Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
27. jún 2017
0
434

Turistické informačné centrum mesta Brna

Nové multifunkčné "íčko" v priestoroch strohej technickej stavby. Drevené steny v interiéri slúžia ako plagátová plocha. Vzniká tak živý priestor, ktorý je atraktívny aj pri pohľade zvonku.
Turistické informačné centrum mesta Brna
Autori: prof. Ing. arch. Petr HrůšaNávrh: 2014 - 2015Realizácia: 2016 - 2016Adresa: Panenská 1, Brno, Česká republikaPublikované: 27. jún 2017

Infocentrum sa nachádza v parteri parkovacieho domu, ktorý vyrástol v prieluke radničného bloku na okraji centra Brna. Autorom stavby aj interiéru je Petr Hrúša. Moderné zázemie pre návštevíkov mesta čiastočne nahradilo prevádzku situovanú v Starej Radnici.

Objekt parkovacieho domu bol dokončený v priebehu minulého roku. Stavba uzatvára kompaktný mestský blok. Neatraktívnu, ale potrebnú funkciu parkovania sa autorom podarilo vhodne začleniť do ucelenej mestskej štruktúry. Použité materiály a zvolené povrchy zodpovedajú mestskému charakteru stavby a jej polohe v susedstve pamiatkovo chránených objektov. Fasáda je omietnutá dvojvrstvovou vápennou omietkou s jemnou nepravidelnou textúrou. Veľké monochromatické plochy oživujú remeselne spracované prvky z prírodného kameňa - okenné stĺpiky, parapety, krytie atík, ríms a sokle. 

Foto: Jiří Hloušek

Priestor infocentra je situovaný do prízemia nárožnej časti objektu. Vstupuje sa z ulice Panenská. Uličná fasáda je presklená cez celú výšku podlažia. V interiéri strohej technickej stavby je vo veľkej miere použité smrekovcové drevo. Ústredným motívom priestoru sú steny, ktoré slúžia ako plagátová plocha. Priečky hlavného návštevníckeho priestoru sú obložené drevenými doskami ukladanými zvisle na celú výšku priestoru. Na tieto plochy je možné pripevňovať plagáty, ktorých témou je prezentácia akcií organizovaných v meste. Vzniká tak živý priestor, ktorý je atraktívny aj pri pohľade z vonku. "Uvědomoval som si, že informační centrum nemůže být ani „koženě“ reprezentativní ale ani ledabyle provizorní dočasné téma. Spojení obojího a jakási až lhotákovská poetika mě vedla k návrhu celého charakteru a výrazu," hovorí Petr Hrůša.

Foto: Jiří Hloušek

Hlavný návštevnícky priestor je zariadený stroho. Centrom je recepčný pult so zázemím, okolo ktorého sú umiestnené lavice, vitríny, stolíky, stojan na tablet, police a LCD obrazovka. Pult je obložený tabuĺami z mliečneho bieleho skla. Lakované stolíky majú nerezovú podnož. Lavice materiálovo zodpovedajú stenám. Na ich výrobu boli použité rovnaké smrekovcové dosky. Sedenie je doplnené o sklenenú vitrínu určenú na vystavenie suvenírov. V drevenom obklade stien sú ukryté štyri dvere. Prvé vedú do miestnosti pre zamestnancov, druhé do úschovne batožiny, tretie do príručného skladu a šatní umiestnených v zápultí a štvrté do kopírovacieho kútika.

Zázemie centra je koncipované veľmi jednoducho. Tvorí ho kuchynka, prevádzková miestnosť, sklad a hygiena. Na stenách je biela omietka alebo keramický obklad. Vstavaný nábytok z bielych laminovaných dosiek je doplnený typovými kusmi mobiliáru.

Všetky podlahy sú z tmavo sivého terazza. Hlavný priestor pre návštevníkov má svetlú výšku 4,5 m. Strop je znížený hladkým bielym podhľadom zo sadrokartónu so vstavanými svietidlami.

Pôdorys
Pôdorys
Foto: Jiří Hloušek
Foto: Jiří Hloušek
Foto: Jiří Hloušek
Foto: Jiří Hloušek
Foto: Jiří Hloušek
Foto: Jiří Hloušek
Foto: Jiří Hloušek
Foto: Jiří Hloušek
Foto: Jiří Hloušek

Poloha diela

prof. Ing. arch. Petr Hrůša
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím