Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
6. máj 2016
0
529

Prístavba laboratórií a počítačového centra Czechglobe v Brne

Pavilón Akadémie vied. Budova financovaná z verejných prostriedkov je zároveň silným architektonickým dielom.
Prístavba laboratórií a počítačového centra Czechglobe v Brne
Autori: Miroslav PospíšilSpolupráca: Martin Borák, Bořivoj KovářInvestor: Centrum výzkumu globální změny AV ČRZastavaná plocha: 398 m2Podlažná plocha: 1480 m2Obostavaný objem: 5780 m3Návrh: 2009 - 2011Realizácia: 2011 - 2013Adresa: Bělidla 986/4a, Brno, Česká republikaPublikované: 14. máj 2016

Nový pavilón akadémie vied svojím hmotovým riešením aj použitými materiálmi nadväzuje na existujúcu zástavbu. Budova má tvar kvádra, z ktorého vystupuje južným smerom presklená časť a na severozápadnej strane betónový blok trafostanice. Tá musí byť z prevádzkových dôvodov vyčlenená z pôdorysu stavby, aby jej elektromagnetické pole neovplyvňovalo citlivé prístroje vo vnútri domu. Hlavná hmota je v parteri severovýchodnej časti "vyrezaná" a spomínané nárožia levitujú vo výške 3,5m nad terénom. Dôvodom pre túto úpravu je ochranné pásmo kanalizačného kolektora, ktorý vedie pod objektom. Pohľadový betón zdôrazňuje rýdzo vedecký, strohý, praktický, odolný, trvalý charakter domu a je dominantným materiálom nielen na plášti budovy, ale aj v interiéri.

Pohľad zo severovýchodu - ustúpenie hlavného vstupu do objektu
Pohľad zo severovýchodu - ustúpenie hlavného vstupu do objektuEster Havlová

Stavba sa nachádza v mestskej časti Staré Brno juhozápadne od centra Brna. Pozemok je lemovaný ulicami Poříčí, Rybářská a Bělidla. Ulica Poříčí je hlavná viacprúdová frekventovaná komunikácia. Ulice Rybářská a Bělidla sú vedľajšie komunikácie s malou premávkou . Nový pavilón experimentálnych techník v areáli Centra Czechglobe zahŕňa centrálne fyziologické, izotopové a metabolomické laboratórium pre štúdium procesov asimilácie uhlíka. Činnosť Centra CzechGlobe je zameraná na problematiku ekologických vied, konkrétne na problém Globálnych zmien, ktore svojou podstatou a možnými dôsledkami presahujú základné tematické segmenty: atmosféra - ekosystém - socio-ekonomický systém.

Na pozemku pred začatím výstavby nachádzali dve navzájom prepojené dvojpodlažné budovy - objekty A a B. Nový objekt teda musel doplniť existujúce budovy tak, aby všetky tri hmoty  tvorili spoločne jednotnú kompozíciu. Ako najvhodnejšie miesto na umiestnenie nového domu sa ukázala plocha nachádzajúca sa západne od objektu B. Tretím pavilónom graduje nielen urbanistická kompozícia, ale tento pavilón je súčasne výsledkom aj symbolom dynamického rozvoja tohto brnenského pracoviska. Nová budova uzatvára blokovú zástavbu vo vnútri areálu. Pri riešení nového objektu bola zohľadnená aj orientácia budovy k svetovým stranám, pretože dom je riešený ako nízkoenergetický.

Situácia
Situácia
Východný pohľad - večer
Východný pohľad - večerAleš Ležatka

Línia severnej fasády nového bloku je predĺžením tej istej fasády objektu B. Vďaka tomu je zachovaný priehľad medzi domami z ulice Rybářská až po susednú budovu fakulty architektúry . Zostáva tiež vjazd do areálu z ulice Rybářská a tým je zachovaná jeho dopravno - zásobovacia úloha . zachovaný bol aj vstup z protiľahlej strany, teda od fakulty, ktorý je vstupom prevažne peším . Na solitér nového bloku C nadväzuje členenie vonkajších plôch . Konkrétne ide o plochu príjazdovej komunikácie a vnútorný dvor medzi objektmi. Po prevádzkovo - technickej stránke je nový objekt napojený na existujúcu infraštruktúru areálu .

Severný pohľad - večer
Severný pohľad - večerAleš Ležatka

Nosnú konštrukciu stavby tvorí železobetónový stenový systém ktorý zaisťuje tuhosť celej stavby a umožňuje vykonzolovanie trojpodlažnej hmoty nad vstupný priestor. Vonkajšie aj vnútorné steny sú zo železobetónu hrúbky 200 mm. Sendvičová konštrukcia je zateplená polystyrénom. Nosné vnútorné steny sú tiež železobetónové s hrúbkou 200mm.

Severovýchodný pohľad - večer
Severovýchodný pohľad - večerAleš Ležatka

Objekt má štyri nadzemné a jedno podzemné podlažie. V blízkosti severného priečelia objektu je navrhnuté parkovisko so siedmimi parkovacími miestami. Z haly v suteréne sú prístupné jednotlivé miestnosti - sklad, laboratórium, technická miestnosť a temná komora so svetlou výškou cez dve poschodia. 

Pôdorys 1.PP
Pôdorys 1.PP

Hlavný vstup do objektu je situovaný na východnej strane objektu v úrovni prvého nadzemného podlažia. Za presklenou stenou s posuvnými dverami sa nachádza vstupná hala s hlavným schodiskom, v ktorého zrkadle je umiestnený výťah. Zo vstupnej haly je prístupná toaleta mužov a žien, skleník a hrubá dielňa. V samostatnom bloku na severe je umiestnená trafostanica.

Pôdorys 1.NP
Pôdorys 1.NP

Centrálnym priestorom druhého a tretieho podlažia je hala s tzv. Cofee pointom uprostred. Je to vymedzený ostrovček s kuchynskou linkou a s možnosťou posedenia. Z centrálneho priestoru sú prístupné všetky miestnosti v rámci podlaží - hygiena, laboratóriá a pracovne. Jednotlivé miestnosti sú od haly oddelené presklenými stenami. 

Pôdorys 2.NP
Pôdorys 2.NP
Pôdorys 3.NP
Pôdorys 3.NP

Na štvrtom podlaží je umiestnené veľké laboratórium s fytotronovými komorami, zasadacia miestnosť (knižnica) a na vonkajšej terase vzduchotechnické a chladiace zariadenia.

Pôdorys 4.NP
Pôdorys 4.NP
Severovýchodný pohľad
Severovýchodný pohľadAleš Ležatka
Východný pohľad
Východný pohľadAleš Ležatka
Severný pohľad - večer
Severný pohľad - večerAleš Ležatka
Východný pohľad na fasádu - v nároží je pripravená nerezová sieť pre popínavé rastliny
Východný pohľad na fasádu - v nároží je pripravená nerezová sieť pre popínavé rastlinyEster Havlová
Severozápadný pohľad - večer
Severozápadný pohľad - večerAleš Ležatka
Východný pohľad
Východný pohľadEster Havlová
Pohľad zo severozápadný - pohľad od západného vstupu do areálu centra
Pohľad zo severozápadný - pohľad od západného vstupu do areálu centraEster Havlová
Pohľad na terasu pod vykonzolovanou časťou budovy
Pohľad na terasu pod vykonzolovanou časťou budovyEster Havlová

Technický charakter budovy zvýrazňujú inštalačné rozvody, ktoré sú vo veľkej miere vedené na povrchu konštrukcií stien a stropov.

Interiér vstupnej haly - pohľad na schodisko
Interiér vstupnej haly - pohľad na schodiskoEster Havlová
Rez A-A
Rez A-A
Rez B-B
Rez B-B
Pohľady
Pohľady

Zdroj: Ateliér-R

Poloha diela

Miroslav Pospíšil
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím