Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
6. november 2020
0
199

Spoločnosť Xella dokáže ušetriť čas a náklady vďaka novému konceptu služieb blue.sprint

Detailný model budovy je tiež obohatený o informácie a pripomienky od všetkých účastníkov projektu.
Spoločnosť Xella dokáže ušetriť čas a náklady vďaka novému konceptu služieb blue.sprint

Spoločnosť Xella sa na poli inovácií posúva od vývoja stavebných materiálov ku komplexným službám, ktoré optimalizujú celý proces výstavby. Inovácia spočíva najmä v tom, že teraz prepája analógové stavebné materiály s digitálnymi službami v prospech zákazníkov. Výsledkom je úspora času, materiálu a zvýšenie efektivity vo všetkých fázach projektu.

Blue.sprint je koncept zastrešujúci všetky služby, ktoré od počiatku uľahčujú, zefektívňujú a zrýchľujú stavebné projekty. Zahŕňa pomoc investorom a developerom pri optimalizácii výberu materiálu, konzultácie pre projektantov, prípravu digitálnej databázy produktov a bezproblémové objednávkové a dodávateľské reťazce vďaka riadeniu a monitorovaniu dodávok na čas. Výhodou všetkých týchto služieb je, že na seba nadväzujú v celom cykle projektu. Od fázy plánovania cez výrobu, dodávku a realizáciu až po udržateľnosť a prevádzku.

Ako funguje BIM plánovanie – stavba a jeho digitálne dvojča

V systéme BIM je budova najprv postavená digitálne, potom je podľa tohto modelu vykonaná ako skutočná stavba. S jeho pomocou sú steny zobrazené so všetkými relevantnými informáciami, teda technickými dátami, životnosťou, požiarnou odolnosťou, únosnosťou a podobne. Detailný model budovy je tiež obohatený o informácie a pripomienky od všetkých účastníkov projektu (projektanta, architekta, projektového manažéra, dodávateľa a ďalších účastníkov konania) v priebehu celého procesu plánovania. Na rozdiel od klasického 3D CAD dizajnu sú jednotlivým stavebným komponentom v BIM okrem technických vlastností priradené aj náklady a doba spracovania. V rámci tejto špecifikácie sú jednotlivým súčastiam priradené aj ďalšie informácie, ako sú náklady na údržbu a možnosti recyklácie. Virtuálne budova v modeli BIM tak sprevádza skutočné dvojča od pôvodnej myšlienky projektu cez výstavbu a prevádzku až po možnú demoláciu a recykláciu, čím poskytuje pridanú hodnotu pre celý hodnotový reťazec. BIM skrátka umožňuje vykonávať stavebné projekty rýchlejšie, výhodnejšie a včas.

Aké služby sú súčasťou blue.sprint

V projektovej fáze z akýchkoľvek digitálnych podkladov (PDF, DWG, IFC) vám v Xelle spracujú BIM model muriva, digitálne „dvojča“ stavby. Ak projektujete v BIM, môžete využiť BIM knižnicu s produktmi celého Xella sortimentu. V rámci služby blue.sprint môžete využiť napríklad kontrolu kolízie v nadväznosti stien, návrh optimalizácie riešenia projektu vrátane cenovej ponuky a výkazu materiálu. Po stránke výroby je možné získať plány kladenia a montáže stien z veľkoformátových výrobkov na základe odsúhlaseného 3D modelu a vyrobia vám tiež stenové panely na mieru. Všetky dodávané prvky nájdete prehľadne vo výkaze zhrnuté po stenách, podlažiach aj za celý objekt. Dôležitá je tiež optimalizácia dodávok materiálu – ten je vďaka blue.sprint dodávaný na čas podľa harmonogramu. Plán dodania sa prispôsobí vášmu typu dopravy a vykládky podľa potrieb stavby a výrobca zaistí aj zvoz paliet. Ak sa v rámci spolupráce s dodávateľom rozhodnete aj pre veľkoformátovú výstavbu a použitie montážnej techniky, ktorú vám zapožičia, ušetríte čas, spotrebovaný materiál a náklady. Preškolí vás personál pre prácu s technikou a po celú dobu projektu máte k dispozícii odborného manažéra. V neposlednom rade je potrebné spomenúť, že Xella ako dodávateľ je optimálny aj z hľadiska ekologického – dlhodobo sa zameriava na zachovanie prírodných zdrojov, zníženie emisií a spotreby energie, čím prispieva k získaniu certifikácií budov v systémoch LEED/BREAM.

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím