Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
11. január 2018
0
4592

Bývanie pri rieke, Kamence, Kysucké Nové Mesto - štúdia

Návrh ateliéru SLLA architects zvíťazil vo vyzvanej súťaži. Štúdia sa snaží nájsť adekvátnu formu bývania na rozhraní mesta a krajiny. Usiluje o funkčné prepojenie s jestvujúcou mestskou štruktúrou a zachovanie prístupu k rieke - dominantnému prvku v území.
Bývanie pri rieke, Kamence, Kysucké Nové Mesto - štúdia
Ateliér: SLLAAutori: Miriam Lišková, Michal SuloSpolupráca: Viktória SabadošováInvestor: IstrofinalNávrh: 2017 - 2017Adresa: Kamence , SlovenskoPublikované: 11. január 2018

Poteší, že prezentovaná štúdia nie je iba tradičným developerským počinom. Zvyčajne prioritným nástrojom pri podobných zadaniach sú "tabuľky" s metrami zastavanej a úžitkovej plochy a obostavaných objemov... Samozrejme ekonómia je dôležitá. A dobrá architektúra by mala byť v zásade vždy aj účelná, aj efektívna. Tu však máme pocit, že východiská pre návrh boli širšie a komplexnejšie. Že boli prítomné aj také, ktoré nie sú celkom exaktne vyčísliteľmé a merateľné - ako sú kvalita bývania a prostredia, osobný pohľad autorov a ich tvorivá vízia, urbánne atribúty novovzniknutej štruktúry... Teda snaha nielen o krátkodobý developerský profit, ale aj komplexnejšiu kvalitu riešenia.

Svedčia o tom aj slová architektov: "...S predstavou kvalitného bývania sa najčastejšie spájajú rodinné domy... Na druhej strane väčšia hustota v kombinácii s kvalitným prostredím je ekonomicky, sociálne a z hľadiska životného prostredia a fungovania mesta udržateľnejší spôsob stavania. Navrhovaná štvrť má ambíciu byť prostredím, ktoré zodpovedá individuálnym nárokom obyvateľov. Sú tu rôzne typy domov, bytov, byty na prízemí s predzáhradkami, strešné byty s terasami...".

Asi najlepšie bude, keď projekt podrobnejšie predstavia autori sami:

Riešené územie sa nachádza priamo pri rieke Kysuca a súčasne hneď vedľa centra mesta, v tesnej blízkosti pešej zóny a historického jadra. V priamom kontakte s navrhovanou zástavbou je breh rieky s kvalitnou vysokou zeleňou, ktorý je prepojený s mestom zelenými koridormi pomedzi plánované objekty až po existujúcu časť mesta.

Foto
FotoAutor: SLLA Architects

Tieto zelené priestory bez áut prepájajú existujúce Kamence s riekou a ponúkajú široké spektrum situácií a aktivít pre nových aj súčasných obyvateľov tak, aby nová zástavba nebola bariérou medzi mestom a riekou, ale spájajúcim elementom. Územie je organizované do pruhov, ktoré sú napojené na existujúcu štruktúru ulicami so vstupmi, spoločnými priestormi, vybavenosťou a parkovaním.

Koncept
KonceptAutor: SLLA Architects

Súčasťou novej zóny bude 26 bytových domov s 540 až 720 bytmi. Výstavba bude prebiehať v desiatich etapách, v rámci ktorých sú plánované aj doplnkové funkcie, ako napríklad polyfunkčné objekty s obchodnými priestormi, verejné priestory, materská škola, relaxačné centrum, športoviská, bezpečné zóny bez áut, množstvo zelene, a hlavne kontakt s riekou a súčasne s centrom mesta.

Situácia
SituáciaAutor: SLLA Architects
Axonometria
AxonometriaAutor: SLLA Architects

Projekt zahŕňa viaceré typy domov, s rôznymi výškami, dispozíciou, orientáciou a charaktermi verejných priestorov. Od súkromných predzáhradiek, cez záhrady a terasy spoločné pre obyvateľov jednotlivých domov, komunitné priestory pre obytné bloky s detskými ihriskami, pingpongovými stolmi, miestami pre piknik atď až po verejné priestory.

Vizualizácia zóny
Vizualizácia zónyAutor: SLLA Architects
Skladba bytov
Skladba bytovAutor: SLLA Architects

V okolí sú panelové bytové domy, ale aj rodinné domy, ktoré sa najčastejšie spájajú s predstavou kvalitného bývania. Na druhej strane väčšia hustota v kombinácii s kvalitným prostredím je ekonomicky, sociálne a z hľadiska životného prostredia a fungovania mesta udržateľnejší spôsob stavania. Preto je dôležité, aby bola nová štvrť prostredím, ktoré zodpovedá individuálnym nárokom rôznych obyvateľov. Sú tu rôzne typy domov, bytov, byty na prízemí s predzáhradkami, strešné byty s terasami, rôzne veľkosti, rôzne typy lodžií, balkónov, rôzne orientácie, rôzne výhľady, každý byt má prístup do komunitnej záhrady na prízemí, tá je zasa spojená so spoločným priestorom viacerých domov, ktorý je prepojený s verejným priestorom v rámci štvrťového centra, existujúcej časti Kamencov, nábrežia Kysuce, verejných priestorov, ktoré poskytujú novým aj pôvodným obyvateľom spoločnú platformu a vytvárajú príjemné miesto a mesto na život.

Vizualizácia
VizualizáciaAutor: SLLA Architects
Vizualizácia
VizualizáciaAutor: SLLA Architects

Program: 540 až 720 bytov, obchodné priestory, materská škola, relaxačné centrum, športoviská.

Podklady: SLLA Architects

Ateliér

Poloha diela

Miriam Lišková
Michal Sulo

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím