Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
28. december 2022
0
665

Zmeny zákonov - DPH, dane pre rok 2023

Upozornenie na zmeny niektorých zákonov, ktoré sú platné od 1. januára 2023 a môžu vo väčšej, či menšej miere vplývať na fungovanie našich ateliérov.
Zmeny zákonov - DPH, dane pre rok 2023

Tak ako každý rok by sme Vás chceli informovať o vybraných zmenách v zákonoch, z ktorých niektoré boli tento rok schválené doslova v posledných dňoch.

Zmeny, ktoré majú vplyv na DPH od 1. 1. 2023:

 

1) Stravné:

Výška stravného bude od 1.1.2023 - 6,80€

Ak zamestnávateľ prispieva na stravovanie formou teplého hlavného jedla alebo stravného lístka iným zamestnancom, tak suma finančného príspevku na stravovanie bude určená hodnotou, ktorou zamestnávateľ prispieva na stravovanie formou teplého hlavného jedla alebo stravného lístka iným zamestnancom, ale súčasne najmenej 55 % minimálnej možnej hodnoty stravného lístka (5,10 EUR). Finančný príspevok na stravovanie tak aktuálne vychádza na najmenej 2,81 EUR.

Ak zamestnávateľ neprispieva na stravovanie formou teplého hlavného jedla alebo stravného lístka iným zamestnancom, tak suma finančného príspevku na stravovanie bude najmenej 55 % minimálnej možnej hodnoty stravného lístka, teda 2,81 EUR, najviac však 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa zákona o cestovných náhradách (6,80 EUR), teda 3,74 EUR.

Zároveň pripomíname, že od 1.1.2023 bude zamestnávateľ povinný zamestnancom poskytovať stravovacie poukážky už len v elektronickej forme, s výnimkou prípadov, kedy zamestnanec nemá objektívnu možnosť gastrokartu v okolí svojho pracoviska využiť. Preto viac nebude možné v prípade, ak si zamestnanec zvolí stravovacie poukážky a nie finančný príspevok, rozhodovať sa, či zamestnávateľ objedná papierové stravné lístky alebo gastrokarty.

 

2) Daňový bonus:

Daňový bonus na dieťa sa od 1.1.2023 zvyšuje:

50 eur mesačne, ak vyživované dieťa dovŕšilo 18 rokov veku
140 eur mesačne, ak vyživované dieťa nedovŕšilo 18 rokov veku

Avšak pri jeho uplatňovaní nastali významné zmeny. Nárok na daňový bonus bude možné uplatniť najviac do výšky ustanoveného percenta základu dane (čiastkového základu dane) z príjmov – a to v závislosti od počtu vyživovaných detí a to nasledovne:

  • 1 dieťati je percentuálny limit základu dane (čiastkového základu dane) 20 %,
  • pri 2 deťoch 27 %,- pri 3 deťoch 34 %,
  • pri 4 deťoch 41 %,
  • pri 5 deťoch 48 %,
  • pri 6 a viac deťoch 55 %.

Novela zákona o DPH od 1.1.2023, ktoré bola schvaľovaná v posledných dňoch bude obsahovať najmä tieto zmeny:

  • Zrušenie vzniku registračnej povinnosti pre DPH a možnosť deregistrácie pre zdaniteľné osoby usadené na Slovensku, ktoré dosahujú obrat výlučne z dodania a prenájmu nehnuteľností či z poskytovania finančných a poisťovacích služieb oslobodených od DPH. Po novom sa tak nebudú už musieť registrovať aj keď presiahnu obrat 49.790 €
  • Zjednodušenie podmienok pri opravách základu dane v prípadoch, keď dodávateľ tovaru alebo služby neeviduje úplne alebo čiastočne zaplatenú protihodnotu od kupujúceho. Mení sa aj vymedzenie momentu, keď sa pohľadávka stáva nevymožiteľnou.
  • Znížená sadzba DPH vo výške 10 % pri preprave lanovkami a lyžiarskymi vlekmi, pri návšteve športových zariadení, umelých kúpalísk a tiež pri vybraných gastro službách
  • Zavedenie novej povinnosti opraviť odpočítanú DPH, ak platiteľ DPH úplne alebo čiastočne neuhradil svoj záväzok za zakúpený tovar, alebo službu, ktorý je 100 dní po splatnosti. Toto sú len tie najvýznamnejšie zmeny v DPH, ktoré budú platiť do 1.1.2023. Podrobnejšie Vás o nich budem ešte informovať v priebehu najbližšieho mesiaca

 

Za podklady ďakujeme spoločnosti Tax House Banská Bystrica

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím