Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
26. máj 2019
0
659

Bytový dom Devínske lúky

Bývanie na rozhraní krajiny a industriálnej zóny.
Bytový dom Devínske lúky
Autori: Ing. arch. Milan Kiaček, Ing. arch. Juraj KiačekSpolupráca: Matúš KiačekInvestor: KOBAX RealityPlocha pozemku: 2 593 m2Zastavaná plocha: 524 m2 Podlažná plocha: 1 530 m2Obostavaný objem: 7 130 m3 Investičný náklad: 1,4 mil. €Návrh: 2016 - 2016Realizácia: 2016 - 2018Adresa: Bystrická ulica 111, Bratislava, SlovenskoPublikované: 11. jún 2019

Zaujímavý objekt nachádzajúci sa v zložitom sídelnom kontexte. Bytový dom je vzhľadom na územné limity urobený sympaticky a čisto. Oceňujeme jednoduché ortogonálne biele hmoty, primeranú mierku, celkovú  kultivovanosť a striedmosť architektonického výrazu. Najmä v kontexte susednej heterogénnej zástavby.

Architektonická tvorba je často o kompromisoch, hľadaní miest kde je možné pridať, alebo naopak ubrať. V Devínskej Novej Vsi sa podarilo napriek východiskovým obmedzeniam nájsť vyvážené i úspešné riešenie. Všetky byty, s výnimkou dvojice najdrahších si našli svojho majiteľa.  

Foto: Tomáš Manina

Lokalita

Štvorpodlažná novostavba s tridsiatkou menších bytov sa nachádza v Devínskej Novej Vsi, na severovýchodnom okraji novej zástavby. Bytový dom je prístupný zo záveru ulice Bystrická, ktorej predĺženie smeruje priamo k objektom fabriky Volkswagen. Od nich je stavba oddelená pomerne širokým pásom (zatiaľ) nezastavanej lúky.

Výhodou lokality je dobré dopravné napojenie, dostatok zelene, blízkosť rieky Morava či priame spojenie s Rakúskom prostredníctvom Cyklomosta slobody. Naopak, medzi limitujúce faktory patrí bezprostredná blízkosť výrobného areálu, prebiehajúca výstavba v okolí, či slabšia občianska vybavenosť.

Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina

Koncepta a dispozícia

Spomínané dôvody viedli k prehodnoteniu pôvodného investičného zámeru a realizácii menších a dostupnejších bytov. Statická doprava (40 parkovacích miest) je vyriešená na úrovni terénu. Parkovisko nadväzuje bezprostredne na Bystrickú ulicu, stavba je situovaná na juhozápadnej hrane oploteného areálu. Zvyšný verejný priestor tvoria zatrávnené plochy s drobnými sadovníckymi úpravami.

Do domu sa vstupuje zo severovýchodnej strany, z chodníka vedúceho pozdĺž hladkej fasády. Byty sú prístupné zo zasklenej pavlače, ktorú obsluhuje centrálne komunikačné jadro s výťahom a dvojramenným schodiskom. Na štyroch nadzemných podlažiach je celkovo 32 bytových jednotiek. Skladba bytov sa pravidelne opakuje - na každom podlaží nájdeme “mix” malých jednoizbových bytov (s kuchynským kútom), väčších “dvojizbákov” a nakoniec “trojizbákov” v koncových polohách. špecifické sú byty na prízemí, ktoré disponujú vlastnými predzáhradkami orientovanými na slnečnú juhozápadnú stranu. Všetky byty majú prístup na priestranné lodžie, ktoré sú charakteristickým prvkom architektonického riešenia.

Konštrukčné riešenie

Železobetónová stenová konštrukcia, vyplnená plynosilikátovými, tvárnicami je zateplená kontaktným fasádnym systémom Baumit open. Ako pohľadová vrstva zo strany exteriéru  je použitá fasádna omietka Baumit NanoporTop.

Výkresová dokumentácia - zhora: situácia, pôdorysy 1-4 NP, pohľady:

Širšie vzťahy
Širšie vzťahy
Situácia
Situácia
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 3. NP
Pôdorys 3. NP
Pôdorys 4. NP
Pôdorys 4. NP
Pohľad juhozápadný
Pohľad juhozápadný
Pohľad severovýchodný
Pohľad severovýchodný
Zľava: pohľad juhovýchodný a severozápadný
Zľava: pohľad juhovýchodný a severozápadný

Fasáda

Plasticky formovaná juhozápadná fasáda je najvýraznejším architektonickým prvkom stavby.  Šachovnicovo rozmiestnené polouzavreté lodžie značne rozširujú obytný priestor bytov. Exteriér vsádza na monochromatické farebné riešenie. Tmavé okenné rámy podporujú jednoznačnosť kompozície. Zábradlia sú doplnené plechovými panelmi perforovanými pravidelnou štruktúrou kruhových otvorov. Polotransparentný raster adresuje potrebu súkromia obyvateľov, zároveň však nie je výraznou optickou bariérou pri pohľade do exteriéru.

Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina

Pekný projekt i kvalitná práca architekta. Chýba nám však väčšie spojenie nového objektu s okolitou urbánnou štruktúrou, aktívnejšia kooperácia i previazanosť so širším okolím. Spoločenský život komunity obyvateľov je introvertný. V exteriéri je obmedzený na bezprostredné, trochu stiesnené okolie objektu. Život prebieha vnútri oploteného areálu. Veľkú časť disponibilného pozemku tvoria tvrdé povrchy parkoviska. Je to daň za parametre pozemku i za tlak na ekonomiku projektu.

Podklady: Milan Kiaček
Generálny dodávateľ: COLORSTAV-TEAM
Hlavný manažér stavby: Ing. Mário Bulko / BM Building 

Poloha diela

Ing. arch. Milan Kiaček
Ing. arch. Juraj Kiaček
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím