Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Pergo

Třebětice 102
Holešov

Cortizo Slovakia,

Železničný rad 29
Nová Baňa

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
19. august 2021
1
511

Konverzia tubusu veternej elektrárne a transformátorovne na rozhľadňu s turistickým infocentrom, vrch Šibeník, Nový Hrádek

Dominanta v krajine s novým využitím.
Konverzia tubusu veternej elektrárne a transformátorovne na rozhľadňu s turistickým infocentrom, vrch Šibeník, Nový Hrádek
Autori: Ing.arch. Pavel Suchý (autor), Ing. Pavel Ježek (spoluautor)Spolupráca: Bc. Zdeněk Drašnar (spolupráca)Investor: Městys Nový HrádekNávrh: 2014 - 2020Realizácia: 2020 - 2020Adresa: Nový Hrádek 90 , Česká republikaPublikované: 4. september 2021

Realizácia sa dostala do užšieho výberu medzinárodnej poroty v rámci aktuálneho ročníka Českej ceny za architektúru.

Úspešný projekt odštartovala architektonická súťaž “Rozhledna na Šibeníku”, v ktorej v roku 2014 zvíťazil návrh architekta Pavla Suchého. Cieľom vyhlasovateľa bola prestavba posledného z tubusov veternej farmy, ktorú odkúpila obec Nový Hrádek s víziou realizácie rozhľadne. Prototyp turbín z roku 1995 totiž nebol nikdy spustený do ostrej prevádzky z dôvodu nadmerného hluku.  

Požiadavka na minimalizovanie nákladov budúceho projektu prispela k víťazstvu návrhu založenom na rozsiahlom využití existujúceho stavebného základu. Zvolený prístup plynie celým projektom – od celku až po detail. Neoddeliteľnou súčasťou interiéru je napríklad repasovaný mobiliár zo 60. rokov. Realizácia rozhľadne na Šibeníku, ktorý je súčasťou turistickej trasy česko-poľskej hrebeňovky, bola financovaná prevažne z európskych dotácií.

Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Situácia
SituáciaAutori: ABM architekti + PROJECTICON
Nevyužitá veterná elektráreň bola na Šibeníku postavená v roku 1995. Súkromné ​​zariadenie nebolo nikdy sprevádzkované. Fotografia zachytáva priebeh demontáže.
Nevyužitá veterná elektráreň bola na Šibeníku postavená v roku 1995. Súkromné ​​zariadenie nebolo nikdy sprevádzkované. Fotografia zachytáva priebeh demontáže. Zdroj: archív Nový Hrádek
Víťazný súťažný návrh z roku 2014
Víťazný súťažný návrh z roku 2014Autori: Pavel Suchý a Petr Bouřil

Pôvodná transformátorovňa prešla stavebnými úpravami, vrátane prístavby, realizácie nového obvodového plášťa, a modernizácie technologickej infraštruktúry. K objektu zo severozápadnej strany pribudla nízka prístavba technického bloku, potrebného na prevádzku infocentra a pôvodný tubus veternej turbíny navýšila technická nadstavba pre telekomunikačné technológie. 

Prevádzku definujú tri trakty. Plochu určenú pre návštevníkov dopĺňa  potrebné zázemie a spomínaný technologický blok. Terasa nad stredným traktom plynulo prechádza do lávky, vedúcej na rozhľadňu. 

Konštrukčné riešenie prístavby vychádza z pôvodnej skladby. Stropné konštrukcie tvoria spriahnuté plechobetónové dosky, strecha aj fasády sú prevetrávané. Montované prvky rozhľadne a lávky sú žiarovo pozinkované. 

Výkresová dokumentácia
Výkresová dokumentáciaAutori: ABM architekti + PROJECTICON

Návrh pôvodne počítal s opláštením strechy aj fasád zo zinkového plechu, ktorý bol následne v rámci úspor nahradený falcovanými hliníkovými pásmi. Návrh sledoval jednotný výraz nového celku transformátorovne a pozinkovaných konštrukcií rozhľadne. Tubus v exponovanom prostredí chráni metalický náter.

Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák

Návštevnícka trasa vedie cez infocentrum na galériu, ďalej cez vyhliadkovú terasu a lávku na rozhľadňu. 

Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák

Hliníkové rámy zasklenia, brúsené betónové podlahy a cementové štuky, dopĺňa v interiéri prírodná kresba dreva a spomínaný repasovaný mobiliár. 

Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák
Foto: Václav Novák

Poloha diela

Ing.arch. Pavel Suchý
Ing. Pavel Ježek
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím