Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
29. máj 2017
0
337

Dni architektúry a dizajnu 2017

Festival Dni architektúry a dizajnu aj tento rok prináša množstvo inšpiratívnych pohľadov na špičkovú architektonickú a dizajnérsku tvorbu v iskrivej konfrontácii domácej a zahraničnej scény. Program aktuálneho ročníka, ktorý pripravili architekti Tatiana Kollarová a Štefan Polakovič, sľubuje veľa kvalitných prednášok, výstav, prezentácií a kultivovanej zábavy.
Dni architektúry a dizajnu 2017

V roku 2017 sa verejnosti predstaví v histórií festivalu zatiaľ najvyšší počet zahraničných a domácich tvorcov, ktorí formou verejných pódiových vystúpení priblížia najdôležitejšie diela a filozofiu svojej tvorby. Novým javom je v porovnaní s uplynulými ročníkmi aj pomerne vysoký počet žien, architektiek a dizajnérok. Medzi hlavnými hosťami tzv. Prvej ligy figurujú architektky a architekti z oceňovaných ateliérov z Dánska, Slovinska, Českej republiky, Nemecka, Japonska a Veľkej Británie. Úvodný večer otvorí prezentácia zaujímavej postavy súčasnej českej architektonickej scény, Martina Rajniša. Pod hlavičkou podujatia Clubovka sa predstavia dve ženy - diva knižného dizajnu, Holanďanka Irma Boom a slovensko-americká dizajnérka Petra Langerová. Z výstavných formátov je na programe druhý ročník výstavy Development zameranej na pozitívne príklady veľkých developerských projektov v Bratislave. Chýbať nebudú ani už tradičné partnerské podujatia, ako napr. Parter Gallery – výstava dizajnu vo výkladoch na pešej zóne, alternatívny kreatívny trh Urban Market na pôde Fakulty architektúry STU či verejný diskusný formát Bratislová, ktorý sa venuje naliehavým otázkam rozvoja a riadenia Bratislavy. Podnetnú diskusiu otvorí aj podujatie Súťažiť!!!, ktoré otvára dôležitú tému ideových architektonických súťaží vo verejnom sektore.

DAAD 2017 má aj niekoľko noviniek. Superdesignstudio každý rok obsadilo historické siene Primaciálneho paláca moderným dizajnom, tentoraz prináša výstavu víťazných návrhov architektonických a urbanistických súťaží, ktoré naznačujú sľubné zmeny v obraze slovenských miest a obcí. Opendesignstudio opäť predstaví diplomové projekty absolventov Fakulty architektúry STU, no okrem toho pozýva na dizajnérsku výstavu španielskej Národnej ceny za umelecké remeslá a nový formát Archfilm - prehliadku nevšedných filmov o architektúre z prostredia krajín V4. V priestoroch kaviarne FACH v Pálffyho paláci na Ventúrskej ulici je v pláne inštalácia slovenského dizajnu dizajn_u_jeme ako kombinácia viacerých zážitkov - stolovania z dizajnérskych kúskov, zdieľanej pohostinnosti a krásnej architektúry. Mimoriadnou udalosťou je aj diskusia a výstava Prvé dámy slovenskej architektúry v Kostole Klarisky venovaná prvým ženám, ktoré v slovenskej architektúre zanechali nemalú stopu.

Festival DAAD nie je veľtrh, na podujatiach nevyberá vstupné. Jeho cieľom je podpora kvalitnej architektúry a dizajnu prostredníctvom pozitívnych príkladov z domáceho i zahraničného prostredia. Úsilím DAAD je nevtieravá intervencia do štandardov verejnej mienky a poukázanie na omnoho hlbší význam profesií architekta a dizajnéra, než je len estetizácia prostredia.

Hlavní hostia DAAD 2017

29. mája 2017: Prvé dámy slovenskej architektúry / EGO
30. mája 2017: MARTIN RAJNIŠ, architekt, Praha, Česko / PRVÁ LIGA
31. mája 2017: MEHRON KIRK, krajinný architekt, Londýn, Anglicko / PRVÁ LIGA
31. mája 2017: TINA GREGORIČ, architektka z ateliéru Dekleva Gregorič, Ľubľana, Slovinsko / PRVÁ LIGA
31. mája 2017: ARNO BRANDLHUBER, architekt, Berlín, Nemecko / PRVÁ LIGA
01. júna 2017: MOMOYO KAIJIMA, architektka zo štúdia Bow-Wow, Tokio, Japonsko / PRVÁ LIGA
01. júna 2017: IRMA BOOM, grafická dizajnérka, Amsterdam, Holandsko / CLUBOVKA
02. júna 2017: ADEPT, architekti, Kodaň, Dánsko / PRVÁ LIGA
02. júna 2017: PETRA LANGEROVÁ, dizajnérka, New York, USA / CLUBOVKA

DAAD 2017 sa koná pod záštitou Ministra kultúry SR Mareka Maďariča, Primátora mesta Bratislavy Iva Nesrovnala , starostu Starého Mesta Bratislava Radoslava Števčíka a v spolupráci so Slovenským centrom dizajnu, Slovenskou komorou architektov, Spolkom architektov Slovenska, Vysokou školou výtvarných umení a Fakultou architektúry Slovenskej technickej univerzity.

PODUJATIA A FORMÁTY

PRVÁ LIGA

Hlavní hostia festivalu, architekti a architektonické ateliéry medzinárodného významu. Ich prezentácie sú verejné, prísť môže každý, koho zaujímajú malé i veľké príbehy dobrej architektúry.

V roku 2017 sa na DAAD predstavia: _český architekt Martin Rajniš a jeho Huť architektury s blízkym vzťahom k prírode _Mehron Kirk, londýnsky krajinný architekt a jeho intervencie vo verejnom priestore Bratislavy _Tina Gregorič z významného slovinského ateliéru Dekleva Gregorič _premýšľavý nemecký architekt Arno Brandlhuber, ktorý nedávno zaujal projektom Antivilla _architektka Momoyo Kaijima z lokálne a sociálne angažovaného tokijského ateliéru Bow-Wow _dánski architekti zo štúdia Adept, ktorí usilujú o nové chápanie urbanizmu

PREDSKOKANI

Pred príchodom hlavných hostí večera pódium patrí kratším prezentáciám najnovších projektov domácich alebo zahraničných architektov.

Predskokanmi na DAAD 2017 sú: _2021 architekti, na čele s Petrom Lényim, ktorí zaujali najmä osvetovým prístupom k organizovaniu architektonických súťaží _plusminusarchitects alias architekt Maroš Fečík a spol., držiteľ viacerých ocenení v kategóriách rodinný dom a interiér

SUPERDESIGNSTUDIO

Najnovší dizajn v historických priestoroch obrazárne v Primaciálnom paláci – to bol zvyčajný scenár Superdesignstudia. Tentoraz sa organizátori zamerali na domácu architektúru. Prvý raz sa verejnosti predstaví deväť víťazných projektov z deviatich architektonických súťaží. Ich vypisovateľmi boli slovenské mestá a obce, ktoré si namiesto obchodnej súťaže vybrali správnu cestu súťažného hľadania najlepšej architektonickej idey.

Kurátor: Ing. arch. Štefan Polakovič Vystavené projekty a ich autori: Trenčín – mesto na rieke / Mandaworks AB + Hosper Sweden AB, Švédsko Nová Kežmarská chata / New How Mestský úrad v Leopoldove / zerozero Elektrárne v Žiline / plural Materská škola Selce / studio B52 Vyhliadková veža na Dubni / L. Vikartovský, G. Nagy Dostavba kúpaliska Sihoť / K. Bergerová, P. Botková, M. Hudec, M. Stanislav, A. Šabo, S. Zeman Cvernovka, Bratislava / COMPASS Základná umelecká škola Šahy / E. Vráblová, A. Kubica, L. Levičanin, A. Levičanin

OPENDESIGNSTUDIO

Pôdou i partnerom tohto formátu je Fakulta architektúry STU, ktorá aj tento rok predstaví diplomové práce čerstvých absolventov. Opendesignstudio tým napĺňa svoje primárne poslanie podporiť verejné prezentovanie nových talentov. Ďalším podujatím je španielska výstava 10 rokov národných cien za umelecké remeslá, ktorá sumarizuje najlepšie výsledky uplynulej dekády tohto významného ocenenia. Tretím lákadlom Opendesignstudia je Archfilm – prehliadka filmov o architektúre z krajín V4.

CLUBOVKA

Clubovka je neformálne stretnutie s autormi, ktorí svojou architektonickou alebo dizajnérskou tvorbou významne zasiahli k zveľadeniu svojich profesií, a to v medzinárodnom meradle. Na DAAD 2017 Clubovka tentoraz pozvala dve ženy – holandskú grafickú dizajnérku Irmu Boom a pôvodom slovenskú dizajnérku Petru Langerovú, ktorej domovom i pôsobiskom je New York.

O 5 MIN 12

Tento rok sú na programe formátu O 5 MIN 12 dve prezentácie najnovších produktov z oblasti nábytkového dizajnu. V showroome Ton na Karpatskej 8 sa možno osobne zoznámiť s novou kolekciou Alba a jej autorom, talianskym dizajnérom Alexadrom Guflerom. V bývalej galérii Space na Velehradskej 7/A zas spoločnosť Nova Interier pripravila výber z produkcie značky RIM CZ, ktorá je špecialistom na kancelársky nábytok.

EGO

Diskusný formát Ego pravidelne pripomína osobnosti slovenskej architektúry, ktoré už nie sú v aktívnej projekčnej fáze. V roku 2017 prišiel rad na predstaviteľky prvej generácie architektiek, ktoré zasiahli do formovania slovenskej architektúry druhej polovice 20. storočia. Diskusia bude úvodom k výstave s názvom Prvé dámy slovenskej architektúry v priestoroch Kostola Klarisky a venovaná je šiestim architektkám - Márii Krukovskej, Štefánii Krumlovej, Milici Marcinkovej, Viere Meckovej, Oľge Ondreičkovej a Lýdii Titlovej.

DEVELOPMENT

Výstava v Galérii Archa na Uršulínskej 6 obsahuje výber najhodnotnejších, aktuálne prebiehajúcich developerských projektov v Bratislave. Medzi vystavujúcimi sa zišli developerské spoločnosti HB Reavis, ISE, ITB, J&T Real Estate, Penta Investments a YIT, ktoré Bratislavu menia na modernú európsku metropolu. Výstava sa koná pod záštitou hlavnej architektky mesta Bratislavy Ing. arch. Ingrid Konrad.

DIZAJN_U_JEME

Nový výstavný projekt prepája slovenský dizajn, gastronómiu a zdieľanú pohostinnosť. Inštalácia obsahuje výber produktov stolového a bytového dizajnu v komornom priestore kaviarne FACH v Pálffyho paláci na Ventúrskej 10. Centrom diania je stôl plný dobrôt, nápojov a krásnych kúskov z dielne slovenských dizajnérov. Hostina sa koná každý deň od 15:00 do 18:00.

Kurátorka: Tatiana Kollarová Vystavujúci dizajnéri: Si.li / Simona Janišová a Linda Viková ILLOLA / Patrik Illo a Aleksandra Stencel ALLT / Elena a Peter Simoník Mejd / Katarína Beličková a Štefan Nosko
Buffet clothing / Mirka a Michal Darila Conmateria / Petra Langerová Silvia Rosíková Atelier Michal Hagara

MARTIN RAJNIŠ

Počas DAAD sa už tradične koná výstava fotografií v plenéri Hviezdoslavovho námestia. V roku 2017 sa touto formou predstaví hlavný hosť úvodného večera DAAD, český architekt Martin Rajniš a jeho Huť architektury. Výstava priblíži výber z diela tohto významného predstaviteľa tzv. prirodzeného staviteľstva a vznikla v spolupráci s Českým centrom.

PARTNERSKÉ PODUJATIA A VÝSTAVY

PARTER GALLERY

Podujatie pripravuje Slovenské centrum dizajnu, ktoré touto akciou dočasne mení verejný priestor na non-stop galériu. Počas šiesteho ročníka prehliadky slovenského dizajnu sa vo výkladoch obchodov na Laurinskej 19 objavia cenné exponáty Slovenského múzea dizajnu.

BRATISLOVÁ

Hlava a moderátor diskusného cyklu Bratislová, architekt Matúš Vallo sa tentoraz pýta: Dokážeme zmeniť mesto? Spolu s ním sa nad touto večne živou a naliehavou témou zamýšľajú jeho pražskí hostia: autor novej koncepcie kultúrneho rozvoja Prahy David Kašpar, bývalý primátor Tomáš Hudeček a bývalý riaditeľ Institutu plánovaní a rozvoje, architekt Petr Hlaváček.

URBAN MARKET

Urban Market je najväčším alternatívnym podujatím na Slovensku zameraným na súčasnú módu, kreatívnu – amatérsku aj profesionálnu – tvorbu, dizajn, streetart a mladé umenie. Dejiskom Spring Edition, ktorá sa pravidelne spája s programom DAAD, bude aj v tomto roku Fakulta architektúry STU na Nám. slobody 19.

SÚŤAŽIŤ!!!

Verejní investori čoraz častejšie siahajú po efektívnom nástroji na získanie najlepších riešení pre mestá i obce – ideovú architektonickú alebo urbanistickú súťaž. Diskusný formát Súťažiť!!!, ktorý moderuje architekt Peter Lényi, sa zamýšľa na tým, čo priniesli ideové súťaže v uplynulom roku. Diskutovať budú architekti Ondrej Marko z ateliéru 2021, Martin Jančok z ateliéru Plural a Vít Halada z ateliéru n/a.

HRAna BRATISLAVY

HRAna Bratislavy je inštalácia fyzickej kontúry budúceho urbanistického modelu mesta. Ambícia vytvorenia viacdimenzionálneho modelu vznikla na Ústave urbanizmu a územného plánovania na Fakulte architektúry STU v Bratislave. Model by mal slúžiť ako inovatívny nástroj na podporu urbanistických koncepcií. Projekt na Primaciálnom nám. predstavia jeho autori - architekti Katarína Boháčová, Tomáš Hanáček, Vladimír Hain a Michal Ganobjak.

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím