Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
7. september 2015
0
230

Intel začína vyvíjať kvantové počítače

Spoločnosť Intel, dominujúci výrobca klasických procesorov pre počítače a najväčší výrobca čipov na svete, sa púšťa do vývoja technológií kvantových počítačov.
Intel začína vyvíjať kvantové počítače

Intel to oznámi lminulý týždeň.

Spoločnosť za týmto účelom investuje 50 miliónov dolárov do holandského výskumného inštitútu QuTech, zriadeného spolu Technologickou univerzitou v Delfte a technologickým inštitútom TNO.

Okrem toho bude Intel výskum podporovať respektíve sa na ňom zúčastňovať v podobe využívania jej technologických zdrojov.

Intel je jednou z niekoľkých spoločností, ktorá vďaka počítačovej revolúcii vyrástla na multimiliardovú spoločnosť. V posledných rokoch jej patrí technologické prvenstvo vo výrobe tých najkomplikovanejších čipov čo sa týka návrhu aj výrobnej technológie. Jej procesory sú samozrejme ale klasickými procesormi pracujúcimi s bitmi a vykonávajúcimi inštrukcie sekvenčne, pričom neúčasť Intelu v očakávanom segmente kvantových počítačov by mohla pozíciu spoločnosti výrazne ohroziť.

Kvantové počítače majú uskutočňovať svoje výpočty nad stavom reprezentovaným N previazanými kvantovými bitmi, tzv. qubitmi, pričom pre praktické účely by malo byť N rádovo minimálne niekoľko desiatok až stoviek.

Vďaka kvantovým vlastnostiam sa operácie v kvantových počítačoch nebudú vykonávať nad jedným N-bitovým číslom ale naraz nad priestorom všetkých možných hodnôt. Výpočty v prípade mnohých algoritmov tak môžu byť exponenciálne rýchlejšie ako algoritmy na súčasných počítačoch a tie tak nebudú schopné kvantovým počítačom konkurovať.

Zatiaľ je reálne na trhu jediný počítač označovaný výrobcom za kvantový, D-Wave od kanadskej spoločnosti D-Wave Systems. Tento je ale určený len pre veľmi špecifické typy úloh a klasické počítače v súčasnosti neohrozuje. Z veľkých renomovaných spoločností sa výskumu kvantových počítačov venuje najmä IBM, ktorá avizovala v posledných mesiacoch viacero významných noviniek.

Zdroj: DSL.sk

Poloha na mape

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím