Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Pergo

Třebětice 102
Holešov

Cortizo Slovakia,

Železničný rad 29
Nová Baňa

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
9. október 2018
0
5161

Byt S2, Bratislava

Bývanie v bratislavskom Starom meste. Premyslená dispozícia, účelné využitie priestoru, odhalená stropná konštrukcia. Neokázalé riešenie, napriek tomu silná výpoveď.
Byt S2, Bratislava
Autori: Ing. arch Martin SkočekSpolupráca: Ing. arch. Pavol Dobšinský, Ing. arch. Lucia UhnákováZastavaná plocha: 80 m2Podlažná plocha: 80 m2Návrh: 2017 - 2017Realizácia: 2018 - 2018Adresa: Staré Mesto , Bratislava, SlovenskoPublikované: 10. október 2018

"... a zedníci nebudou mít co žrát ..." - dôsledná a precízna práca čisto interiérovým spôsobom. Viac priblíži nasledovný komentár, ktorý je v súlade s názorom redakcie:

Štyri okná, tri izby ...

Zadanie bolo jednoznačné - do bytu o rozlohe 80 m2 v historickom centre Bratislavy vtesnať potreby rozrastajúcej sa päťčlennej rodiny. To vo finále predstavuje pobytovú kuchyňu, obývačku s jedálňou, spálňu a detskú izbu, plus maximum úložného priestoru, čo vzhľadom na hlbokú dispozíciu so štvoricou jednostranne orientovaných okien nebolo jednoduché. Nedostatok podlažnej plochy však kompenzujú vysoké stropy; aj ich zásluhou bytu nechýba veľkorysosť a noblesa, no hlavne dopomohli k navýšeniu spomínaného úložného priestoru.

Foto: Lousy Auber

Najväčšie stavebné zmeny prebehli vo vstupnej časti, menila sa pozícia vchodových dverí a toalety, odstránilo sa niekoľko menších priečok. Vstupná zóna je teraz otvorená a prepojená s priestorom kuchyne. Na ňu plynule nadväzuje obývačka a z nej sa po stranách vstupuje do spálne a detskej izby. Všetko podlieha jasne definovanému poriadku.

Axonometria
AxonometriaAutor: Martin Skoček
Pôdorys
PôdorysAutor: Martin Skoček

Leitmotívom návrhu bolo dosiahnuť jednoznačnosť, ktorá by napriek členeniu na izby podporila jednotnosť bytu ako celku. Preto prvky, ktoré vymedzujú priestor, spája spoločný materiál - drevo. Drevené sú podlahy, nový záklop na pôvodnom strope a aj namiesto pevných priečok sú izby oddelené obojstrannými nábytkovými stenami z dubového dreva, ktoré zľahka evokujú historické táfľovanie. Do takto jasne definovaného priestoru sú následne vkladané solitéry. Napríklad v kuchyni dvojica antikorového ostrova a digestora, doplnená zavesenými skrinkami. Jednoduchá kompozícia exaktných blokov sa opakuje aj v kúpeľni. Vaňa spolu s umývadlovou doskou tvorí výtvarnú kompozíciu, ktorú umocňuje aj takmer zabudnutý materiál - terazzo.

Zušľachtené bolo to, čo tu bolo - očistené tehlové murivo či trámové stropy, odstránené nevhodné stavebné úpravy. Prinavrátené boli pôvodné hodnoty, o ktoré byt z nevedomosti obrali bývalí majitelia. Byt sa teda novým interiérom posunul na časovej aj kvalitatívnej osi, no referenčný bod zostal ukotvený v pôvodnom tkanive bývania v bratislavskom Starom Meste aj s jeho špecifickou atmosférou.

Foto: Lousy Auber
Foto: Lousy Auber
Foto: Lousy Auber
Foto: Lousy Auber
Foto: Lousy Auber
Foto: Lousy Auber
Foto: Lousy Auber
Foto: Lousy Auber
Foto: Lousy Auber
Foto: Lousy Auber
Foto: Lousy Auber
Foto: Lousy Auber
Foto: Lousy Auber
Foto: Lousy Auber

Text: Elena Alexy (prevzaný a skrátený z časopisu Atrium)

Podklady: Martin Skoček

Poloha diela

Ing. arch Martin Skoček

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím