Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Slovenský plynárenský priemysel a.s.

Dodávateľ energií

Mlynské nivy 44/a
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

Hore
Vložené
23. Nov 2015
1
1767
Polyfunkčný dom Vavrišan (stavebné úpravy a nadstavba)

Polyfunkčný dom Vavrišan (stavebné úpravy a nadstavba)

AutoriIng. arch. Martin Bobák
Ing. arch. Martin Bátik
InvestorStavoindustria, a.s., Liptovský mikuláš
Plocha pozemku1336 m2
Zastavaná plocha525,2 m2
Podlažná plocha1850,76 m2
Obostavaný objem6539 m3
Návrh2014 - 2015
Realizácia2014 - 2015
Adresa 280,
Vavrišovo,
Slovensko
Zaujímavá prestavba bývalého "športhotela" na polyfunkčný dom.

Samotná prestavba je vzhľadom na východiskové limity urobená sympaticky čisto a môže byť vzorom pre mnohé podobné adaptácie objektov, ktoré sa u nás robia. Bolo by to bezpochyby vynikajúce a nasledovaniahodné dielo, nebyť niekoľkých jeho sporných atribútov. Mierky objektu vzhľadom na kontext a charakter okolia. Za to však architekti nemôžu. O jeho polohe a objeme bolo rozhodnuté dávno v minulosti, keď sa postavil pôvodný športhotel. Architekti so cťou urobili jeho adaptáciu na bývanie (s doplnkovými funkciami). Vytvorili nasledovaniahodné riešenie, ktoré môže byť príkladom ako sa dá postupovať pri prestavbe mnohých "obecných" budov, ktoré sú dnes schátrané a neplnia dobre svoj účel. 

Výsledky takýchto prestavieb sú vždy kompromisom medzi vymedzenými limitmi a kreativitou architektov. Aj tu je to skoro majstrovské dielo, nebyť nutnosti použiť napr. lacné plastové okná a zmieriť sa s fyzickými dannosťami pôvodnej budovy i s urbanistickým kontextom. I napriek týmto skutočnostiam výsledok svedčí o mimoriadnych schopnostiach a citlivosti tvorcov vyrovnať sa s ťažkým zadaním a limitovanými podmienkami.

Stavba je situovaná na juhovýchodnom okraji obce Vavrišovo na hornom Liptove. Pozemok sa nachádza za cestným obchvatom obce, v časti stodolišťa (súbor stodôl v extraviláne, zvyčajne na okraji dediny). Na južnej a západnej strane susedí so športovým areálom. Prístup k objektu je z obslužnej komunikácie priamo  napojenej na hlavnú cestu. 

foto: Martin Bobák
Situácia
Situácia

Objekt pred rekonštrukciou slúžil ako hotel Vavrišan. Bol postavený v roku 1986 ako dvojpodlažná stavba so sedlovou strechou. V podkroví boli izby s vikiermi. Vedenie obce sa dlhšiu dobu nevyužitý objekt rozhodlo prebudovať na nájomné byty. Svoje miesto tu našlo aj zázemie futbalového klubu TJ Liptov Vavrišovo trénujúceho na neďaľekom športovisku. Stavebno-technický stav objektu bol vyhovujúci na prestavbu na obytný dom s doplnkovými funkciami v parteri. Zásah do fasády objektu prebiehal v zmysle úpravy pôvodných stavebných otvorov. 

foto: Martin Bobák

Vlastné parkovisko má kapacitu 30 stojísk. Ako ďaľšie odstavné kapacity slúžia spevnené plochy priľahlé k obslužnej komunikácii zo SZ strany.

foto: Martin Bobák

Hlavný vstup je situovaný z JV strany, z parkoviska, vedlajší vstup je od prístupovej komunikácie zo SZ strany. Na funkciu nájomného bytového domu nadväzuje časť so zázemím FK Vavrišovo so samostatným vstupom z JZ. Hlavný vstup do bytovej časti vznikol úpravou pôvodného vstupu, vytvorením prestrešenia, závetria a umiestnením schodiskovej plošiny pre imobilných.  

foto: Martin Bobák
foto: Martin Bobák

Bytová časť je riešená chodbovým princípom vychádzajúcim z pôvodnej dispozície s bytmi orientovanými JV-SZ. V suteréne objektu sa nachádzajú bytové sklady, priestory TZB a samostatne oddelená časť zázemia FK Vavrišovo. Celkový počet bytov je 23.

Pôdorys 1.PP
Pôdorys 1.PP
Pôdorys 1.NP
Pôdorys 1.NP
Pôdorys 2.NP
Pôdorys 2.NP
Pôdorys 3.NP
Pôdorys 3.NP
Pôdorys 4.NP
Pôdorys 4.NP

Fasáda objektu je riešená úpravou pôvodných otvorov. Najvýraznejším architektonickým prvkom sú zavesené montované oceľové kubusy balkónov vystupujúce z fasády. Drevené podlahy a latovanie odkazujú na susediace stodolište. Fasáda je celoplošne omietnutá sivou omietkou.

foto: Martin Bobák
foto: Martin Bobák
foto: Martin Bobák
foto: Martin Bobák
Pohľady
Pohľady

Pôvodný objekt bol založený na základových pásoch z prostého betónu, obvodové steny sú z keramických panelov s domurovkami z keramických tvaroviek. Stropné konštrukcie tvorili prefabrikované železobetónové panely. Krov bol drevený tradičnej väznicovej sústavy. Búracie práce zahŕňali kompletnú asanánáciu podkrovia vrátane strechy, asanáciu vnútorných nenosných deliacich stien a úpravu otvorov v nosných stenách. Po rekonštrukcii pribudlo jedno nové podlažie. Nadstavba objektu je murovaná, so železobetónovými stropmi. Pochôdzna strecha je trámovej konštrukie vzhľadom na statické požiadavky.

Rez
Rez
Rez
Rez
Rez
Rez

Objekt pred rekonštrukciou:

podklady: bba

Poloha diela

Ing. arch. Martin Bobák
Ing. arch. Martin Bátik

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím