Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
20. jún 2023
0
606

Noc architektúry a dizajnu

Jedinečná noc, dvadsiataprvá v poradí, bude opäť plná architektúry a dizajnu!
Začiatok22.6.2023
16:00
Koniec22.6.2023
23:59
MiestoFAD STU
AdresaNámestie Slobody 19,
Bratislava,
Slovensko
Druh podujatiaPodujatie
KontaktFAD STU

Obľúbené podujatie architektov a dizajnérov - v poradí dvadsiataprvá Noc architektúry a dizajnu - sa uskutoční vo štvrtok, 22. júna 2023 od 16.00 hod v priestoroch Fakulty architektúry a dizajnu STU v Bratislave, na Námestí slobody č. 19. 

Táto multižánrová platforma poskytuje verejnosti náhľad do diania na najväčšej  fakulte na Slovensku, ktorá poskytuje vzdelanie v odboroch architektúra a dizajn. Počas „Noci“ sa celá budova FAD STU mení na krajinu plnú vystavených ateliérových prác študentov s cieľom ukázať rozsiahle spektrum projektov vytvorených na pôde fakulty za posledný semester. 

Organizátori podujatia - Fakulta architektúry a dizajnu STU, združenie Archtung a Študentská platforma FAD -  ponúkajú návštevníkom aj celý rad ďalších atraktívnych sprievodných podujatí.

Letné vydanie obľúbeného podujatia odštartuje vyhlasovanie výsledkov Ceny dekana FAD STU za najlepšie študentské práce za končiaci akademický rok 2022/2023. Výstavu ocenených prác si môžu návštevníci následne pozrieť v miestnosti č. 6. na prízemí budovy. 

Hlavná prednáška podujatia bude venovaná ateliéru Numen/For Use ako aj fenoménu efemérnej architektúry. Toto rakúsko-chorvátske štúdio, ktoré do roku 1999 pôsobilo pod hlavičkou For Use, tvorí v oblasti konceptuálneho umenia, scénografie, priemyselného a priestorového dizajnu. Na Noci architektúry a dizajnu privítame Christopha Katzlera, ktorý za touto značnou stojí spoločne s dizajnérmi Svenom Jonkem a Nikolom Radeljkovićom.

Pre ateliér Numen/For Use je príznačná radikálna redukcia a experimenty v rôznych synergických projektoch. Ich interaktívnu sieťovú inštaláciu Tubo mohol návštevník zažiť v roku 2021 v bratislavskej Starej Tržnici. Vzdušná prechádzka priestorom ponúkla jedinečný zážitok z hry s perspektívou, ľudským telom a interakciou v spojení s novým vnímaním architektúry. Aj tento rok pripravujú pre Tržnicu projekt Tape, ktorý môžeme vnímať ako pokračovanie ich predchádzajúcej site-specific inštalácie.

V duchu "efemérnosti" sa budú niesť aj sprievodné diskusie organizované pod hlavičkou študentských diskusných platforiem Pajc a Pechle Mechtle s Martinom Skočekom, ktorý stojí za architektúrou festivalu Grape, a Zuzanou Pacákovou z festivalu Biela noc, vďaka ktorej je toto letné hudobné podujatie ozvláštnené rôznymi svetelnými objektmi.

Vo formáte 15-minútovky sa dozvieme viac o troch inšpiratívnych projektoch a iniciatívach blízkych architektúre a dizajnu. Ako prvý sa predstaví magazín MAG DA, ktorý podľa vlastných slov zaujíma pozíciu medzi odborným priestorom, archívom a bulvárom.  Magazín prináša prostredníctvom esejí, rozhovorov a recenzií množstvo tém s interdisciplinárnymi presahmi a zároveň informuje o aktuálnom dianí.  Ako druhý sa predstaví kolektív odborníčok z oblasti architektúry a sociológie pod názvom Spolka, ktoré sa svojou tvorbou snažia ukázať udržateľnejší a inkluzívnejší prístup pri tvorbe mestského prostredia. Prostredníctvom letných škôl, prednášok a workshopov približujú tému mestského plánovania širokej verejnosti.

Posledná 15 minútovka bude patriť Jurajovi Harišovi, ktorý v súčasnosti pôsobí ako architekt v Novej Cvernovke. Juraj Hariš je všestranný človek, hudobník, záhradkár, architekt a v neposlednom rade aj člen občianskeho združenia Drž hubu!, kde svoje nadšenie a vzťah k prírode pretavuje do podpory a propagácie mykológie.

Noc je pre architektov a dizajnérov už tradične nekonečná, preto sa po oficiálnom programe presunú na afterparty do klubu Šafko

Tube: sieťová inštalácia
Tube: sieťová inštalácia
Pozvánka
Pozvánka

Mapa podujatia

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím