Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
25. november 2019
0
220

Ceny bytov z druhej ruky rastú

Ceny bytov na sekundárnom trhu dosiahli počas tretieho štvrťroka nové maximum.
Ceny bytov z druhej ruky rastú

V priemere sa ceny bytov pohybovali na úrovni takmer 2 800 €/m², čo je o takmer 15 % vyššie číslo, ako v rovnakom období roku 2018. Za rastom cien stojí nie len obmedzená ponuka ale aj skutočnosť, že sa na sekundárny trh dostáva čoraz viac novostavieb v Starom Meste s nadpriemernými cenami.

Priemerná jednotková cena bytov ponúkaných z druhej ruky sa v treťom štvrťroku 2019 vyšplhala až na 2 781 €/m² a medziročne si tak pripísala takmer až 15 %. Nadpriemerne vysoký rast bol vyvolaný zvýšeným počtom novostavieb, ktoré sa čoraz častejšie začínajú objavovať na sekundárnom trhu. Zatiaľ čo v rokoch 2015 - 2017 novostavby tvorili zhruba 25-30 % ponuky bytov na sekundárnom trhu, posledný štvrťrok toto číslo stúplo takmer až na 40 % (zo štatistickej vzorky 1000 bytov). Novostavby sa na sekundárnom trhu predávajú v priemere zhruba o 20-25 % drahšie ako byty v pôvodnom stave alebo byty s čiastočnou rekonštrukciou, ktoré v súčasnosti spolu netvoria už ani 30 % celkovej ponuky. Podobne veľkú kategóriu ako novostavby tvoria byty po kompletnej rekonštrukcií, ktoré sa cenovo nachádzajú zhruba v strede medzi novostavbami a nezrekonštruovanými bytmi.

Trend príchodu novostavieb na sekundárny trh je najevidentnejší v Starom Meste, ktoré čím ďalej tým viac vybočuje z priemeru bratislavského realitného trhu. Za posledný štvrťrok sa tu ponuka navýšila najmä o veľkometrážne 4 a viac izbové byty. Priemerná jednotková cena na m² tu prvýkrát prevýšila 3 500 €, aj keď tento rast bol spôsobený prevažne väčším podielom spomínaných luxusnejších bytov. V prípade ostatných okresov takisto pozorujeme rastovú tendenciu no výraznejšie zmeny v jednotkových cenách sme za posledný štvrťrok nezaznamenali.

Špecifiká ponuky bytov na sekundárnom trhu v Bratislave počas 3.Q.2019
Špecifiká ponuky bytov na sekundárnom trhu v Bratislave počas 3.Q.2019

Okrem jednotkovej ceny bytov sa zvyšovala aj ich priemerná rozloha, ktorá sa vyšplhala na 74,8 m². Medziročne sa tak zvýšila o 9,1 %, keď dosahovala 68,5 m². Tento trend zvyšovania priemernej rozlohy je spôsobený najmä nedostatkom menších bytov, ktoré z trhu kvôli prijateľnejšej cene rýchlo miznú. V prípade absolútnej ceny sme zaznamenali nárast priemeru na 206 000 €, čo medziročne predstavuje cenový rast vo výške 26 %, resp. 43 000 €. Výrazný rast bol výsledkom zvýšenia rozlohy ako aj jednotkovej ceny, najmä v dôsledku presunu časti ponuky do Starého Mesta.

Skladba ponuky na sekundárnom trhu podľa počtu izieb počas 3.Q.2019
Skladba ponuky na sekundárnom trhu podľa počtu izieb počas 3.Q.2019

Čo sa týka skladby sekundárneho trhu z hľadiska počtu izieb, tu s 39 % dominovali 3-izbové byty. Dvojizbáky tvorili 29 % ponuky, 1-izbové byty mali 15 % a 4-izbové 14 %-ný podiel. Len 2 %-ný podiel mali 5-izbové byty. V porovnaní s minulým rokom je v ponuke viac 4 a 5 izbových bytov pričom počet menších bytov pravidelne ubúda.

Priemerná výška nájomného v Bratislave počas tretieho štvrťroku 2019 dosiahla 781 € vrátane energií, čo v priemer na štvorec predstavuje 12,5 €. Spomedzi bratislavských okresov bolo najviac bytov na prenájom dostupných v Starom Meste, kde sa priemerná cena pohybovala okolo 13,5 € na m². Takmer rovnako vysoký podiel na ponuke tvorili byty na prenájom v okrese BA II, kde cena štvorec dosahovala 11,9 €. Priemerná výška prenájmu sa za posledné roky zvyšovala, no nie takým vysokým tempom ako v prípade predaja nehnuteľností.

Ceny prenájmu v Bratislave vrátane energií podľa izbovosti a jednotlivých okresov počas 3.Q.2019
Ceny prenájmu v Bratislave vrátane energií podľa izbovosti a jednotlivých okresov počas 3.Q.2019

Rudolf Bruchánik, hlavný analytik Bencont Investments: „V treťom štvrťroku na bratislavskom realitnom trhu môžeme aj naďalej sledovať trend v obmedzenej dostupnosti predovšetkým menších bytov. Tie sa v ponuke na trhu po ich vstupe nachádzajú len krátko, keďže sa z nej veľmi rýchlo vypredajú. Za prudkým rastom priemernej ceny bytov na sekundárnom trhu stála rastúca ponuka bytov z druhej ruky predávaných v novostavbách, ktorých najviac pribudlo práve v Starom Meste. Príjmová bariéra, na ktorú pri rastúcich cenách naráža čoraz viac potenciálnych kupujúcich spôsobuje, že najpredávanejšími bytmi sú jedno, dvoj a trojizbové byty s nízkymi rozmermi. Pokiaľ však kupujúci túto príjmovú bariéru prekonať dokážu, teda majú dostatočne vysoký príjem na to aby získali od banky úver, a zároveň majú dostatočne vysoké úspory aby časť nehnuteľnosti uhradili z vlastných zdrojov, tak je všeobecná nálada na kúpu bytu stále výrazne pozitívna. Prispievajú k tomu aj dobré ekonomické podmienky (najmä vo forme rastúcich miezd a nízkej nezamestnanosti) ako aj rekordne nízke úrokové sadzby. Nedostatok bytov sa tak naďalej prejavuje aj v prípade sekundárneho trhu a dôvod na ochladenie dopytu a teda aj dôvod na cenový pokles tu nevidíme. Naopak, dá sa očakávať, že ceny v najbližšom roku opäť porastú. Tempo tohto rastu odhadujeme v rozmedzí okolo 5-10 % medziročne.

Titulná foto: Bytový dom Dornyk, Bratislava, foto: Ľubo Stacho

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím