Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
18. február 2020
0
3031

Bytový dom Nová Trnávka

Spojnica dvoch "rozdielnych svetov".
Bytový dom Nová Trnávka
Ateliér: Koneval architectsAutori: Ing. arch. Juraj Koneval, Ing. arch. Katarína Maníková, Ing. Martin KubicaInvestor: IN DEVELOP s.r.o.Plocha pozemku: 7 063,3 m2Zastavaná plocha: 3 706,3 m2Podlažná plocha: 12 432,4 m2Investičný náklad: 7,3 mil. €Návrh: 2010 - 2012Realizácia: 2014 - 2017Adresa: Na Križovatkách 31 / A, B, C, Bratislava, SlovenskoPublikované: 20. február 2020

Bytový dom na rozhraní nízkopodlažnej zástavby rodinných domov a susediacich viacpodlažných obytných blokov. Členitá obytná štruktúra stúpajúca smerom k vyšším susedom zabezpečuje veľmi dobré preslnenie bytov, vnútorných dvorov a prístup na stupňovité strešné terasy. Investor sa v tomto prípade vzdal polyfunkčného partera. Zodvihnutím podzemného podlažia (garáže) sa byty na prvom poschodí dostali nad úroveň ulice. Zároveň vznikol priestor pre prevýšené vstupy, ktoré od ulice delí široký zelený pás.

Architektonická tvorba je často o kompromisoch, hľadaní miest kde je možné pridať, alebo naopak ubrať. V Trnávke sa podarilo napriek východiskovým obmedzeniam nájsť hmotovo vyvážené riešenie.

Foto: Juraj Koneval
Foto: Juraj Koneval
Foto: Juraj Koneval

Architektúra

Z podnože, prebiehajúcej paralelne s ulicou Na Križovatkách, vystupujú smerom do dvora tri kolmé obytné bloky. Bytový dom ohraničuje dva privátne dvory, zdvihnuté nad úroveň okolitého terénu. Členeniu objektu zodpovedajú tri samostatné vstupy (A,B,C). Dvoj až trojpodlažná podnož reaguje na výšku okolitých rodinných domov, zatiaľ čo kolmé ramená dorovnávajú výšku susedných bytoviek. 

Najväčšia časť polozapusteného suterénu je vyhradená pre parkovanie, zvyšok zaberajú pivničné kobky a technické zázemie budovy. Ploché strechy nižšieho traktu sú využité ako strešné terasy pre jednotlivé byty. Strecha nad suterénom, medzi ramenami objektu, je využívaná ako vnútorný  zelený dvor  s predzáhradkami. Oddychová časť, vyhradená pre obyvateľov domu, umožňuje ďalšiu výsadbu okrasnej  a extenzívnej zelene.

Vzhľadom na obmedzený rozpočet návrh pracuje iba s tromi vizuálnymi materiálmi v základnom použití - omietka, kompozitné dosky a oceľové prvky s povrchovou úpravou.

"Celkový zámer bol navrhnúť bytový dom tak, aby sa odlíšil od okolitej bytovej zástavby, mal veľa zelene, kultivované vstupy, aby byty neboli plošne poddimenzované a loggie s predzáhradkami sa dali aktívne využívať a neslúžili iba pre sušiak na prádlo. Bytový dom nedisponuje žiadnymi  high-tech  technológiami," vysvetľujú architekti.

Foto: Juraj Koneval
Foto: Juraj Koneval
Foto: Juraj Koneval

Prevádzka a dispozícia

Do vnútorných dvorov sú orientované vždy iba byty z jedného traktu (oproti je situovaná chodba), čo zvyšuje intimitu bytov. Kolmé ramená bytového domu sú výškovo odstupňované. Najnižšie - juhozápadné má štyri nadzemné podlažia, stredné je päťposchodové a krajné, severovýchodné siaha do výšky šiestich nadzemných podlaží. Spojnice medzi kolmými ramenami objektu majú výšku dvoch až troch podlaží. Zvolená hmotová skladba zabezpečuje priaznivé preslnenie bytov a vnútorných dvorov. Všetky spoločné priestory, vstup a chodby sú prirodzene presvetlené a odvetrané. Skladba 95 bytových jednotiek pokrýva pokrýva široké veľkostné spektrum. Od jednoizbových bytov až po niekoľko "štvorizbákov". 

Situácia
Situácia

Stavebno-technické riešenie 

Nosné, oceľobetónové konštrukcie kombinujú architekti s výplňovým murivom Porotherm. Stropné monolitické dosky, s hrúbkou 250 mm a rozponom polí až do 7,7 m, sú ukladané na železobetónové steny, alebo prievlaky. V suteréne ich dopĺňajú bezprievlakové dosky s doskovými hlavicami. Obvodový plášť je zateplený minerálnou vlnou hrúbky 100 mm. Vonkajšie silikátové omietky, použité v dvoch farebných odtieňoch, zvýrazňujú priestorové členenie objektu. Tmavosivé zábradlia dopĺňajú kompozitné dosky Fundermax. Plastové okná s bielymi rámami sú podľa potreby členené na francúzske okná a okná s parapetmi. Zasklenie vstupných priestorov, vsadené do tmavosivých hliníkových rámov, chráni vystupujúci prístrešok. Všetky vnútorne omietky sú vápenocementové.

Ploché strechy nad najvyššími podlažiami ukončujú klasické atiky. Pochôdzna časť strechy, ktorá je súčasťou strešnej terasy, je navrhnutá s obrátenou skladbou vrstiev. Strecha nad suterénom, medzi ramenami objektu, je porastená extenzívnou zeleňou.

Pôdorys 1.NP
Pôdorys 1.NP
Pôdorys 4.NP
Pôdorys 4.NP
Čelný pohľad
Čelný pohľad
Foto: Juraj Koneval
Foto: Juraj Koneval
Foto: Juraj Koneval
Foto: Juraj Koneval
Foto: Juraj Koneval
Foto: Juraj Koneval
Foto: Juraj Koneval
Foto: Juraj Koneval

Poloha diela

Ing. arch. Juraj Koneval
Ing. arch. Katarína Maníková
Ing. Martin Kubica
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím