Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
27. apríl 2023
15
2747

Interiér panelákového bytu, Praha - Prosek

Tri boxy z Packwallu v otvorenom priestore.
Interiér panelákového bytu, Praha - Prosek
Ateliér: PAPUNDEKL ARCHITEKTIAutori: Ing. arch Jan Bárta, Ing. arch Šimon Bierhanzl, Kristýna GeržováPodlažná plocha: 57 m2 Návrh: 2021 - 2021Realizácia: 2022 - 2022Adresa: Praha - Prosek, Česká republikaPublikované: 27. apríl 2023

Realizácia pražského ateliéru PAPUNDEKL ARCHITEKTI. Autori podobne ako v prípade predchádzajúcich realizácií (viď. súvisiace články v závere textu) výrazne otvárajú priestor a pracujú s neobvyklou paletou materiálov. V tomto prípade siahli po konštrukčných doskách, vyrobených z recyklovaných nápojových obalov, ktoré sú zomleté a následne lisované za tepla. 

Malý byt v paneláku z konca 60. rokov je z východnej strany vymedzený lodžiou cez celú šírku dispozície, západnou obvodovou stenou s pásovými oknami a dvoma priečnymi nosnými železobetónovými stenami.

Architekti navrhli odstrániť všetky pôvodné ľahké montované priečky. Namiesto niekoľkých malých izieb a chodieb tak vzniká jeden spojitý priestor, zjednotený betónovou podlahou a presvetlený z oboch strán pásmi okien. Do tohto priestoru autori vkladajú tri minimalistické boxy s rôznym využitím. 

Zvolenú koncepciu opisuje investor, výtvarník Ján Bárta nasledovne:

"Pojetí bytu jako jediného prostoru se třemi výraznými objekty, poskytovalo dostatek volného a prosvětleného místa. V jednom boxu s prosklenou stěnou do pracovny, byl v návrhu umístěn sprchový kout s umyvadlem, toaletou a automatickou pračkou. Je v něm také z vnější strany prostor pro mikrovlnnou troubu, lednici a nádobí spolu s policemi pro další kuchyňské potřeby. Druhý box s průhledem z laminátu slouží jako předěl mezi denní částí prostoru a místem pro spaní. V boxu jsou další úložné prostory a místo k uložení šatstva. Dominantou bytu zůstává kuchyňský pult se sloupem jenž prochází přímo pracovní deskou. Hosty, kterých jsem ve svém bytě uvítal už celou řadu, udivuje materiál sestavený z desek vyrobených z odpadového materiálu. Zpracování vnímají jako příjemně kontrastující a oživující prostor tónovaný do světle šedé.”

Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: Alex Shoots Buildings
Axonometria
Axonometria
Skica - koncept
Skica - koncept
Pôdorys - východiskový stav
Pôdorys - východiskový stav
Pôdorys - nový stav
Pôdorys - nový stav

Ako vníma Jan Bárta byt s odstupom času?

Třípokojový byt jsem získal po rodičích. Jeho padesátileté obývání bez velkých úprav si nevyhnutelně žádalo rekonstrukci. S tou jsem sice nespěchal, ale kromě toho, že náklady na přestavbu v poslední době rostly stále výrazněji, zalíbila se možnost účastnit se přestavby panelákového bytu mému synovi, který je architektem. Pravda, několika mým známým, vrstevníkům především, se návrh na přestavbu zdál odvážný, ale mně se zdálo, že když už se přestavuje, mělo by se mé bydlení stát opravdu moderním a příjemným místem k pobývání.

V návrhu bylo pamatováno na mou zálibu ve vaření. S dostatkem prostoru návrh počítal také pro moje výtvarné aktivity. Pojetí bytu jako jediného prostoru se třemi výraznými objekty, poskytovalo dostatek volného a prosvětleného místa. V jednom boxu s prosklenou stěnou do pracovny, byl v návrhu umístěn sprchový kout s umyvadlem, toaletou a automatickou pračkou. Je v něm také z vnější strany prostor pro mikrovlnnou troubu, lednici a nádobí spolu s policemi pro další kuchyňské potřeby. Druhý box s průhledem z laminátu slouží jako předěl mezi denní částí prostoru a místem pro spaní. V boxu jsou další úložné prostory a místo k uložení šatstva. Dominantou bytu zůstává kuchyňský pult se sloupem jenž prochází přímo pracovní deskou.

V bytě žiji od října, a ač už ani svým věkem nepatřím mezi přívržence avantgardy, cítím se zde opravdu jako doma. Za obrovskou výhodu považuji umístění bytu v sedmém, tedy nejvyšším, patře domu. S okny prosklenou téměř celou stěnou sousedící s lodžií vytvářejí pocit svobody a volnosti. Nejčastěji využívám místo za sporákem a s ohledem na práci s potravinami oceňuji rovněž velmi jednoduchou možnost úklidu podlahy z litého betonu. Hosty, kterých jsem ve svém bytě uvítal už celou řadu, udivuje materiál sestavený z desek vyrobených z odpadového materiálu. Zpracování vnímají jako příjemně kontrastující a oživující prostor tónovaný do světle šedé.

Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: Alex Shoots Buildings

Fotografie pôvodného stavu:

Poloha diela

Ing. arch Jan Bárta
Ing. arch Šimon Bierhanzl
Kristýna Geržová
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím