Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
21. december 2016
0
260

Súťaž pre vodu

Nadácia Ekopolis v spolupráci s Nestlé organizuje už druhý ročník súťaže PRE VODU, ktorá prepája mladých ľudí s tými, ktorí hľadajú inšpirácie a ktorí chcú riešiť konkrétne problémy s vodou vo svojich mestách a obciach.
Vyhlásenie21.12.2016
11:00
Odovzdanie návrhov31.1.2017
23:59
VyhlasovateľNadácia Ekopolis
AdresaKomenského 21,
Banská Bystrica,
Slovensko
Druh podujatiaSúťaž
KontaktMartina B. Paulíková
prevodu@ekopolis.sk

Mladí ľudia môžu do konca januára 2017 zasielať svoje návrhy efektívneho riešenia hospodárenia s vodou. Najlepšie tri návrhy získajú finančnú odmenu 1100 €, 550 € a 200 €. Nadácia Ekopolis v spolupráci s Nestlé organizuje už druhý ročník súťaže PRE VODU, ktorá prepája mladých ľudí s tými, ktorí hľadajú inšpirácie a ktorí chcú riešiť konkrétne problémy s vodou vo svojich mestách a obciach.

Súťažiť môžu študenti a mladí ľudia do 30 rokov, ktorí si môžu vybrať konkrétny problém zo zoznamu zadaní, zverejnených na webe súťaže www.sutazprevodu.sk. „Zadania nám poslali samosprávy, mimovládne organizácie aj školy. Týkajú sa zachytávania dažďovej vody, revitalizácie ramena Váhu, mokrade v Pruskom či riešenia erózie pôdy a záplav pri prívalových dažďoch v obci Sebedín-Bečov,“ hovorí Martina Paulíková z Nadácie Ekopolis. Súťažiaci môžu spracovať aj vlastný nápad, ktorý bude mať inovatívny a inšpiratívny prínos pre zodpovedné hospodárenie s vodou.

„Pre Nestlé je zodpovedné hospodárenie s vodou prioritnou témou. Neuspokojujeme sa ale len s úsporami vody v závodoch. Ideme ďalej a chceme do ochrany vody zapojiť širšiu verejnosť a predovšetkým mladých ľudí, ktorým dávame možnosť uplatniť svoju kreativitu a získať cenné skúsenosti s vývojom projektu,“  uviedla Martina Šilhánová, manažérka pre CSR zo spoločnosti Nestlé.

V priebehu októbra a novembra 2016 sa uskutočnili v troch slovenských mestách semináre, ktorých cieľom bolo informovať a inšpirovať nielen študentov a mladých ľudí zapojených do súťaže PRE VODU, ale aj všetkých tých, ktorí na akejkoľvek úrovni rozhodujú o využití krajiny, vode a sídlach, aby plánovali a realizovali opatrenia na efektívne hospodárenie s vodou. Semináre boli otvorené aj pre odbornú verejnosť, zamestnancov verejnej správy, akademickú sféru, aktívnych občanov a členov mimovládnych organizácií. 

„Zapojenie sa do súťaže mi dalo možnosť odprezentovať výsledky mojej práce a dostať ich do povedomia tých, ktorí ich v reálnom živote dokážu dostať do praxe, či sa nimi môžu inšpirovať. Osobne je to takisto aj satisfakciou za vloženú námahu pri riešení danej problematiky. Výnimočnosť súťaže tkvie v zapojení mladých ľudí, ktorí majú možnosť riešiť reálne situácie a zároveň svoje riešenia konzultovať s radou odborníkov. Je to peknou ukážkou, ako dôležitá je medziodborová komunikácia a práca v tíme odborníkov,“ približuje Stanislav Germuška, ktorý získal 1. miesto v súťaži PRE VODU 2015/6.

Súťažný návrh je potrebné zaslať do konca januára 2017. Okrem popisu riešenia musí obsahovať aj rámcový odhad financií a vyhodnotenie rizík riešenia. Odborná porota následne vyberie šesť súťažných tímov študentov, ktoré postúpia do marcového finále. Pred ním budú mať finalisti možnosť absolvovať tréning prezentačných zručností v partnerskej organizácii v Čechách.

„Pri hodnotení sa kladie dôraz na inovatívnosť riešení, ako aj na komplexnosť riešenia problému vzhľadom na tému súťaže - efektívne a k prírode šetrné hospodárenie s vodou,“ uvádza doc. Ing. Marek Sokáč, PhD., mentor a člen hodnotiacej poroty.
 
10. marca 2017 prebehne finále súťaže, v rámci ktorého finalisti odprezentujú návrhy pred porotou a porota vyhlási výsledky súťaže. Tri ocenené návrhy mladých ľudí získajú odmenu vo výške 1100 €, 550 € a 200 €. Zapojené samosprávy a organizácie dostanú po skončení súťaže návrhy riešení a budú ich môcť využiť pre riešenie problémov s vodou tak, ako budú potrebovať. Víťaz slovenského finále predstaví svoju prácu na konferencii v Prahe pri príležitosti Dňa vody.

Ako súťaž funguje?

  • Samosprávy, mimovládne organizácie, školy a iné subjekty prihlásili reálne problémové situácie a ty im ich môžeš pomôcť vyriešiť.  
  • Vyber si niektorú zo situácií alebo navrhni vlastný nápad.Do súťaže sa môžu zapojiť len mladí ľudia vo veku do 30 rokov. Viac informácií nájdeš v Pravidlách.
  • Až po registrácii budeš mať možnosť vidieť podrobnejšie informácie o problematických situáciách (zadaniach).
  • Súťažný návrh môžeš spracovať ako jednotlivec, alebo pozvi ďalších kreatívcov z iných odborov.Tím môže mať maximálne 6 členov.
  • Súťažný návrh môžeš až do odovzdania konzultovať a upravovať.Využi kontakt na zadávateľa situácie, ktorú si si vybral alebo sa poraď s mentorom na workshopoch, prípadne individuálne.
  • Uzávierka súťažných projektov je 31. januára 2017 o 23:59.Budeme ale radi, ak nám návrh pošleš už skôr.  
  • Do finále postúpi 6 projektov, ktoré budú autori prezentovať pred odbornou porotou.Pred finále si budeš môcť vyladiť svoju prezentáciu na prezentačnom seminári.
  • Finále a ocenenie najlepších projektov sa uskutoční 10. marca 2017.
  • Víťaz získa Cenu Nestlé v hodnote 1 100 €.Druhé a tretie miesto bude ocenené finančnou odmenou v hodnote 550 € resp. 200 €.
  • Víťaz zo Slovenska a víťaz z Česka odpezentujú svoje návrhy na absolútnom finále         22. marca 2017 na konferencii Pro vodu v Prahe. 
  • Všetky vypracované súťažné projekty budú odovzdané zadávateľom situácií.Ostáva na ich rozhodnutí, či projekt využijú a budú s tebou ďalej spolupracovať.

1. Téma súťaže

Témou súťaže je zodpovedné hospodárenie s vodou. Súťažné návrhy by sa preto mali týkať najmä:

  • prevencie povodní a sucha (zadržiavanie vody v krajine,  zvýšenie hladiny podzemných vôd, revitalizácia vodných tokov, podpora zelenej infraštruktúry, a pod.);
  • šetrného hospodárenia s vodou v sídlach (zasakovanie dažďovej vody alebo jej opätovné využitie, prírode blízke čistenie odpadovej vody  a pod.);
  • zodpovedného a efektívneho hospodárenia s vodou v poľnohospodárskej a priemyselnej výrobe;
  • šetrného hospodárenia s vodou v poľnohospodárstve;
  • úspor pitnej vody a využitia sivej vody v budovách.

2.  Súťažiaci

Do súťaže sa môžu prihlásiť mladí ľudia vo veku od 18 do 30 rokov (t.j. ročníky 1999 – 1987). Súťažiť môžu jednotlivci, ako aj tímy zložené z maximálne 6 členov, pričom všetci členovia tímu musia spĺňať podmienku veku.

3. Organizátor súťaže

Súťaž organizuje Nadácia Ekopolis s finančnou podporou Nestlé.

4. Prihlásenie sa do súťaže

Môžete si vybrať situáciu na riešenie z navrhovaného zoznamu zadaní (pozn. na jednej situácii môže pracovať viac súťažných tímov). Môžete však spracovať aj svoj vlastný nápad, ktorý bude mať inovatívny a inšpiratívny prínos pre zodpovedné hospodárenie s vodou. 

Pri spracovaní súťažných návrhov je možné konzultovať navrhnuté riešenie s mentormi – počas individuálnych konzultácií alebo na odborných workshopoch. Kapacita konzultácií a workshopov je však obmedzená.

Prihláškou do súťaže sa rozumie odovzdanie vypracovaného súťažného návrhu prostredníctvom  elektronického formulára najneskôr do 31. januára 2017 (23:59).

5. Prihláška (súťažný návrh)

Súťažný návrh, vrátane všetkých príloh, vypracujte v českom alebo slovenskom jazyku.
Neoddeliteľnou súčasťou prihlášky je naskenované čestné prehlásenie za každého člena tímu.

Formulár čestného prehlásenia na stiahnutie

Po uzávierke skontrolujeme úplnosť prihlášky a budeme informovať všetkých súťažiacich na uvedenom kontaktnom e-maile (pozn. každý tím má jeden kontaktný e-mail), či ich prihláška spĺňa stanovené podmienky a či bol súťažný návrh zaradený do súťaže.

Zaslané materiály ostávajú k dispozícii organizátorovi a nebudeme ich zasielať súťažiacim späť.

Organizátor má právo vylúčiť zo súťaže návrh alebo súťažiaceho,  ak má oprávnené podozrenie na nedodržanie pravidiel súťaže.

6. Autorské práva

Súťažiaci v čestnom prehlásení potvrdzujú, že sú autormi prihlásených súťažných návrhov a tie nie sú kópiou iného projektu.

Súťažiaci majú neobmedzené autorské práva ku svojim súťažným návrhom. Odoslaním prihlášky však Nadácii Ekopolis, Nestlé a zadávateľovi modelovej situácie udeľujú výhradnú licenciu na všestranné použitie diela a to na dobu autorsko-právnej ochrany v zmysle Autorského zákona vecne, množstvom a teritoriálne neobmedzene, na dobu neurčitú, a to bez nároku na autorskú odmenu a bez nároku na odmeny za poskytnutie licencie. Odoslaním prihlášky tiež súťažiaci bezvýhradne súhlasia s prípadným publikovaním fotografií z workshopov a finálovej prezentácie, ako aj svojho projektu v médiách a pri propagácii súťaže Pre vodu.

7. Účasť projektov v iných súťažiach

Do súťaže Pre vodu sa môžu zapojiť aj súťažné návrhy, ktoré boli zaslané do iných súťaží. O tejto skutočnosti je však potrebné informovať v rámci predloženej prihlášky.

8.  Výber projektov

Organizátor súťaže určí porotu zloženú z odborníkov, ľudí z praxe aj akademickej sféry. Porota najprv posúdi všetky odovzdané súťažné návrhy a následne vyberie 6 najlepších súťažných návrhov. Tie postúpia do finále a ich autori ich budú osobne prezentovať pred porotou 10. marca 2017.

Z finálových návrhov následne vyberie porota 3 najlepšie súťažné návrhy, ktoré získajú finančnú odmenu .
O postupe do užšieho výberu budeme súťažiacich informovať e-mailom. Ak sa vyzvaní súťažiaci z akýchkoľvek dôvodov nedostavia k finálnej prezentácii svojho návrhu, vzdávajú sa možnosti získania ceny. Presné miesto, harmonogram a program finále a slávnostného vyhlásenia výsledkov ešte spresníme.

Rozhodnutie poroty je konečné a nie je možné sa proti nemu odvolať. Organizátor súťaže si vyhradzuje právo neudeliť časť cien, prípadne žiadnu cenu, pokiaľ porota neuzná kvalitu predložených súťažných návrhov za dostatočnú.

9. Hlavné kritériá výberu projektov:

splnenie požiadaviek zadávateľa situácie, t.j. odovzdanie  všetkých požadovaných častí projektu (platí len pre súťažiacich, ktorí si vybrali zo zoznamu situácií na riešenie)
realistické zhodnotenie rizík a nevýhod súťažného návrhu
kvalita a prehľadnosť spracovaného súťažného návrhu a jeho príloh
vlastný prínos súťažného návrhu
inovatívnosť súťažného návrhu (platí pre súťažiacich, ktorí prihlásili vlastný nápad)

10. Cena Nestlé pre víťaza

Autori najlepšie spracovaných súťažných návrhov získajú nasledujúce ceny:
1. miesto – 1 100 €
2. miesto – 550 €
3. miesto – 200 €

Mapa podujatia

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím