Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Slovenský plynárenský priemysel a.s.

Dodávateľ energií

Mlynské nivy 44/a
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

Design shaker

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Svetlo v architektúre
Hore
Byt pána doktora v Opave

Byt pána doktora v Opave

AutoriIng. arch. Daniel Baroš
Ing. arch. Michal Nejezchleb
Podlažná plocha91 m2
Investičný náklad1,5 mil. Kč
Návrh2014 - 2014
Realizácia2015 - 2015
AdresaOpava,
Česká republika
Byt s vysokými stropmi v dome z počiatku 20. storočia v pokojnej časti Opavy. Hlavným motívom bytu sa stala rozmerná knižnica.

Pôvodný byt s usporiadaním  3 + 1 sa nachádzal na druhom podlaží starého štvorpodlažného činžiaku, v ktorom je celkovo osem bytových jednotiek. Interiér sľuboval veľkorysé bývanie s klasickým radením miestností.

foto: BoysPlayNice, Martin Tůma

Byt s plochou 91 m2 prešiel zmenou dispozície z 3+1 na 4+kk. Pred začatím rekonštrukčných prác bol ineriér vo veľmi zlom technickom stave. Z pôvodného vybavenia sa podarilo zachovať iba časť drevených podláh. Hlavným motívom bytu sa stala knižnica. “Pan majitel má hodně knih a proto bylo jeho přáním mít takovou knihovnu, aby se mu tam všechny vešly. Ta zabírá celou šestimetrovou stěnu,” vysvetlujú architekti.

Základné usporiadanie bytu zodpovedá pôvodnému riešeniu. Do ulice je orientovaná spoločenská časť, v centre dispozície je situovaná kuchyňa. Na protiľahlej strane preplávajúceho bytu sú situované tri spálne, ktoré oknami smerujú do tichého vnútrobloku. Jedna z miestností má k dispozícii priestranný balkón.

Pôdorysy - pôvodný vs. nový stav
Pôdorysy - pôvodný vs. nový stav
Rezy
Rezy

V interiéri je dominantným prvkom dubová olejovaná podlaha. Vstavaný nábytok z lakovanýh MDF dosiek a steny tvoria neutrálne biele pozadie. O farebnosť sa postarajú obrazy na stenách a knihy. Jedálenský a konferenčný stôl, posteľ a nočné stolíky z dubového dreva sú navrhnuté na mieru. Steny v kúpeľni a kuchyni sú umývateľné. V priestoroch WC je použitá na stenách šedá lakovaná cementová stierka. O osvetlenie v interiéri sa starajú v podhľade integrované led svietidlá.

Fotografie pôvodného stavu
Fotografie pôvodného stavu

Podklady: Henkai architekti, fotografie: BoysPlayNice, Martin Tůma

Poloha diela

Ing. arch. Daniel Baroš
Ing. arch. Michal Nejezchleb
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím