Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

VELUX INTEGRA

Elektrické panoramatické strešné okno s...

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (výrobca)
VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
24. august 2015
0
1324

Centrum obnovy pamiatok architektúry 20. storočia

Novostavba v areáli Vily Stiassni. Vzniklo tu metodické centrum, ktoré vytvára komplexné zázemie pre záujemcov o modernú architektúru. Projekt získal cenu Grand Prix Architektů v kategórii novostavba v roku 2015.
Centrum obnovy pamiatok architektúry 20. storočia
Autori: Doc. Ing. arch. Milan Rak, Ing. arch Alena RežnáInvestor: Národný pamiatkový ústav, BrnoRealizácia: 2013 - 2014Adresa: Hroznová 14, Brno, Česká republikaPublikované: 23. august 2015

V nevyužívanom Areáli Vily Stiassny v roku 2009 vznikol zámer Národného pamiatkového ústavu v Brne v spolupráci s Fakultou architektúry VUT v Brne vytvoriť Centrum obnovy pamiatok architektúry 20. storočia. Pre jeho fungovanie bolo potrebné doplniť existujúce budovy o novostavbu, ktorá poskytne návštevníkom potrebné Priestory pre výstav, prednášky a konferencie.

Pozemok Vily Stiassny sa nachádza v Brnenskej mestskej časti Pisárky, na svahu nad výstaviskom. Nový objekt je situovaný na vrchnej časti pozemku Vily od architekta Ernsta Wiesnera z roku 1929. V hornej časti svahovitého pozemku pri ulici Preslova bol v 70. rokoch 20. storočia postavený bytový objekt a garáže (arch. Kamil Fuchs).

Situácia
Situácia

Budova je navrhnutá ako jednoduchá, lapidárna hmota, pozdĺžne umiestnená pri ulici Preslova. Šírkou a výškou nadväzuje na existujúci susedný objekt. Kompaktnosť formy je podčiarknutá pevnými betónovými stenami z čierneho pohľadového betónu s veľkými presklenými plochami. Budova plní aj funkciu hlavného vstupu do areálu z ulice Preslová a svojím výrazom evokuje dojem "vstupnej brány". Presklené plochy umožňujú neobmedzený výhľad z interiéru na celý areál Vily Stiassny a zároveň umožňujú priehľad cez objekt do areálu.

Hmota objektu je dvojpodlažná so vstupmi do oboch úrovní. Horná úroveň je prístupná z ulice. Vstupuje sa na galériu dvojpodlažného foyer, na ktorej je umiestnený pult s informáciami pre návštevníkov, s predajom kníh a občerstvením. V spodnej úrovni, prístupnej rampou zo záhrady, je foyer s priestormi pre výstavy a zázemím pre návštevníkov umiestnené pod galériou. Z foyer je vstup do prednáškovej sály, na ktorý nadväzuje zázemie sály a technické vybavenie budovy. Obe úrovne foyer sú prepojené jednoramenným schodiskom a výťahom. Vertikálne komunikácie pokračujú až na strešnú terasu. Terasa ponúka výhľady na Brno. Prístup do areálu z ulice Preslová je umožnený ako vlastnou budovou, tak po vonkajšom schodisku, ktoré je umiestnené medzi novostavbou a existujúcim objektom. Priestor medzi budovami je spojený terasou mierne vyvýšenou nad terénom záhrady.

Pôdorys 1NP
Pôdorys 1NP
Pôdorys 2NP
Pôdorys 2NP
Pôdorys 3NP
Pôdorys 3NP

Nosnú konštrukciu tvoria steny z prefarbeného čierneho pohľadového betónu a priznané oceľobetónové piliere. Priečelie orientované do záhrady, ktoré je otvorené cez celú výšku budovy, tvorí zostava oceľobetónových podpôr v tvare písmena X. Tie majú nosnú a výstužnú funkciu a zároveň sú výrazným výtvarným motívom budovy, ktorý prekvapí návštevníkov ako pri pohľade zo záhrady, tak po vstupe do budovy z ulice.

Rez pozdĺžny
Rez pozdĺžny
Rez priečny
Rez priečny

Čierna obálka budovy kontrastuje s čistými bielymi plochami podláh, stien a schodísk v interiéri. Kontrast je zdôraznený čiernym "obyčajným" liatym betónom fasády a vnútornými dokonalými prefabrikovanými schodiskami z bieleho betónu. Biely interiér je doplnený žltými vloženými plochami a mobiliárom. Interiér aj exteriér potom farebne i štruktúrou svetla rozohrávajú žlté vonkajšie žalúzie.

Betónová fasáda budovy má vnútorné zateplenie, ktoré zároveň tvorií vnútorný biely plášť. Južná presklená fasáda v zimných a prechodných mesiacoch umožňuje pasívne tepelné zisky zo slnečného žiarenia. V lete je zabránené prehrievanie interiéru vonkajšími žalúziami. Vnútornú klímu zlepšuje zelená strecha. V ploche strechy sú zapustené tepelné čerpadlá vzduch - vzduch, fungujúce ako zdroj vykurovania aj chladenia budovy, ktorá celkovo spĺňa parametre energeticky úsporného domu.

Podklady: Architektonická kancelária ARCHTEAM.

Fotografie: Filip Šlapal a Alena Režná.

 

Poloha diela

Doc. Ing. arch. Milan Rak
Ing. arch Alena Režná
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím