Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
2. september 2019
0
398

Architekt Friedrich Weinwurm: Nová cesta

Monografická výstava diel Friedricha Weinwurma.
Začiatok29.8.2019
09:00
Koniec3.11.2019
17:00
MiestoŠpilberk
AdresaŠpilberk 210/1,
Brno,
Česká republika
Druh podujatiaVýstava
KontaktMúzeum mesta Brno
+420 542 123 611
muzeum.brno@spilberk.cz

Friedrich Weinwurm sa narodil 30. augusta 1885 v židovskej rodine v Borskom Mikuláši. Študoval na technických univerzitách v Drážďanoch a v Berlíne. V roku 1915 prišiel do Bratislavy, kde doznieval eklektický historizmus a neskoré secesie. Po vzniku Československa sa stal rovnocenným partnerom slovenských architektov. Spolu s Ignácom Vécseiem realizoval len v Bratislave desiatky ikonických stavieb. Významne tým prispel k modernému rázu a prebúdzajúcemu sa veľkomestskému charakteru novej slovenskej metropoly. Pôsobil aj v Žiline a v ďalších lokalitách na Slovensku,ale aj v Brne. Jeho dielo zostalo nedokončené, lebo bol pre svoj pôvod prenasledovaný a internovaný režimom Slovenského štátu. Roku 1942, zrejme pri úteku pri prechode hraníc, bez stopy zmizol.

Monografická výstava predstaví dielo Friedricha Weinwurma. Vďaka originálnej plánovanej dokumentácií návštevníci spoznajú Weinwurmovu predstavu o architektúre Novej vecnosti, prácu jeho architektonického ateliéru aj spôsob projektovania. Dobové a aktuálne fotografie stavieb konfrontujú pôvodný a súčasný stav jeho objektov. Súčasťou výstavy sú aj modely a zvuková nahrávka Weinwurmových textov, ktoré objasňujú jeho úvahy o architektúre.

Weinwurmova pozornosť sa sústredila na dve oblasti. V tej prvej išlo o architektonickú formu, priestorové a funkčné vzťahy aj konštrukčné a technické riešenia. Druhá súvisela so spoločenskou úlohou architektúry - riešenie bytovej otázky alebo postavenie rodiny či ženy v modernej spoločnosti. Weinwurma zaujímala racionalizácia a ekonomické usporiadanie dispozície a celková účelnosť a funkčnosť stavieb. To sa odrážalo v typizovanom pôdorysnom riešení a v jednoduchých fasádach redukovaných na sústavu okenných otvorov v hladkých omietkových plochách. Nikdy však nerezignoval na výtvarnú stránku.

Výstava vizuálne pútavým spôsobom predstaví návštevníkom ideové a výrazové koncepty Weinwurmovho diela. Priblíži tvorcu, ktorý bol doteraz známy a oceňovaný takmer výhradne v odborných kruhoch, a staviteľské umenie, ktoré v čase jeho vzniku a uplatnenia patrilo na Slovensku medzi hlavného nositeľa a reprezentanta súdobých svetových moderných trendov. Weinwurmove najvýraznejšie stavby priblíži revolučnosť jeho diela. Modernistická tvorba oslobodená od ozdôb znamenala v provinčnej a konzervatívnej Bratislave skok, ktorý na Slovensku otvoril cestu k modernej architektúre. Rad Weinwurmových stavieb je dnes pamiatkami vďaka ich kvalitám a nadčasovému výrazu. Na výstave bude prezentované aj autentické patentované preklápacie oceľové okno, vytvorené v spolupráci architekta s bratislavským zámočníctvom Arminom Krausom.

Viac informácií na spilberk.cz.

Mapa podujatia

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím