Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
15. november 2019
0
85

Program SNG na december 2019

Predstavujeme program Slovenskej národnej galérie na december 2019.
Program SNG na december 2019

Aktuálne výstavy:

Experimentálne expozície:

Krajina za mapou
od 16. 5. 2019
Esterházyho palác – 1. poschodie, Bratislava
Kurátorka: Alexandra Kusá

Uchovávať. Vzdelávať. Inšpirovať. Prezentovať návštevníkom popri fondoch aj ďalšie obsahy, uviesť ich do širších kultúrnych kontextov, sprostredkovať poznanie, byť miestom kultúrnych experimentov – práve to je poslaním experimentálnych expozícií pod názvom Krajina za mapou zameraných na nie celkom klasický galerijný obsah.

Za vznikom Knižnice Kornela a Nade Földváriovcov (koncepcia Peter Krištúfek) stála snaha nájsť spôsob, ako zachovať veľkú zbierku autorových kníh. Išlo pritom skôr o zberateľskú posadnutosť a predovšetkým o zachytenie esencie jeho osobnosti. Práve téma knižnice ako špecifického miesta poznania a téma zberateľstva a uchovávania sú prienikom s tým, čím sa intenzívne zaoberá múzeum umenia dnes.

Interaktívna expozícia Podivuhodné dejiny umenia s profesorom Škrečkom (koncepcia Ondřej Horák) je prepojená so sériou animovaných filmov o slovenských výtvarníkoch a je určená deťom so záujmom o históriu umenia, ako aj laickým i poučeným návštevníkom. Projekcia má vyrozprávať príbeh umenia spôsobom, ktorý skĺbi poznanie a zábavu a vzbudí u návštevníka túžbu vedieť viac.

Laco Teren
Nič nás nezastaví!
6. 9. 2019 – 19. 1. 2020
Esterházyho palác – 2. poschodie, Bratislava
Kurátorka: Katarína Bajcurová

Výstava Laca Terena predstavuje kľúčové body jeho umeleckého programu a pokúsi sa komplexne priblížiť jeho jedinečnú výtvarnú a vskutku „polymúzickú“ osobnosť. Teren patril k vedúcim osobnostiam postmodernej generácie, ktorá okolo polovice osemdesiatych rokov 20. storočia vystúpila s programom neoexpresívnej maľby inšpirovanej talianskou transavantgardou a nemeckým hnutím Neue Wilde. Výbušným temperamentom, razantnou a odvážnou metaforou ironizoval ikonografické symboly končiacej éry socializmu. Na jeho súčasných rozmerných maliarskych plátnach „barokovo-secesného“ a pop-artového strihu, založených na veľkoryso plošnom farebnom a kresbovom rozvrhu, sa krížia rozmanité aktuálne a historické podnety. Je príkladom autora, ktorý síce prevažne maľuje, ale občas si odskočí aj k sochárstvu.

Od začiatku deväťdesiatych rokov sa paralelne venuje navrhovaniu a tvorbe priestorových objektov, pričom vychádza z ikonografického a štýlového repertoáru svojho maliarstva. Hoci hlavnou sférou jeho záujmu je maľba, v jeho prípade však môžeme hovoriť o presahu médií – kresby, maliarstva a sochárstva. V Terenovej tvorbe našli svoje miesto postmoderná iracionalita, humor, absurdná metafora, alegorický inotaj a najmä hry so symbolmi – je majstrom vytvárania hybridných znakov a pop-kultúrnych rébusov rozmanitého značenia.

Anna Daučíková
Work in Progress: 7 situácií / 7 Situations
6. 12. 2019 – 29. 3. 2020
Otvorenie výstavy: 5. 12. o 18.00
Esterházyho palác – 3. poschodie, Bratislava
Kurátorka: Monika Mitášová

Prvá autorská výstava Anny Daučíkovej (*1950 v Bratislave) predstaví jej prácu sklárky, maliarky, fotografky, performerky a autorky videí. Ako uvádza už názov výstavy, nejde o retrospektívu – predstavenie ukončeného diela v spätnom pohľade. Ide o sprístupnenie výberu z autorkiných ukončených a zachovaných diel vo vzájomných vzťahoch a spojeniach s jej aktuálne rozpracovanými dielami, prípadne aj s takými prácami, ktoré Anna Daučíková bude ešte len utvárať, prepracúvať, či dokončovať počas trvania výstavy.

Táto autorská výstava je teda expozíciou diel aj „pracovnou výstavou“. Dáva verejnosti nielen možnosť vidieť a chápať vzťahy medzi jednotlivými dielami tejto autorky v danom výbere (sedem situácií, teda sedem rôznych usporiadaní prác v siedmich miestnostiach: päť dielní a „videokino“ a „videostrižňa“), ale umožňuje im aj navštevovať galerijné prostredia a dejúce sa rámce práce (sedem miestností meniacich sa na sedem scén), teda dejiská rozpracovaného či pripravovaného diela (work in progress). Sedem situácií má počas trvania výstavy potenciál iniciovať premenu či vznik nových diel od Anny Daučíkovej aj jej hostiek a hostí. Prípadné nové diela sa stanú ich pretrvávajúcou alebo efemérnou súčasťou. Dielo aj výstava sú teda dialogické work(s) in progress...

Súčasťou výstavy sú aj diela ďalších autorov: Václav Cigler (CZ), Jiří Thýn (CZ).

Hostky a hostia výstavy: Jana Cviková (SK), Eva Filová (SK), Christina della Giustina (NL), Alica Kliková (CZ), Noro Lacko (SK).

Výchova dotykom 1996
Výchova dotykom 1996Autor: Anna Daučíková

 

Aktuálny projekt:

Čas-opis 1989
Sledujte web www.1989.sng.sk, témy a obsah postupne pribúdajú!

Digitálny projekt Čas-opis 1989 platformy Lab.SNG ukazuje menej známu podobu Nežnej revolúcie. Vizuálnu kultúru Novembra ̕̕̕ 89, hlavné idey a spôsoby ich komunikácie skúma prostredníctvom fotografií, plagátov, letákov, audio a video materiálov. Bohatý vizuálny materiál sprevádzajú komentáre aktérov revolúcie aj odborníkov na históriu. Tematické online nástenky sa venujú premene verejného priestoru, médií, kultúrnych inštitúcií, zachytávajú solidaritu, kreativitu a občiansku energiu, ktoré zjednotili slovenskú verejnosť. Návštevníci webovej stránky môžu deň po dni sledovať vývoj revolúcie vďaka denníku ČASO-PIS konceptuálneho umelca Júliusa Kollera, dokumentujúceho udalosti a nálady v spoločnosti počas zlomového roku.

Sprievodné programy:

Sunday, December 1 | 4.00 p.m.
Sunday Rest: Laco Teren. Nothing can stop us!
Laco Teren (*1960) is a significant figure of slovak contemporary art. In his work he likes to combine various impulses as visual signs, dreams, personal experiences using play, specific sense of humor and irracionality. The talk presents his artistic approach through his paintings and sculptures.
Esterházy Palace, 2nd floor
Admission free

Pondelok 2. 12. | 19.00
Fotopondelok
Na vianočnom Fotopondelku pokrstíme novú publikáciu døkument1, venovanú súčasnej slovenskej dokumentárnej fotografii, ktorej vznik inicioval fotograf Ján Viazanička. Okrem toho nás večerom bude sprevádzať bilancovanie uplynulých Fotopondelkov a Miro Gajdoš v stručnosti predstaví hudobné vydavateľstvo ajlavmjuzik a jeho prienik do fotografie.
Moderujú: Veronika Marek Markovičová a Peter Marek
Esterházyho palác, Berlinka
Vstup voľný

Streda 4. 12. | 10.15 – 11.00 | Rodina
Malé divy: Socha plochá?
Socha na papieri alebo socha z papiera, papier zo sochy alebo papier na soche? Socha vyfučaná, socha nafučaná, vysoká aj nízka, neviditeľná aj poskladaná. Preskúmame Terenove sochy z každej strany a zistíme, že na sochu netreba vždy kameň, kov, dláta a ani hlinu.
Program je určený rodinám s deťmi od 1 do 4 rokov. 
Esterházyho palác, 2. poschodie
Vstupné: 5 € / rodina
R: male.divy@sng.sk

Štvrtok 5. 12. | 18.00
Slávnostné otvorenie výstavy: Anna Daučíková. Work in Progress: 7 situácií / 7 Situations
Prvá autorská výstava nadväzujúca na monografickú publikáciu A_NNA D_AUČÍK_OVÁ TRANS_FORMÁCIE TRANS_FORMATIONS, ktorú SNG vydala v roku 2018, predstaví jej prácu sklárky, maliarky, fotografky, performerky a autorky videí.
Kurátorka: Monika Mitášová
Esterházyho palác, Berlinka & 3. poschodie
Vstup voľný

Piatok 6. 12. | 19.00 | špeciálne v Dvorane VŠMU
Hudba dneška v SNG 35 – Koncert Get out of Whatever CAGE + Krst CD VENI 30
Program: Martin Burlas, Peter Graham, Daniel Matej
Účinkuje: VENI ensemble, Daniel Matej – umelecký vedúci, dirigent
Počas minulého roka odohral VENI ensemble pod názvom VENI 30 sériu koncertov po slovenských mestách, ktorými si pripomínal tridsať rokov svojej existencie na domácej aj zahraničnej scéne. Táto séria odštartovala zhodou okolností v decembri 2017 v priestoroch Esterházyho paláca SNG na koncerte Hudba dneška v SNG. A v rámci toho istého cyklu ju hudobný súbor týmto 35. koncertom a krstom rovnomenného CD symbolicky uzatvára v priestoroch VŠMU, teda na mieste, kde sa rodili prvé myšlienky o jeho založení. CD VENI 30, ktoré je výberom najlepších živých nahrávok za obdobie rokov 2006 – 2018, budú krstiť Martin Burlas a Jaroslav Šťastný.

Koncertný cyklus Hudba dneška v SNG realizuje Slovenská národná galéria v dramaturgii skladateľa, performera a dirigenta Daniela Mateja v spolupráci s InMusic, o. z., Slovenskou sekciou ISCM a VENI ensemble. InMusic v projekte Hudba dneška v SNG v roku 2019 podporil z verejných zdrojov hlavný partner Fond na podporu umenia. Projekt sa realizuje s finančným príspevkom Hudobného fondu, s podporou SOZA a Bratislavského samosprávneho kraja.
Koncertná sieň Dvorana, VŠMU, Zochova 1, Bratislava
Vstupné dobrovoľné

Nedeľa 8. 12. | 15.00 – 18.00 | Rodina
Mikuláš v SNG: Padajúci sneh zblízka
Vznik snehových vločiek je jeden z najkrajších javov v atmosfére. Ako vyzerá vločka zblízka? Vďaka citlivej podstate ich vzniku existuje obrovské množstvo ich tvarov a štruktúr. Padanie snehových vločiek najprv preskúmame s hudobníkom a pedagógom Ferom Királym. V hudobnej hre sa započúvame do ticha a vytvoríme spoločnú zvukovú kompozíciu padajúceho snehu. Geometria snehovej vločky či fraktál bude východiskom našej spoločnej výtvarnej aktivity. Každá rodina najprv vytvorí fragment. Nakoniec sa spojíme a vytvoríme si kolektívne dielo pre celú skupinu.
Program je určený rodinám s deťmi od 4 rokov.
Esterházyho palác, átrium + Berlinka
Vstupné: 5 € / rodina
R: miroslava.misova@sng.sk

Pondelok 9. 12. | 18.00
Prezentácia publikácie: Posledná k. & k. barónka
Pod týmto názvom prináša nová publikácia Silvestra Lavríka životný príbeh Margity Czóbelovej, ktorá sama maľovala a inšpirovala sa tvorbou svojho strýka Ladislava Mednyánszkeho. Pre londýnske vydavateľstvá ilustrovala detektívky a dobrodružné romány. V 60. – 70. rokoch 20. storočia tvorila angažované plagáty oslavujúce vyslanie sovietskeho Sputnika do vesmíru. Prezentáciu publikácie s jej autorom a hostkou Katarínou Beňovou, autorkou výstavy o barónke Czóbelovej, moderuje Dado Nagy.
Esterházyho palác, 1. poschodie, Knižnica Kornela & Nade Földváriovcov
Vstup voľný

Streda 11. 12. | 10.15 – 11.00 | Rodina
Malé divy: Socha plochá?
Socha na papieri alebo socha z papiera, papier zo sochy alebo papier na soche? Socha vyfučaná, socha nafučaná, vysoká aj nízka, neviditeľná aj poskladaná. Preskúmame Terenove sochy z každej strany a zistíme, že na sochu netreba vždy kameň, kov, dláta a ani hlinu.
Program je určený rodinám s deťmi od 1 do 4 rokov. 
Esterházyho palác, 2. poschodie
Vstupné: 5 € / rodina
R: male.divy@sng.sk

Štvrtok 12. 12. | 18.00
Kurátorský výklad: Anna Daučíková
Kurátorka Monika Mitášová predstaví novootvorenú výstavu Anna Daučíková. Work in Progress: 7
situácií / 7 Situations. Výstava nadväzuje na monografickú publikáciu A_NNA D_AUČÍK_OVÁ TRANS_FORMÁCIE TRANS_FORMATIONS, ktorú SNG vydala v roku 2018.
Esterházyho palác, 3. poschodie
Vstupné: 4 € / 2 €

Nedeľa 15. 12. | 15.00
Siesta v galérii: Laco Teren. Nič nás nezastaví!
Nedeľný výklad predstaví umelecký program súčasného výtvarníka postmodernej generácie prostredníctvom malieb, kresieb a sochárskych objektov.
Esterházyho palác, 2. poschodie
Vstup voľný

Utorok 17. 12. | 17.00 – 19.00
Uvedenie detskej knihy: Kocúr, ktorý chcel byť drakom
Pozývame vás na uvedenie detskej knihy Kocúr, ktorý chcel byť drakom. Napísala ju slovenská autorka Viktória Laurent-Škrabalová, ilustrácie sú dielom výtvarníka Matúša Maťátka. Súčasťou uvedenia knihy bude aj workshop Masky-mačky-draky s jej ilustrátorom, ktorý účastníkom pomôže vytvoriť vlastný komiks o domácich miláčikoch, aj papierové masky podľa hrdinov z príbehu. Kniha vznikla vďaka podpore Fondu na podporu umenia.
Esterházyho palác, 1. poschodie, Knižnica Kornela & Nade Földváriovcov
Vstup voľný

Štvrtok 19. 12. | 17.00
Nežný komiks 89
O tom, ako vzniká vizuálna alebo literárna stránka komiksu, sa porozprávame v Knižnici Kornela & Nade Földváriovcov s našimi hosťami – autormi a ilustrátormi Nežného komiksu 89. Na diskusii, ktorú pripravila Knižnica SNG v spolupráci s Knižnicou VŠVU, sa zúčastnia Klára Štefanovičová, Mária Kralovič, Dávid Marcin, Jozef Gľaba, Michal Hvorecký, Tereza Oľhová, Soňa Balážová.
Esterházyho palác, 1. poschodie, Knižnica Kornela & Nade Földváriovcov
Vstup voľný

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím