Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
6. marec 2023
11
2657

Interiér SOM Store, Bratislava

Priestor pre módu, ktorý nepodlieha módnym trendom.
Interiér SOM Store, Bratislava
Autori: Ing. arch. Peter GondaSpolupráca: Ing. arch Zoran Samoľ, Ľubomír ŠoškaInvestor: SOM StorePodlažná plocha: 209 m2Návrh: 2019 - 2022Realizácia: 2022 - 2023Adresa: Mlynské nivy 5A, Bratislava - Ružinov, SlovenskoPublikované: 7. marec 2023

Naopak. Tvorí atraktívnu a súčasne neutrálnu kulisu pre vystavené kolekcie.

Projekt ateliéru D415.studio pracuje s vrstvením základných elementov, ktoré vo výsledku tvoria komplexnú priestorovú kompozíciu. Realizácia nesie autorský rukopis Petra Gondu, ktorý s motívmi vrstvenia a prekrývania základných osnov pracoval aj pri scénografických projektoch (viď. súvisiace články pod textom).  

Surové pozinkované konštrukčné profily tvoria krížové podhľady, svietidlá, alebo lineárne paravány s možnosťou magnetického uchytenia držiakov pre vystavovaný tovar... Výsledkom je kompozícia, ktorá pri prechádzaní priestorom postupne odhaľuje vystavené produkty.

Foto: D415.studio

Realizáciu predstaví architekt Peter Gonda:

SOM STORE X D415

X  je v spojitosti s návrhom interiéru nosným ideovým prvkom.
X v spojitosti s módou znamená  &   

Concept Store X Lokálna móda

SOM STORE je Concept Store, ktorý zastrešuje selekciu slovenských a českých módnych dizajnérov.

Introvert X Extrovert 

Architektonické riešenie priestoru je koncipované tak, aby každý dizajnér mal vlastný rovnocenný oddelený priestor. V predajni pracujeme s témou Introvert X Extrovert natočením stien, ktoré pri prechádzaní priestorom postupne odkrývajú jednotlivé dizajnérske kolekcie. 

Priestor od vstupu má Introvertný charakter vystavený obsah odhaľuje len čiastočne no postupne pri vstupe do priestoru sa nám kolekcie dizajnérov postupne odhaľujú a prechádzame do Extrovertnej polohy predajne kde každá kolekcia sa chce postupne ukázať. 

Štruktúra textilu X Priestorový raster

Plošný textil a jeho krížová štruktúra sú základným nosným prvkom módneho dizajnéra pre priestorovú stavbu odevu. 

Plošný raster, ktorý vychádzal z písmena „X“ je akýmsi „plošným textilom“ architekta a vytvára podklad pre priestorové členenie interiéru.

Módny návrhár  X  Architekt

Hlavným cieľom pri stavbe interiéru bolo hľadanie paralely medzi tvorbou architekta a tvorbou  módneho dizajnéra. 

Základným stavebným prvkom predajne je surový sadrokartónový oceľový profil. Tento jednoduchý konštrukčný materiál pre jeho pevnostné a estetické vlastnosti  je použitý atypickým spôsobom, kedy sa z neho postupne skladajú celé element/steny v priestore bez dodatočnej povrchovej úpravy. 

Tak ako módni dizajnéri pracujú s textilným materiálom, ktorý je spájaný a zošívaný až vznikne finálny produkt, tak sú aj profily na seba napájané, aby vytvorili jednotlivé moduly, členia priestor a vytvárajú tak neutrálny priestor  pre prezentáciu.

Farebná neutralita profilov a celého priestoru nemá na seba pútať pozornosť len spríjemniť  atmosféru priestoru a pomôcť vyniknúť prezentovanej kolekcie každého dizajnéra.

Vitrína s lavicou X Prehliadkové mólo

Centrálne umiestnenie drevenej vitríny a lavice ako šperku predajne nie je náhodné.
Okrem hlavnej výstavnej funkcie pre módne doplnky má centrálny nábytkový objekt funkciu lavice na sedenie napr. pre skúšanie doplnkov alebo na sedenie divákov pre malé módne prehliadky.

SOM STORE X D415

Koncept
KonceptAutor: D415.studio
Koncept
KonceptAutor: D415.studio
How it's made
How it's madeFoto: D415.studio
Foto: D415.studio
Foto: D415.studio
Foto: D415.studio
Foto: D415.studio
Foto: D415.studio
Foto: D415.studio
Foto: D415.studio
Foto: D415.studio
Foto: D415.studio
Foto: D415.studio
Foto: D415.studio
Foto: D415.studio
Foto: D415.studio
Foto: D415.studio
Foto: D415.studio
Foto: D415.studio
Foto: D415.studio
Foto: D415.studio

Detaily:

Magnetické držiaky
Magnetické držiaky Foto: D415.studio
Foto: D415.studio
Foto: D415.studio
Foto: D415.studio
Foto: D415.studio
Foto: D415.studio
Foto: D415.studio
Foto: D415.studio
Foto: D415.studio
Foto: D415.studio
Foto: D415.studio
Foto: D415.studio
Foto: D415.studio
Foto: D415.studio
Foto: D415.studio

Podklady a fotografie: D415.studio

Poloha diela

Ing. arch. Peter Gonda
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím