Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
1. jún 2023
0
475

Lávky cez Chorvátske rameno v Petržalke - rozpracované súťažné návrhy Peer collective a Axxi office

Trojica lávok sa posúva k finálnej podobe.
Lávky cez Chorvátske rameno v Petržalke - rozpracované súťažné návrhy Peer collective a Axxi office

Brnianske ateliéry Peer collective a Axxi office pracujú na návrhoch trojice lávok, s ktorými zvíťazili v súťaži “Lávky cez Chorvátske rameno v Petržalke”. Aktuálne finalizujú dokumentáciu pre územné konanie. Na nové lávky sa tak obyvatelia Petržalky môžu tešiť už o dva roky.

“Ako dôležitú súčasť návrhu vnímame ucelenú predstavu o samotnom nábreží. K návrhu sme pristupovali koncepčne v kontexte priľahlého parku, pričom zásadné je pre nás zachovanie osobitého charakteru miesta - nielen za súčasného stavu, ale aj v prípade jeho budúceho rozvoja,“ zhodujú sa architekti.

68
Youtube

Nové lávky by mali nielen prepojiť a dotvoriť oba brehy Chorvátskeho ramena, ale zároveň definovať napojenie na súčasnú i navrhovanú infraštruktúru. “Lávky sú navrhnuté s ohľadom na okolitú zeleň a s dôrazom na presah - nemajú fungovať len ako prechod cez rieku, ale aj ako oddychový priestor pre obyvateľov Petržalky,“ konštatuje architekt Luděk Šimoník

V okolí remena by vzniknúť nová rekreačná zóna. “Chceme, aby sa tu ľudia stretávali a užívali si voľný čas,“ vysvetľuje Daniel Struhařík

 

Lávka 1

Cesta sídliskom

Prvá lávka má predovšetkým sprístupniť novo vybudovanú infraštruktúru a zároveň slúžiť ako predĺženie cesty vedúcej cez sídlisko. “V konkrétnych miestach ide o napojenie na zastávky električky, záhradku tamojšej kaviarne či zóny pre odpočinok a relax,“ hovorí Šimoník. 

Lávku charakterizuje červený povrch, ktorý bude podľa slov architektov pôsobiť ako výrazný akcent a orientačný bod počas zimy aj leta. “Pri všetkých lávkach sme sa snažili nechať vyniknúť skôr okolitú prírodu. Lávky zámerne nie sú tvarovo výrazné. Dôraz sme kládli hlavne na meeting pointy a možnosť prístupu až k vode,“ vysvetľuje Struhařík.

Model:

Kresba:

Vizualizácie:

 

Lávka 2

Miestna dominanta a meeting point v jednom

Druhá lávka by mala fungovať predovšetkým ako spomínaný meeting point. Svojím charakterom a umiestnením totiž vytvára pokračovanie budúceho námestia. Na severnom brehu sa navyše súčasťou konštrukcie lávky stane aj pobytové.

Vytvorením miesta na stretávanie vo forme organického schodiska sprostredkovávajú architekti návštevníkom výhľady do okollia. Schodisko je orientované na slnečnú stranu s výhľadom do koryta Chorvátskeho ramena a smerom k tamojšiemu parku. 

Model:

Kresba:

Vizualizácie:

 

Lávka 3

Posedenie pri vode

Tretia lávka by mala vďaka krajinársky zakomponovanému schodisku na pravom i ľavom brehu Chorvátskeho ramena umožniť ľahký prístup k vode a zároveň ponúknuť pohodlné posedenie. Na západnom brehu nadviaže na terajšie schodisko, ktoré sa rozšíri o pobytovú časť. Naopak na východnom brehu bude vytvorený nový predpriestor, ktorý má v budúcnosti pomôcť prepojiť okolie s novou zástavbou. 

Model:

Kresba:

Vizualizácie:

Všetky tri lávky budú určené pre chodcov aj cyklistov. V návrhu sa počíta s bezbariérovým prístupom s vhodným sklonom pre vozičkárov. Lávky budú zhotovené z betónu, kvôli jednoduchej údržbe a predĺženiu ich životnosti. 

Autorský tím: Daniel Struhařík, Luděk Šimoník, Kryštof Foltýn, Jan Laco
Spolupráca: Jana Kobza, Natálie Ivkovičová, Adam Svoboda, Ján Augustín, Martin Holý, Anastasia Bezborodko, Anna Vrzalová, Georgi Dimitrov
Vizualizácie: Jan Stolek

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím