych podmienkach je kladený dôraz na samotný proces povolenia stavby, ktorý môže trvať až niekoľko rokov a je tak prekážkou pre kvalitné spracovanie stavieb. Komora sa dlhodobo usiluje o nastavenie dobrých pravidiel pre výstavbu. Podľa porovnania Svetovej banky z roku 2016 je Česká republika v rýchlosti povoľovania stavieb na 130. mieste na svete zo 190 porovnávaných štátov. Sú pre nimi napríklad Papua Nová Guinea, Kongo či Nepál.

Česká komora architektov (ČKA) víta snahu Ministerstva pre miestny rozvoj (MMR) o zásadnú zmenu verejného stavebného práva a súvisiacich zákonov, pretože Česko nie je v súčasnosti schopné v kvalite obývateľného prostredia a stavebnej kultúry všeobecne konkurovať susedným krajinám. Pre ČKA je prioritnou oblasťou záujmu kvalita obývateľného prostredia a stavebnej kultúry krajiny, ktorú do veľkej miery ovplyvňuje územné plánovanie a stavebný proces, a to ako svojimi procesmi, tak nastavením hmotných práv.

Nový stavebný zákon by mal priniesť jednoduchý a pochopiteľný systém stavebného práva tak, aby bol všeobecne rešpektovaný a spoločensky prijatý. ČKA sa do spoločenskej diskusie a tvorby legislatívy aktívne zapájala. Dôležité témy a návrhy riešení sú okrem iného zhrnuté v desiatich bodoch, ktoré sú podrobnejšie rozpísané v prílohách nižšie.

Stanovisko ČKA k vecnému zámeru rekodifikácie verejného stavebného práva:

Tézy ČKA k novému stavebnému zákonu:

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím