Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Pergo

Třebětice 102
Holešov

Cortizo Slovakia,

Železničný rad 29
Nová Baňa

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
11. január 2021
1
1898

Byt na Dunaji, Viedeň

Otvorenie dennej zóny bytu, priehľad v najdlhšej osi, stolárske prvky integrujúce potrebné funkcie...
Byt na Dunaji, Viedeň
Autori: Ing.arch Peter Fritsch, DI Silvia MládenkováPodlažná plocha: 69 m2Návrh: 2018 - 2019Realizácia: 2019 - 2019Adresa: Viedeň, RakúskoPublikované: 16. január 2021

Rekonštrukcia výrazne otvorila a rozšírila dennú zónu pôvodného viedenského bytu. Špecifikom riešenia sú otvorené priehľady, ktoré však nevylučujú oddelenie spoločných priestorov a intímnejších častí.

Viac slovami autorov Petra Fritscha a Silvie Mládenkovej:

Byt na Dunaji

Cieľom rekonštrukcie bolo zbaviť byt zbytočných priečok a čo najviac otvoriť dispozíciu. Rekonštrukcia znamenala výrazný stavebný zásah, pôvodné nenosné priečky boli takmer úplne odstránené, zachovaný ostal iba rámec obvodových a nosných konštrukcií. 

Foto: Jarolim.sk
Foto: Jarolim.sk

Dispozícia

Do pôvodnej dispozičnej schémy sme vložili nový priestorový koncept, s dôrazom na praktickú stránku návrhu, z ktorej vychádza nová architektonická podoba interiéru. Vstupný priestor v tmavých farbách kontrastuje so svetlým interiérom. Zmeny v dispozícii otvorili priehľad v najdlhšej osi bytu až do pracovne, s výrazným modrým akcentom (z farebnej palety Le Corbusiera). Do priestoru zapadajú stolárske prvky, zhotovené na mieru novej dispozície. Meníme koncept kuchyne a otvárame ju do obývacej izby. Zjednocujúcim prvkom sa stáva 13,5 metrov dlhá vstavaná skriňa z brezovej preglejky, prebiehajúca celým interiérom – od zádveria po otvorenú knižnicu v pracovni / hosťovskej izbe. Stolársky prvok integruje potrebné funkcie, v závislosti na polohe v rámci bytu (zádverie - šatník, kuchyňa - špajza, pracovňa - knižnica, ukrýva tiež vstup do sauny). 

Jednotlivé časti / izby bytu po prestavbe nedefinujú samotné priečky, ale nábytok a materiály. Priechodný šatník, vytvára predpolie a ukrytý nástup do spálne. Jej plocha, minimalizovaná na úkor dennej časti, je efektívne využitá. Kúpeľňa narástla spojením s pôvodne samostatnou toaletou. Otvorená denná časť bytu tvorí komfortný rámec pre každodenné aktivity a stretnutia. Dispozičné riešenie zároveň umožňuje opticky oddeliť priestor pre oddych alebo sústredenú prácu.

Priestorová schéma
Priestorová schéma
Pôdorys  - pôvodný stav
Pôdorys - pôvodný stav
Pôdorys  - nový stav
Pôdorys - nový stav

Materiály

Prirodzená kresba materiálov s farebnými akcentami vyniká na monochromatickom základe. Neutrálne pozadie zvýrazňuje vertikálnu kresba brezovej preglejky a dubovej podlahy. Monochromatickú schému podkladových vrstiev dopĺňame hrou so štruktúrou a textúrou použitých materiálov. Žltá farba vnútorných políc kuchynského ostrova kontrastuje s monochromatickým Zovňajškom. Obdobná kombinácia sa opakuje aj na svietidlách nad ostrovom. Prevažujúca biela farba, jednotná drevená podlaha a nábytok sústredený do obvodových častí bytu, opticky rozširuje obytný priestor.

Foto: Jarolim.sk

Orientácia a svetlo

Malá a uzavretá denná zóna pôvodného bytu, nespĺňala predstavu majiteľov. Rozsiahla rekonštrukcia vzájomne prepojila dennú a nočnú časť. Denné svetlo sa tak aj napriek jednostrannej orientácii bytu dostane do celého priestoru. Jediným deliacim prvkom je záves, ktorý nahradil pôvodnú murovanú stenu s jednokrídlovými dverami. Hosťovskú izbu / pracovňu je možné podľa potreby odčleniť, alebo prepojiť s hlavným obytným priestorom.

Špecifikom bytu sú otvorené priehľady, ktoré však nevylučujú jasné odlíšenie spoločných priestorov a intímnejších časti. Obojstranná pohovka je orientovaná k televíznej stene a barovému stolovaniu zároveň. Dôležitým detailom nábytku sú skryté dvere a pánty, smerujúcich do spálne alebo sauny. Vzhľadom k tomu že nábytok po obvode bytu vytvára dostatok úložného priestoru bola v pôvodnej komore zrealizovaná kombinovaná sauna pre 3 osoby.

Foto: Jarolim.sk

“Interiérový balkón”

Vzhľadom k tomu že byt nedisponuje balkónom, snažili sme sa o prepojenie interiéru s exteriérom. Odpoveďou je stolársky prvok, prebiehajúci pod oknami, ktorý v sebe ukrýva niekoľko funkcií. Funguje ako sedenie, ležadlo, alebo čitáreň prepojená s exteriérom, nakoľko je ukotvený vo výške parapetu. Zároveň v sebe ukrýva pracovný kútik a stoličku pre prípadný home office. Samozrejmosťou je plnohodnotný úložný priestor.

Foto: Jarolim.sk
Foto: Jarolim.sk
Foto: Jarolim.sk
Foto: Jarolim.sk
Foto: Jarolim.sk
Foto: Jarolim.sk
Foto: Jarolim.sk
Foto: Jarolim.sk
Foto: Jarolim.sk
Foto: Jarolim.sk
Foto: Jarolim.sk

Úložné priestory

Vstavaný nábytok z brezovej preglejky a bieleho laminátu zabezpečuje dostatok skrytých úložných kapacít, navrhnutých a prispôsobených budúcemu obsahu. So vstavanými prvkami sme sa pohrali aj v kúpeľni. Okrem skrinky so zásuvkami pod umývadlom upúta preglejková stena s policami a košom na špinavú bielizeň.

Foto: Jarolim.sk
Foto: Jarolim.sk
Foto: Jarolim.sk
Foto: Jarolim.sk
Foto: Jarolim.sk
Foto: Jarolim.sk
Foto: Jarolim.sk

Poloha diela

Ing.arch Peter Fritsch
DI Silvia Mládenková
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím